"Dersim'de Fuhuş İstemiyoruz" - Son Dakika
Güncel

"Dersim'de Fuhuş İstemiyoruz"

"Dersim\'de Fuhuş İstemiyoruz"

Kadın Garson Dedikodusu Tunceli'de Gerginlik Yarattı

28.02.2011 13:27  Güncelleme: 13:29

Tunceli'de iki birahane sahibinin, kadın garson getirmek üzere Adana ve Mersin'e gittiği yolundaki dedikodular, dün akşam kentte gerginliğe yolaçtı.

Birahane sahiplerinin kadın garson getirmek için otobüs tuttuğu haberleri üzerine yaklaşık 200 kişilik bir grup, birahanelerin bulunduğu sokakta prostesto gösterisi yaptı. Polis, kent merkezinde gece boyunca güvenlik önlemi aldı.

Tunceli kent merkezinde 18 Aralık 2010 tarihinde yüzlerce kişi, birahanelerde kadın garson çalıştırılmasını protesto etti. Birahane sahipleri ile göstericiler arasında arbede yaşandı, bazı birahanelerde maddi hasar meydana geldi.

Olaylardan sonra Tunceli'deki birahanelerde çalışan 45 kadın garson, kent dışına gönderildi.

'DERSİM'DE FUHUŞ İSTEMİYORUZ'

Dün akşam 2 birahane sahibinin otobüs tuttuğu ve kadın garson getirmek için Mersin ile Adana'ya gittiği yolundaki söylentiler kentte gerginliğe neden oldu. Demokratik Haklar Federasyonu üyesi yaklaşık 200 kişilik grup, birahanelerin bulunduğu sokağa gelerek protesto gösterisi ve basın açıklaması yaptı. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan kalabalık 'Dersim onurdur onuruna sahip çık', 'Dersim'de fuhuş istemiyoruz', 'Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez', 'Durma haykır yozlaşmaya hayır' sloganları attı. Guruba çarşı merkezinde bulunan bir çok kişi de destek verdi.

'BİRÇOK YUVA YIKILDI'

Grup adına konuşan Demokratik Haklar Federasyonu yöneticisi Murat Kur, kadın garsonlar yüzünden Tunceli'de birçok yuvanın yıkıldığını ve kentte kadın ve çocuklara karşı şiddetin büyük artış gösterdiğini belirtti. Kadın garsonların kentte fuhuş kültürünün yaygınlaştırılması için birahanelerde çalıştırıldığını anlatan Kur şunları söyledi:

"Birahanelerde kadın garson çalıştırılmaması için yaptığımız çalışmalar sonucunda yaklaşık 2 ay önce kentteki bütün birahaneler, bu kadınları çalıştırmama kararı almıştı. Bizler Tunceli'de yozlaşmaya karşı 2 aylık süre içinde toplamda 25 bin bildiri dağıttık ve bütün aileleri ziyaret ederek ilimizdeki bu sorunu ve nedenlerini anlattık. Yaklaşık 3 ay önce kadın garson çalıştıran bütün birahane sahipleri ile de olabildiğince insancıl bir şekilde görüştük. 18 Aralık'ta yaptığımız bir yürüyüşe binlerce Dersimli katılarak, bu fuhuş kültürüne karşı çıkmak ve yozlaşmaya karşı haykırmak için yanımızda yer alarak hep bir ağızdan haykırdılar. Son iki aydır alın terini götürüp birahanelerde harcayarak, çocuklarının rıskını başkalarına yediren insanlar artık yoktu ve ailesine şiddet uygulayan, eşlerini döven erkekler artık kalmamıştı."

'KARARLIYIZ'

Son günlerde kadın garsonların tekrar birahanelerde çalıştırılmak üzere Tunceli'ye getirileceği yönünde haberlerin yayıldığını ifade eden Murat Kur, şöyle devam etti:

"Son on gündür ilimizde bir gergin ortam yaratıldı ve bu gergin ortamdan yararlanmak isteyenlerin olduğunu gördük. En son aldığımız bilgilere göre 2 birahane sahibi tekrar kadın garson çalıştırmak için otobüs kiralayarak il dışına kadın garson getirmeye gitmişler. Aldığımız haberlere göre birahane sahipleri kadın garson getirip çalıştıracaklar ve sonra da gidip savcılığa dilekçe vererek bu birahanelerin korunması için güvenlik isteyeceklermiş. Ama o birahane sahipleri şunu bilsinler, bu coğrafyada sizin etrafınız çelik zırhlarla çevrilse de, Demokratik Haklar Federasyonu en demokratik, en yasal yollar ile size o kadınların bedeninden faydalandığınız tek bir kuruşu yedirtmeyecektir. Biz bu noktada kararlıyız. Burada bu birahane sahiplerine bir kez daha çağrıda bulunmak istiyoruz; Bu halk artık birahanelerde kadın garson çalıştırılmasını istemiyor. Bu halk, artık Dersim sokaklarında kavga, şiddet istemiyor. Herkesin bu bilinçte olmasını bekliyoruz. Dersim'de her türlü yozlaşma ve asimilasyon politikasına karşı bizler var olacağız."

Yapılan açıklamanın ardından kalabalık bir süre da birahanelerin olduğu sokakta slogan attıktan sonra olaysız dağıldı. Daha sonra polis, bazı birahanelerin önünde güvenlik önlemi aldı. Kentin bazı noktalarında gece geç saatlerine kadar zırhlı araçlarla devriye görevi yaparak, birahaneler koruma altında tutuldu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Dersim'de Fuhuş İstemiyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement