Brezilya'da her gün en az 6 çocuk kürtaj oluyor! Son vaka ülkeyi karıştırdı - Son Dakika
Dünya
BBC

Brezilya'da her gün en az 6 çocuk kürtaj oluyor! Son vaka ülkeyi karıştırdı

Brezilya\'da her gün en az 6 çocuk kürtaj oluyor! Son vaka ülkeyi karıştırdı

Brezilya'da tecavüz sonucu hamile kalan 10 yaşındaki bir çocuğa kürtaj yapılması ülkede tartışma yarattı. Gündem yaratan olay bir istatistiği de gün yüzüne çıkardı; ülkede her gün yaşı 10-14 arası değişen en az 6 çocuk kürtaj oluyor.

21.08.2020 08:13  Güncelleme: 03:54

Brezilya, amcası tarafından defalarca tecavüze uğradıktan sonra hamile kalan 10 yaşındaki çocuk vakasıyla sarsıldı. Ülkede sadece tecavüz ve kadının yaşamının tehlikeye girdiği hallerde kürtaja izin veriliyor. Mahkeme söz konusu olayda kürtaja izin verdi; ancak dinci gruplar, kürtajı engellemeye çalıştı. Gündem yaratan olay bir istatistiği de gün yüzüne çıkardı; Brezilya'nın kamu sağlığı sistemi SUS'un kayıtlarına her gün 10-14 yaş arasındaki kız çocuklarına yapılan en az 6 kürtaj işlemi giriyor.

Ülkenin güneyindeki Espirito Santo eyaletindeki Sao Mateus kentinde yaşanan olay, çocuğun kürtaj için komşu bir eyalete götürülmek zorunda kalınmasıyla haberlere konu oldu ve detaylar aşırı sağcı bir eylemci tarafından internete sızdırıldı.

TECAVÜZ VE HAYATİ TEHLİKE DIŞINDA KÜRTAJA İZİN YOK

Brezilya yasaları sadece tecavüz ve kadının yaşamının tehlikeye girdiği hallerde kürtaja izin veriyor. Bir yargıç, altı yaşından bu yana amcası tarafından tecavüze uğratılan çocuğun kürtaj olmasına izin verdi. Tartışma, eyalet başkenti Vitoria'daki bir kamu hastanesinde çalışan doktorların, mahkemenin emrine karşın 14 Ağustos'ta kürtaj yapmayı reddetmeleriyle daha da büyüdü. Gerekçeleriyse, gebelikte Brezilya Sağlık Bakanlığı'nın tavsiyesi olan 22 haftalık sürenin aşılmış olmasıydı.

PROTESTOCULAR HASTANEYİ BASTI

Dinci gruplar, kürtajı dava yoluyla engellemeye çalıştı ve protestolar düzenlediler. Hatta bazı eylemciler, çocuğun yattığı hastaneye girmeyi bile denedi.

Brezilya'da her gün en az 6 çocuk kürtaj oluyor

3 GÜN SONUNDA KÜRTAJ OLDU

10 yaşındaki çocuğun gebe olduğu, 8 Ağustos'ta Sao Mateus'taki hastaneye götürülünce anlaşıldı. Vitoria'daki hastane, "Kürtajın ideolojik değil, teknik nedenlerle reddedildiğini" savunuyor. Çocuk üç gün sonunda, 1650 kilometre ötedeki Recife kentinde kürtaj oldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Dr. Melania Amorim "Hamile kadınlarla çalışan her hastanenin, yasal kürtaj yapma zorunluluğu var. Espirito Santo'da yasal onay için beklediler ve geldiğinde, gebeliğin ilerlemiş olduğunu iddia ettiler" diyor.

AMCA TUTUKLANDI

Çocuğun sağlık durumunun iyi olduğu belirtiliyor. Amcasıysa, 18 Ağustos'ta kaçtığı komşu eyalette tutuklandı.

GÜNDE EN AZ 6 ÇOCUK KÜRTAJ OLUYOR

Dr. Amorim çocuğun yaşadığı gibi vakaların çok sık görüldüğünü belirtiyor ve bunu profesyonel deneyimlerine dayanarak söylüyor. Brezilya'nın kamu sağlığı sistemi SUS'un kayıtlarına her gün 10-14 yaş arasındaki kız çocuklarına yapılan en az 6 kürtaj işlemi giriyor.

Cinsel şiddet istatistikleri de aynı derecede şoke edici. Sivil toplum kuruluşu Brezilya Kamu Güvenli Forumu'nun topladığı veriler, ülkede her bir saatte 13 yaşından küçük 4 kız çocuğunun tecavüze uğradığını gösteriyor.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Brezilya'da her gün en az 6 çocuk kürtaj oluyor! Son vaka ülkeyi karıştırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

BBC

Advertisement