Dünya Mimarlık Günü'nü Kutladı - Son Dakika
Güncel

Dünya Mimarlık Günü'nü Kutladı

Dünya Mimarlık Günü\'nü Kutladı

Eski TMMOB Başkanı ve eski Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Mimar Yavuz Önen'i ağırladı.

04.10.2011 21:22  Güncelleme: 09:04

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, 3 Ekim 2011 Pazartesi günü, saat 13:30'da, Aktivite Merkezi Salonu'nda gerçekleşen Dünya Mimarlar Günü etkinlikleri kapsamında Eski TMMOB Başkanı ve eski Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Mimar Yavuz Önen'i ağırladı. "İnsan Hakları" teması ile kutlanan bu yılki Dünya Mimarlık Günü'nde Yavuz Önen DAÜ Mimarlık Fakültesi öğrencilerine 2011 – 2012 Akademik Yılı ilk dersi niteliğinde "Mimarlık ve İnsan Hakları" üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda, insan hakları ve tasarımcıların sosyal sorumlulukları ile ilgili genel açıklama yapan Yavuz Önen, Türkiye'nin de taraf olduğu insan hakları konusunun hukuk alanında da var olduğunu söyledi.

İnsan hakları konusunun İkiz Kulelerin yıkılmasından sonra ikinci evreye geçtiğini belirten Önen, dünyada bugün dünya topraklarının yarısına fiili ve fiziki olarak müdahele edildiğini, ve bunlara en büyük örnek olarak göçler konusunu verebileceğini vurguladı. Meslek odalarında Mimarların bakış açısını geniş tuttuklarını ve bununla ilgili de Mimarların sadece iş anlamında çalışmadıklarını toplumsal sorunları da düşünerek iş hayatlarında hareket ettiklerini vurguladı.

Yavuz Önen mimarlığın tasarım işi olsa da gündelik hayatla ve birçok meslekle bağlantılı ya da iç içe olduğunu anımsattı ve Mimarlar Odası'nın bireyden başlayarak toplumu da değerlendiren bir politika izlediğini vurguladı.

Önen, Türkiye'de 1983 yılında İnsan Hakları Derneği'nin kurulduğunu belirterek, Mimarlar Odası'nın temel düşüncelerinin insanlık bağı ile hukuksal ilişkiyi araştırarak kentli hakları oluşturduklarını belirtti. Türkiye'de meslek ortamının gelişiminin 1950'lerde kırdan kente göçlerle başladığını ve denetlenemez hale geldiğini söyledi. Mimarlar Odası'nın tespiti ile de göç sonucunda % 65 -70 kaçak yapıların oluştuğunu ve bunun sonucunda ise yerleşimlerde yer seçimi hatalarının var olduğunu, sağlıksız yaşam koşullarının oluşması ile çarpıklaşmaya neden olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Dünya Mimarlık Günü'nü Kutladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement