"Deprem, Düzce'de Ticari Anlayışı da Değiştirdi" - Son Dakika
Güncel

"Deprem, Düzce'de Ticari Anlayışı da Değiştirdi"

DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, Düzce'de 12 Kasım 1999 yılında meydana gelen depremin ardından, kentteki ticari anlayışın değiştiğini söyledi.

13.11.2012 13:42  Güncelleme: 13:54

Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Mustafa Kayıkçı, Düzce'de 12 Kasım 1999 yılında meydana gelen depremin ardından, kentteki ticari anlayışın değiştiğini söyledi.

Kayıkçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Düzce depreminin ardından iş yerleri yıkılan esnafın hızla kalkınmaya çalıştığını belirterek, deprem sonrası banka faizlerinin düşmesi nedeniyle esnafın bankalara yöneldiğini bildirdi.

Depremle birlikte esnaflığın şeklinin de değiştiğini ifade eden Kayıkçı, bankadan çekilen bu paranın değerlendirilmesinde esnafın birbirleriyle yarıştığını kaydetti. Kayıkçı, kentteki banka borçlusu olmayan esnafın bulunmadığına dikkati çekerek, "Çünkü sistem onu kendi içerisine aldı" dedi.

Hesabını iyi yapan esnafın yarışı önde bitirdiğini anlatan Kayıkçı,

"Esnafın şu anda deprem gibi bir çileye tekrar gücü yok. Borcunu ödeyemeyen esnaf, şu anda deprem olması durumunda tamamen biter" şeklinde konuştu.

-"Toparlanmak kolay olmadı"

Düzce'de deprem öncesi berberlik yapan Serdar Gündüz, depremin ardından kent için bir daha "kolay kolay ayağa kalkmaz" dediklerini belirterek, Düzce'de kısa sürede gelişme sağlandığını bildirdi.

Esnaf olarak depremden sonra ne yapacakları konusunda büyük endişeye kapıldığını anlatan Gündüz, "Toparlanmak kolay olmadı fakat yeni kurduğumuz iş yerleri eskiye nazaran daha modern ve sağlıklı. Artık hayata daha güvenli yapılarla devam ediyoruz. Deprem hem aile hemde ticari anlayışımıza daha sağlıklı yapılar oluşturmamıza sebep oldu" dedi.

Büfe işletici Mehmet Gürkan ise depremde kent merkezinde neredeyse sağlam yapının kalmadığını dile getirerek, kendilerine yapılan kalıcı iş yerlerinin şehrin dışında olması nedeniyle çok fazla tutulmadığını söyledi.

Gürken, depremden önceki esnaflıkla sonraki esnaflık arasında büyük değişikliklerin bulunduğunu ifade ederek, esnafın şu anda daha bilinçli olduğunu, kiralanacak iş yerlerinin sağlamlığına baktıklarını kaydetti.

Muhabir: Onur Orhan/ Ömer Ürer

Yayıncı: Murat Paksoy - DÜZCE

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Deprem, Düzce'de Ticari Anlayışı da Değiştirdi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement