Bahar Yorgunluğu mu Hastalık Mı? - Son Dakika
Yerel

Bahar Yorgunluğu mu Hastalık Mı?

Havaların Isınmasıyla Birlikte Görülen Halsizlik, İsteksizlik, Kırgınlık, Uyuma İsteği Hallerinin Günlük Yaşantıyı Sekteye Uğratmamasının "Bahar Yorgunluğu" Olabileceği Bildirildi.

21.03.2011 11:02

Havaların ısınmasıyla birlikte görülen halsizlik, isteksizlik, kırgınlık, uyuma isteği hallerinin günlük yaşantıyı sekteye uğratmamasının "bahar yorgunluğu" olabileceği, aksi durumda ise depresyon açısından bir psikiyatriste başvurulması gerektiği bildirildi.

Adana Numune Hastanesi'nde görevli ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı psikiyatr Sümer Öztanrıöver, "bahar yorgunluğu"nun bedensel ve ruhsal hastalıklarla ayırt edilmesi gerektiğini söyledi. Bahar aylarında havaların ısınmasıyla görülen halsizlik, isteksizlik, kırgınlık, uyuma isteği hallerinin günlük yaşantıyı sekteye uğratmamasının bahar yorgunluğu olabileceğini ifade eden Öztanrıöver, şöyle konuştu:

"Basit aktivitelerde hemen yorulma, konsantrasyon bozukluğu, işlerimizde aksama, fazla uyuma, uykusuzluk çekme veya kalitesiz, yani dinlendirmeyen uyku ile birlikte, yaşamdan zevk alamama, isteksizlik varsa depresyon açısından bir psikiyatriste gitmekte yarar vardır. Hele bir de değersizlik hissi, suçluluk duyguları ve intihar düşünceleri varsa hiç vakit kaybetmeden yardım alınmalı."

Mevsim dönüşlerinin, bazı döngüsel ruhsal hastalıkların tetiklenmesine yol açabileceğini belirten Öztanrıöver, bahar aylarında artan alerjilerin çoğunun nedeni belirlenebilirken ruhsal sorunlarda bunun açık belirtilerinin görülemeyeceğini ifade etti. Öztanrıöver, eskilerin "psikoz manik depresif" dediği "İki Uçlu Duygudurum Bozukluğu" olanlarda "mani ve depresyon" ataklarının mevsim dönümlerinde alevlenebileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Depresyonun tam tersi bir durum olan mani atağında, aşırı neşe, bitmez tükenmez bir enerji hali, uyku ihtiyacında azalma, çok konuşma, aşırı kendine güven, aşırı para harcama, çok renkli giyinme davranışları ortaya çıkabilir. Tedavi edilmezse hastalık ilerleyebilir ve kişi başbakan, cumhurbaşkanı, hatta peygamber olduğunu ve bu nedenle sürekli takip edildiğini iddia edebilir. Kişi bu belirtileri hastalık olarak değil, bir gerçeklik olarak algıladığı için tedaviyi reddedebilir.

Şizofreni gibi hastalıklarda da her şey iyi giderken, mevsim dönümlerinde alevlenmeler görülebilir. İlaç dozlarının yeniden düzenlenmesi ile belirtiler çoğunlukla yatışır. Bazen bedensel hastalıklar da depresyon benzeri belirtiler verebilir. Yüksek ateşimiz varken bitkin, mutsuz ve üzgün hissederiz. İç organlarımızın çalışmasındaki aksamalar da halsizlik ve çabuk yorulma ile kendini belli edebilir. Check-up yaptırmak için bahar dönemleri iyi bir fırsat olabilir."

Öztanrıöver, baharla birlikte doğanın canlanarak rengarenk olduğunu ifade ederek, "Bizim de bu cümbüşe, açık havada yapılan bir yürüyüşle katılmamız hem ruhumuzu hem de bedenimizi canlandıracaktır. Ağır yemeklerden sakınma, bol su tüketimi ve doğal vitamin takviyesi yani bol taze meyve ve sebze alımı, bedenimizin toksinlerden arınmasına yardımcı olacaktır. Düzenli egzersiz yapmak, enerjimizi belirgin olarak artıracaktır" dedi.

- ADANA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bahar Yorgunluğu mu Hastalık Mı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement