"Avrupalılar, Ucuz Sıtma İlacını Çok Görüyor" - Son Dakika
Güncel

"Avrupalılar, Ucuz Sıtma İlacını Çok Görüyor"

Belgesel yapımcısı Orhan, "Afrika ülkelerinde Milyon Dolarlık Madenler, Avrupa Ülkelerince Sömürülüyor, Ama Karşılığında İnsanlara Çok Ucuz Olan Sıtma İlacı Çok Görülüyor.

20.03.2011 16:47

Belgesel yapımcısı ve sunucusu Saim Orhan, "Afrika ülkelerinde milyon dolarlık madenler, Avrupa ülkelerince sömürülüyor, ama karşılığında bu ülkelerin insanlarına çok ucuz olan sıtma ilacı çok görülüyor. Bunun sebebi ise, bu insanların renklerinin siyah olması" dedi.

Bedir Sağlık Gönüllüleri Derneği'nin düzenlediği programa konuşmacı olarak katılan Saim Orhan, özellikle Afrika ülkelerindeki insanların yaşadıkları sorunları ve Türkiye'ye bakışlarını anlattı. Orhan, dünya genelinde birçok ülkede çekim yaparak yayınladıklarını hatırlattı ve Türkiye'nin ciddi bir tanıtım yapması gerektiğine vurgu yaptı.

Saim Orhan, yaptıkları seyahatlerde çok farklı insanlarla tanıştıklarını dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"Seyahatlerimizde de şunu gördük. Türkiye'nin değeri çok daha farklı algılanıyor ve değerlendiriliyor. Biz yılın 4 mevsimini yaşayan ülkeyiz. Biz şükürler olsun öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, yazı, kışı, baharı görüyoruz. Ama bunlara hasret olan ülkeler var. Sürekli yazı yaşayan, sürekli kışı yaşayan ülkeler var. Kuzey kutbuna gidiyorsunuz ve sürekli soğuk ve kış var. Buzulların üstünde yaşıyorsunuz. Yani 3 bin metre, 3 kilometre kalınlıktaki buzul üstünde hayat sürüyorsunuz. Karayolu yok. Hep uçakla seyahat var. Bunun yanında, hep yaz yaşayan ülkeler var. Sürekli aşırı sıcak var. Pop şarkıcıları deri mont giyme keyfini klimalı özel odaların yer aldığı bölümde yaşıyor ve klip çekiyor. Şükürler olsun biz öyle bir ülke yaşıyoruz ki; Türkiye'nin değerini vermemiz lazım. Ülkemizi dünyada yeterince tanıtıyor muyuz? İngiliz, Fransız, Portekizli gidiyor ülkesini tanıtıyor. Dili ile kültürü ile gidiyor. Biz dilimizle, kültürümüzle o topraklarda mıyız? Peki biz dilimizle, kültürümüzle o topraklar da neden olamıyoruz. Olmanın önemi nedir. Sen o ülkelerde olduğun sürece 'varsın',

'dünyada sen varsın' diyorlar. Bunun için olmalıyız."

Orhan, Afrika ülkelerinin acilen sağlık hizmetleri alması gerektiğini, çünkü her yıl yüz binlerce insanın çok basit hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiğini kaydetti. Orhan, bu ülkede yaşanan sağlık sorunları ve tedavi hizmetleri adı altında verilen sağlık hizmetlerinin vahim durumunu ise şöyle anlattı:

"Avrupalılar, Afrika'dan milyon dolarlar kazanırken ucuz sıtma ilacını çok görüyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti. Afrika'nın toprak bakımdan üçüncü büyük ülkesi. 70 milyon nüfusu var. Burada elmas çıkıyor. Elmas tarlaları var. Toprağı kazıyorsun elmas çıkıyor. Belçika burada. 1830 yılında kurulmuş Belçika, Kongo'ya gitmiş ve elmasları çıkartıyor. Belçika'nın 78 kat büyüklüğünde bir ülke. Mbuji Mayi şehrine gittik. Toprağın üstünde elmaslar çıkıyor. Çıkaran siyahlar, kazananlar beyazlar. O teşkilat kurulmuş. Belçika'nın Anvers şehri bugün dünyanın 4 büyük elmas borsası arasındadır. Belçika'da elmas yok ama buradan çıkartılan elmaslar sayesinde borsaya sahip. Bu ülkenin Mbuji Mayi şehrinde 4 milyon nüfusu var. Burada bir hastane ziyaret ettik. Ambulans var ama ambulans demeye hal yok. Kullanılmadığı için de her tarafı toz toprak ve durum vahim. Bu kadar zengin bir elmas şehri. Elime burada iki tane küçük elmas verdiler. Bunlar ne kadar dedim. Birine 90, birine 60 bin dolar dedi. İkisi 150 bin dolar. Yani Belçikalılar buradan kazanmışlar ama buralara hiçbir şey vermemişler. O basit sıtma ilacını bile çok görmüşler. Sadece bu insanların renkleri siyah olduğu için yapıyorlar."

Saim Orhan, Nijerya'nın güneyindeki insanların beyaz adamdan nefret ettiğini söyleyerek, "Kuzeyi ise beyaz adamı seviyor. Avrupalılardan dolayı güney kesim beyaz adamdan nefret ediyor ve buradaki beyaz adam soyuluyor. Çünkü bu adamları sömürdükleri için sevilmiyorlar. Ama kuzeyde öyle değil. Kuzey beyaz insanla ilk kez Osmanlı aracılıyla tanışmış. O nedenle beyaz adama iyi davranıyorlar" dedi.

Afrika ülkelerinde insanların ciddi sağlık hizmetine ihtiyacı olduğunu ve Nijerya'da açılacak olan Türk Nizamiye Hastanesi'nin büyük önem taşıdığını da belirten Orhan, "Demokratik Kongo şehrinde sadece bir hastane var ve modern bir hastane olarak gösteriliyor. Bu hastaneye parası olanlar gelip hizmet alıyor. Gelemeyen, hastanede tedavisi olamayan insanlar var ve ölüyorlar. Sıtma en büyük tehlikeli hastalık. Avrupalı burayı sömürmüş ve o basit ucuz sıtma ilacını vermemiş. 44 milyon nüfuslu Tanzanya'da her yıl 100 bin kişi sıtmadan ölüyor" diye konuştu.

Saim Orhan, sağlık anlamında Türkiye'nin Afrika ülkelerindeki insanlara sahip çıkması gerektiğini ve Osmanlı'nın bıraktığı izleri de referans olarak değerlendirebileceğini sözlerine ekledi.

- KAYSERİ

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Avrupalılar, Ucuz Sıtma İlacını Çok Görüyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement