Ahşaba İşlenen Göz Nuru İlgi Çekiyor - Son Dakika
Yerel

Ahşaba İşlenen Göz Nuru İlgi Çekiyor

Ahşaba İşlenen Göz Nuru İlgi Çekiyor

Gümüşhane’nin Sarıçiçek köyünde 150 yıl önce yaptırılan iki köy odası, nakış gibi işlenen ahşap süslemeleriyle turistlerin ilgisini çekiyor Gümüşhane Valisi Mayda: "Sarıçiçek köy odaları, tarih boyunca farklı kültürlerin zengin birikimleriyle yoğrulan, ilimize değer katan en renkli ve en sanatsal.

20.05.2014 12:45

İBRAHİM ÖZDEMİR – Sarıçiçek köyünde 150 yıl önce bir usta ve çırağına yaptırılan iki köy odası, nakış gibi işlenen ahşap süslemeleriyle turistlerin ilgisini çekiyor.

Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarıçiçek köy odalarının, tarih boyunca farklı kültürlerin zengin birikimleriyle yoğrulan Gümüşhane'ye değer katan en renkli ve en sanatsal örneklerden olduğunu söyledi.

Sarıçiçek köy odalarının, ahşap süsleme ve Türk mimarisini günümüze kadar taşıdığını vurgulayan Mayda, şöyle konuştu:

"Odalar iç ahengi, yapıldığı ilk günün tazeliğini barındırması, renklerin ve desenlerin uyumu ile oymacılık sanatının en ince detaylarını yansıtmakta. Odalar, ahşap kısımları, tavan, sedir, ocak ve kapakları, yüklük, köşk, kemer, sütun ve diğer bölmelerde yer alan işlemeleri, oymaları, yaprak, bitki ve çiçek motifleri, klasik değerlerden uzak ve aşırı üsluplaştırılmış biçimleriyle 19. yüzyılın batılılaşma zevkine ve mahalli geleneklere uygun şekilde yapılmış. 150 yıl önce yaptırılan köy odaları bugün yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline geldi."

Mayda, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Sarıçiçek köyünde, 150 yıl önce köy ağası Hacı Ömer Ağa'nın, köye gelenleri uzun kış gecelerinde misafir etmek ve dinlenmelerine imkan sağlamak amacıyla iki köy odası yapılmasını istediğini anlattı.

Çırağın usta, ustanın çırak olduğu odalar

Köy odalarını yapması için yaşlı bir usta ve genç çırağı ile anlaşan Hacı Ömer Ağa'nın, odaların, namına yaraşacak şekilde olmasını ve hiçbir masraftan kaçınılmamasını istediğini belirten Mayda, şöyle devam etti:

"Bunun üzerine işe koyulan usta ile çırağının 100'er altın karşılığı odaları yaptığını belirtiliyor. Aralarında 50 metre uzaklık bulunan aynı ölçülerdeki odalar, usta ile çırağının çalışmasıyla belli bir aşamaya kadar gelir ancak iş sedir, tavan, dolap, yüklük, ocak ve kahve köşkü gibi iç düzenlemelere gelince değişir. Çırak, ustasından yardım ister. Usta, iş için aynı ücreti aldıklarını belirterek, çırağından ustalığını göstermesini ister ve odanın düzeni hakkında bilgi vermeye yanaşmaz. Bunun üzerine usta ve çırak, iki yıl süren zaman zarfında odalarına girer, ihtiyaçlarını burada görürler. Ustanın bu davranışından gururu incinen çırak kendini işine verir ve işin sonunda iki odanın kapıları köy eşrafına açılır, ağaya teslim edilir ancak çırağın yaptığı oda, ustanın odasını kat be kat geride bırakmıştır. Bunu gören usta, o günden sonra hiçbir bina yapmaz, mesleğini ve köyü terk eder."

-Zarafetin örnekleri

Odaların ahşap işlemeleri, rengarenk boyamaları, ilk günün tazeliği ve zarafeti ile halk sanatının gücünü yansıttığını belirten Mayda, şöyle devam etti:

"Çekici işleme motifler, ahşap işlemeler birbirine çivisiz teknikle monte edilmiş, perde motifleri hatırlatan parçalı rokoko tarzında stilize yapraklardan ibaret bir ahşap süsleme kullanılmıştır. Yapıtlar rokoko ve ampir üsluplar yanında yer alan klasik üsluplar da kullanılmış, Türk mimarisinin erken örneklerindendir. Bölgede ortaya çıkan mesken tiplerinin oluşumunda Türk geleneği ile yerleşik geleneğin ve mahalli hususiyetlerin büyük rolü olduğu tahmin edilmektedir. Odaların içerisi sanat açısından ilgi çekici şekilde tezyin edilmiştir." - Gümüşhane

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ahşaba İşlenen Göz Nuru İlgi Çekiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement