Görenleri Şok Eden Sanat Eseri: House Attack - Son Dakika
Emlak

Görenleri Şok Eden Sanat Eseri: House Attack

Görenleri Şok Eden Sanat Eseri: House Attack

27.12.2017 17:19

Erwin Wurm imzasını taşıyan House Attack, görenlerin göz yanılması mı diye tekrar tekrar bakmak istediği bir yapı olarak tanımlanıyor. Avusturya'nın Viyana şehrinde yer alan eser, günümüzde Viyana Modern Sanat Müzesi (MUMOK) olarak bilinen binanın tepesinde sergileniyor. Heykeltıraş Wurm tarafından tasarlanan yapıtta müzenin çatısına yerleştirilmiş ters bir ev görülüyor.

Sanat Müzesi'nin görülen ilk eseri

Viyana Modern Sanat Müzesi'ne gelen ziyaretçilerin, sergi kapsamında görebilecekleri ilk eser olan yapı, tasarımcısının muzip ve mizahi yönünü sergiliyor. Misafirlerin her an üzerine düşecekmiş gibi duran yapı, modern hayatın protestosu için araç oluyor. Eser sahibi heykeltraş Wurm, yapılaşmayı kansere benzeterek her geçen gün artan binalaşmanın sürekli yayılmasını eserine konu ettiğini belirtiyor.

Dünyanın en önemli mimari eserleri ve ilginç yapıları arasında sıralanan House Attack'ın Türkçe adı "Ev Saldırısı" şeklinde çevrilebiliyor. Evin aileyi, toplumun çekirdek parçasını, günlük rutinleri ve mahremiyeti temsil ettiği düşünülüyor. Kurumsal müze binasının üstüne ters olarak konulan evin sıradanlığın üzerine atılmış bir bomba görevi gördüğünün altı çizilerek, ev metaforu üzerinden vurgu yapılıyor.

Sanat tartışmalarının odağında

House Attack adlı sanat eseri, klasik eleştirmenler tarafından yapılan acımasız eleştirilerin odağında yer alıyor. Her geçen popülerleşen eser, müzeye olan ilgiyi attırıyor. Binlerce esere ev sahipliği yapan modern sanat müzesi, misafirlerini karşıladığı eserle, sanatta yeni perspektiflere açık olduğuna dair önemli bir not düşüyor. House Attack adlı çok tartışılan eserle, tüm dünyadaki mimarlara ilham verme isteğini belirten Erwin Wurm adlı sanatçı, herhangi bir şeyin heykel haline getirilebileceğini ispatlamak adına yaptığı çalışma ile çağdaş sanat tartışmalarına yeni bir pencere açıyor.

Kırmızı çatılı, pencereli, küçük bir yazlık evden oluşan eser, üzerinde bir de TV anteni bulunduruyor. Gerçeklik algısına dokunan, şehir yaşamını  ve dünyanın her yerinde benzer endişeler taşıyan ailelerin sıradanlığını eleştirirken güncel hayattan esinlenen sanatçı, evi müze binasının üzerine öylesine atılmış şekilde konumlandırarak dikkat çekici özelliğini de yükseltiyor.

Çağdaş sanatın en ilginç örneklerinden biri olarak kabul edilen House Attack, ev metaforunu kullanırken fiziksel deformasyon yolu ile derdini ifade ediyor. Evin ters durması, düşeyazması ve bina üzerine konumlandırılması bilinçli bir tercihin sonucu olarak sanatseverlerin bilgisine sunuluyor. Eserde imzası bulunan sanatçının daha önce obezite, moda, reklamcılık gibi konu başlıklarında yaptığı ilginç çalışmalar da bulunuyor. 2008 yılında hayata geçen House Attack (Ev Saldırısı) adlı çalışma, göz ve zihni kandıran yaratıcı bir mimari yapıt olarak dünyaca ünlü modern sanat eserleri arasında örnek gösteriliyor.

Kaynak: Milliyetemlak.com

Son Dakika Emlak Görenleri Şok Eden Sanat Eseri: House Attack - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement