Beyin Hastalıklarında "Gamma Knıfe" Tedavisi - Son Dakika
Yerel

Beyin Hastalıklarında "Gamma Knıfe" Tedavisi

Başkent Üniversitesi bünyesinde Adana'da hizmet veren Gamma Knıfe ünitesi ile beyin tümörlerinin ve beyin damar hastalıklarının tedavisinin cerrahi işleme gerek kalmadan yapıldığı bildirildi.

02.01.2012 15:00

Başkent Üniversitesi bünyesinde Adana'da hizmet veren Gamma Knıfe ünitesi ile beyin tümörlerinin ve beyin damar hastalıklarının tedavisinin cerrahi işleme gerek kalmadan yapıldığı bildirildi.

Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Merkezi beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Yrd. Doç. Dr. Özgür Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, hastanın tek seansta tedavisinin yapılabildiğini belirtti.

Gamma Knıfe'nin, beyin tümörlerinin ve vasküler anomalilerinin (beyin damar hastalıkları) tedavisini cerrahi işleme gerek kalmadan yapan, anestezi ve yoğun bakım gerektirmeyen bir radyo cerrahi cihazı olduğunu ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

"Sistemin adı Gamma bıçağı (Knıfe) da olsa neşter veya bıçakla yapılan bir açık ameliyat değildir. Sistemde temel olarak tedavi edilecek bölge bilgisayar programı ile işaretlenip tek seferde sadece o bölgeye yüksek hassasiyetle ışın verilmektedir. Tek seans uygulanan Gamma Knife'la tedavi sonrasında hasta, aynı gün evine dönebiliyor."

Özdemir, bu yöntemin özellikle yaşlı hastalarda, ameliyatı yüksek riskli olan hastalarda (kalp, akciğer, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı olan hastalar), ameliyat edilmesi gereken yerin cerrahi olarak riskli olduğu hastalarda ve açık ameliyatı kabul etmeyen hastalarda uygulanmasını önerdiklerini vurguladı.

Hastanın anestezi almadığını ve yoğun bakımda kalmadığını anlatan Özdemir,

"Hastaların saçları tıraş edilmiyor ve hasta açık cerrahinin hiçbir riskiyle karşılaşmıyor. Ayrıca kafatası açılmadığı için infeksiyon ya da kanama riski de olmuyor. Gama Knife özellikle 3 santimetreden küçük beyin tümörlerinde, damar hastalıklarında (AVM), metastazlarda (beyine yayılmış tümörler) tavsiye ediliyor. Ayrıca Trigeminal nevralj denilen şiddetli yüz ve çene ağrısı olan hastalarda da çok başarılı sonuçlar alınıyor" ifadelerini kullandı.

Özdemir, Adana Başkent Hastanesi'nde çalışan Gama Knıfe Ünitesi ile herhangi bir fark alınmadan yapıldığını, Konya'daki hastaların bu tedaviye uygunluğu açısından muayenesini yaparak ve ayrıca beyin (kranial) MR tetkiklerini değerlendirdikten sonra uygun hastaları merkezle değerlendirip yönlendirdiklerini aktardı.

- KONYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Beyin Hastalıklarında 'Gamma Knıfe' Tedavisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement