Brezilya'da Zika virüsünün bebeklerde nörogelişimsel bozukluk olan mikrosefaliye yol açtığına dair yeni kanıtların bulunduğu bildirildi.
BBC'nin haberine göre, PUC-Parana Üniversitesi'nden bir ekip, sadece 48 saat yaşayan iki bebeğin beyin dokularından alınan örneklerde Zika virüsünün aktif olduğunu keşfetti.
Brezilyalı bilim adamlarının ayrıca Zika virüsünün mikrosefali dışında beyinde başka hasarlara yol açtığını da tespit ettiği belirtildi.
Doktor Adriana Melo, Brezilya'nın kuzeydoğusunda Paraiba eyaletindeki vakalarda sadece mikrosefali değil aynı zamanda beyinde ventriküllerin genişlemesi, kireçlenme ve kontraktür gibi diğer rahatsızlıklarının da görüldüğünü açıkladı.
Tüm Latin Amerika'ya yayılan ancak en çok Brezilya'da rastlanan Zika, ülkede bugüne kadar 460 kişide tespit edildi, yaklaşık 3 bin 850 kişi Zika şüphesiyle gözetim altında.
Brezilya'da hava, kara ve deniz kuvvetlerine ait 220 bin asker Zika virüsünü bulaştıran Aedes sivrisinek türüne karşı insanları bilinçlendirmek için ülke çapında eğitim faaliyetine girişmişti.
İlk kez 1947 yılında Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görülen virüsü taşıyan sivrisinek türü Aedes'in, Kanada ve Şili hariç Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde görüldüğü belirtiliyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre, Zika virüsü 2007-2016 yılları arasında toplam 44 ülkede görülürken, 33 ülkede salgın şeklinde belirdi.
Son Dakika › Güncel › Zika Virüsüyle Mücadele - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?