ABD'nin "Kepenk Kapatması"Nın Etkileri - Son Dakika
Yerel

ABD'nin "Kepenk Kapatması"Nın Etkileri

GAÜN İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bekmez: "ABD yakın gelecekte telafisi zor ekonomik ve siyasi sıkıntıların içerisinde kendini bulabilir"

02.10.2013 12:18

ORHAN ÇİÇEK - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selahattin Bekmez, "ABD yakın gelecekte telafisi zor ekonomik ve siyasi sıkıntıların içerisinde kendini bulabilir" dedi.

Bekmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'de hükümetin harcama yetkisi almayarak, resmi olarak kepenkleri kapattığını, gelişmenin ise bu ülkede1996'dan bu yana yaşanmadığını belirtti.

Ülkede yaşanan bu kriz nedeniyle bir milyondan fazla federal çalışanın maaş alamayacağının öngörüldüğünü aktaran Bekmez, "Başkan Obama, zorunlu hizmetlerin aksamaması için bazı çalışanların işlerine devam etmelerini, daha rutin işlerde çalışanların ise zorunlu ücretsiz izine çıkarılabileceğini duyurdu. Gelinen nokta ABD'de siyasi restleşmenin ekonomik boyutunun çok ağır olacağı, orta sınıf halkın aşırı derecede ekonomik sıkıntılar çekeceği ve işsizlik verilerinin beklenenden daha da yüksek geleceği anlamına geliyor" dedi.

Öncelikle piyasalarda bir daralma yaşanacağını, işsizlik rakamlarının beklenenden daha yüksek gelmesinin ise belirsizliği artıracağını ileri süren Bekmez, şunları kaydetti:

"Piyasalarda oluşan kaos ve güvensizlik, hem finans hem de reel piyasaları olumsuz etkileyerek risk primlerinin artmasına neden olacaktır. Hükümet harcama yapamaz durumda olduğundan birçok kamusal hizmetin aksaması sosyal olayların artmasına neden olabilecektir. Bunlara ek olarak, şimdilik göz ardı edilen ancak iki hafta sonra ortaya çıkacak başka bir sorun da söz konusu. ABD'de borçlanma tavanının 17 Ekim'e kadar yükseltilmesi gerekiyor ve Obama şu an için bunun alt yapısının oluşturulması ile ilgili bir çalışma yapmış durumda değil. ABD yakın gelecekte telafisi zor ekonomik ve siyasi sıkıntıların içerisinde kendini bulabilir."

ABD'nin sorunu aşmak zorunda olduğunu belirten Bekmez, aksi halde bu durumun gelişmekte olan ülkeler için belirsizliğin daha da artması anlamına geleceğini savundu.

Bekmez, ABD'nin dünyaya belirsizlik pompalamaya devam etmesi halinde dünyanın ekonomik kredibilitesini de zaafa uğratacağını aktardı. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel ABD'nin 'Kepenk Kapatması'Nın Etkileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement