Chp, AK Parti'ye "Anayasa" Yanıtını Önümüzdeki Hafta Verecek - Son Dakika
Güncel

Chp, AK Parti'ye "Anayasa" Yanıtını Önümüzdeki Hafta Verecek

Chp, AK Parti\'ye "Anayasa" Yanıtını Önümüzdeki Hafta Verecek

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 28 Şubat mağdurlarıyla 12 Mart ve 12 Eylül mağdurlarını eşit seviyeye getiren ve 12 Mart ve 12 Eylül mağdurlarına da hukuksal haklarını iade eden kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunduklarını...

25.10.2013 12:33

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 28 Şubat mağdurlarıyla 12 Mart ve 12 Eylül mağdurlarını eşit seviyeye getiren ve 12 Mart ve 12 Eylül mağdurlarına da hukuksal haklarını iade eden kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunduklarını açıkladı.

Hamzaçebi, darbe mağdurlarının hukuksal haklarının iadesi hakkında TBMM Başkanlığına sundukları kanun teklifine ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

-TEKLİF NE GETİRİYOR-

Teklifin 28 Şubat mağdurlarıyla 12 Mart ve 12 Eylül mağdurlarını eşit seviyeye getirdiğine işaret eden Hamzaçebi, şöyle dedi:

"12 Mart ve 12 Eylül mağdurlarına da hukuksal haklarını iade etmektir. Teklifimizde şunları öneriyoruz. Güvenlik soruşturması nedeniyle görevlerine son verilenlerin eğer halen 657 sayılı Kanundaki veya TSK Personel Kanunundaki şartları taşıyor ise görevlerine iadesi. Taşımıyor ise özlük haklarının kendilerine iade edilmesi yönünde bir öneri yapıyoruz. Bu kişilere açıkta geçirdikleri süreye ilişkin özlük haklarının iadesi sağlanmaktadır. Yine açıkta geçirdikleri sürelerin emeklilikten sayılması ve bu döneme ilişkin emekli keseneklerinin devlet tarafından ödenmesi olanağı getirilmektedir. 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu uyarınca görevlerine son verilen kişiler daha sonra yargı kararıyla görevlerine döndüler, ancak onların açıkta geçirdikleri süreler ortada kalmıştır. 1402'liklerin açıkta geçirdikleri sürelerin emeklilikten sayılması ve bu döneme ilişkin emekli keseneklerinin devlet tarafından ödenmesi bu teklifimizle önerilmektedir. 1402'liklerin açıkta geçirdikleri süreye ilişkin özlük haklarının da kendilerine devlet tarafından ödenmesi teklifimizle sağlanmaktadır. Askeri öğrencilerin, subay ve astsubayların eğer görevde olmuş olsalardı muadili olan kişiler hangi rütbede ise ve onların emeklilikleri hangi rütbeden gerçekleşmiş ise aynı rütbe ve onun karşılığı esas alınmak suretiyle kendilerine emekli ikramiyelerinin, OYAK ödemesi dahil iade edilmesi sağlanmaktadır."

-"HİÇBİR FARK YOKTUR"-

12 Eylül'ün bir darbe olduğunu,12 Mart'ın bir darbe olduğunu ifade eden Hamzaçebi, "12 Eylül döneminde gözaltına alındığı zaman öldürülen İlhan Erdost ile bugün Gezi olayları sürecinde öldürülen Ali İhsan Korkmaz arasında zihniyet açısından hiçbir fark yoktur" diye konuştu.

-CHP, AK PARTİ'YE "ANAYASA" YANITINI ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA VERECEK-

Bir basın mensubunun, " AK Parti'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda uzlaşılan "60 maddeyi Meclis'ten geçirelim' teklifine ilişkin yanıtı ne zaman vereceksiniz?" sorusuna Hamzaçebi, "Yetkili kurullarımızda görüştükten sonra bu yanıtı kendilerine ileteceğiz. Bu makul bir süre içinde olacaktır diye düşünüyorum. Önümüzdeki hafta mümkün olabilir diye tahmin ediyorum" yanıtını verdik.

Bir soru üzerine Hamzaçebi, "Biz bu sürecin dışındayız. Hükümet ile kendileri arasında Kandil veya İmralı arasında nasıl bir müzakere yürütülüyor bilmediğimiz için herhangi bir yorum yapmayacağım" dedi.

"Tam Gün Yasası ertelendi, ne diyeceksiniz?" sorusuna Hamzaçebi, "Hükümet gayet özensiz bir yasa hazırlıyor. Tam Gün'de çok farklı bir noktaya gelmiş durumda hükümet. Daha önce söylediklerini iptal eden onun tam tersi bir anlayışı bugün Tam Gün Yasa Tasarısıyla getiriyor ama bu tasarıyı hazırlarken de gayet gayri ciddi bir tutum içinde sadece doktorları değil, tıp fakültelerindeki öğretim üyelerini değil, üniversitelerin diğer fakültelerindeki öğretim üyelerini de hukukçuları da veya diğer alanlardaki akademisyenleri de öğretim üyeleri de katan bir düzenleme yapmış, kabul edilebilecek bir tutum değil" dedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Chp, AK Parti'ye 'Anayasa' Yanıtını Önümüzdeki Hafta Verecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement