İran'ın 1 numarasından kurmaylarına "Kara harekatına hazırlanın" talimatı - Son Dakika
Son Dakika Logo

İran'ın 1 numarasından kurmaylarına "Kara harekatına hazırlanın" talimatı

İran\'ın 1 numarasından kurmaylarına "Kara harekatına hazırlanın" talimatı
02.04.2026 13:12

İran Genelkurmay Başkanı Abdolrahim Hatemi, komutanlara düşman hareketlerini yakından izleme ve olası kara harekâtına karşı hazırlık talimatı verdi. “Kara saldırısı olursa hiçbiri sağ çıkmamalı” sözleri dikkat çekerken, açıklamalar savaşın yeni bir aşamaya geçebileceği yorumlarına yol açtı. Bölgedeki gerilim artarken, kara savaşı ihtimali güç kazandı.

İran savaşında tansiyon her geçen gün yükselirken, İran Genelkurmay Başkanı Abdolrahim Hatemi’den sahaya yönelik en sert talimatlardan biri geldi. Devlet medyasına göre Hatemi, operasyon merkezleriyle yaptığı görüntülü toplantıda komutanlara doğrudan “kara saldırısına hazır olun” emri verdi.

“HİÇBİRİ SAĞ ÇIKMAMALI” TALİMATI

Hatemi, olası bir kara harekâtına karşı sert bir duruş sergileyerek, “Eğer düşman kara operasyonu başlatırsa, içlerinden hiçbiri sağ çıkmamalı” ifadelerini kullandı. Komutanlardan düşman hareketlerini “en yüksek şüphe ve hassasiyetle” izlemelerini istedi.

KARA SAVAŞI İHTİMALİ GÜÇLENİYOR

Bu açıklamalar, ABD ve İsrail’in hava saldırılarıyla yürüttüğü operasyonların kara harekâtına dönüşebileceği ihtimalini güçlendirdi. Nitekim Pentagon’un bölgeye on binlerce asker göndermeyi değerlendirdiği ve stratejik noktalar için kara senaryoları üzerinde çalıştığı biliniyor. İran tarafı ise böyle bir girişimin “bölgesel savaşı büyüteceği” uyarısında bulunuyor.

SAVAŞTA AĞIR KAYIPLAR

28 Şubat’ta başlayan savaşta bilanço giderek ağırlaşıyor. İran’da yaklaşık 1.900 kişinin hayatını kaybettiği, 20 binden fazla kişinin yaralandığı bildirildi. İsrail ve bölgedeki diğer ülkeler de füze ve drone saldırılarından etkilenirken, çatışmalar Lübnan, Körfez ve Irak’a kadar yayıldı.

KÜRESEL ETKİ: HÜRMÜZ KRİZİ

Savaşın en kritik sonuçlarından biri ise Hürmüz Boğazı’ndaki aksama oldu. Petrol ve gaz sevkiyatının yüzde 90’a varan oranda düşmesi, küresel enerji krizini tetikledi. Bu durum sadece enerji değil, kimya ve gıda sektörlerinde de ciddi tedarik sorunlarına yol açtı.

LİDER KAYIPLARI VE SİYASİ SARSINTI

Savaşın başında İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in hava saldırısında öldürülmesi, ülkede siyasi dengeleri tamamen değiştirdi. Ardından üst düzey askeri ve istihbarat isimlerinin hedef alınması, İran yönetimini daha sert ve savunmacı bir çizgiye itti.

GERİLİM YENİ BİR AŞAMADA

Hatemi’nin son açıklamaları, savaşın artık sadece hava saldırılarıyla sınırlı kalmayabileceğini ve kara çatışması ihtimalinin ciddi şekilde masada olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre bu senaryo gerçekleşirse, savaşın bölgesel olmaktan çıkıp daha geniş çaplı bir krize dönüşmesi kaçınılmaz olabilir.

Son Dakika İran İran'ın 1 numarasından kurmaylarına 'Kara harekatına hazırlanın' talimatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Mahmut özdemir Mahmut özdemir:
    talimatı daha yeni mi vermiş. 2 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement