İZDOB ile İzmir Özel İdaresi Arasındaki Taşınma Sorunu - Son Dakika
Yerel

İZDOB ile İzmir Özel İdaresi Arasındaki Taşınma Sorunu

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, Devam Eden Sorunun, Birkaç Gün İçinde Çözüleceğini Belirtti.

06.01.2011 15:02

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) ile İzmir İl Özel İdaresi arasında bir süredir İZDOB'un bale bölümünün çalışmalarını sürdürdüğü mekanın boşaltılmasına yönelik olarak devam eden sorunun, birkaç gün içinde çözüleceğini belirtti.

Gökmen, İZDOB'un Elhamra Sahnesi'nde düzenlenen basın toplantısında, sabah İzmir Valisi Cahit Kıraç ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz ile yaptıkları toplantının olumlu geçtiğini belirtti.

Sümerbank basma fabrikasının üç yıldan uzun süreliğine Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisi ya da başka bir mekanın kiralanması seçeneklerinden birinin, birkaç gün içinde netlik kazanacağını dile getiren Gökmen, 'Hiçbir yerde işgalci konumuna düşmek istemiyoruz, bir iki gün içinde kesin çözüme ulaşılmış olacak' dedi.

Homeros'un doğum yeri olan İzmir'i, dünyanın sayılı kültür merkezlerinden biri olarak gördüklerini söyleyen Gökmen, İZDOB'un çok sınırlı, hatta olmayan sahne arkası olanaklarıyla 28 yıldır, 85 yaşındaki Elhamra binasında çok önemli bale ve operaları sahneye koyduğunu, yurt dışı turnelerle Türk sanatçısını ve kenti temsil ettiğini kaydetti.

Bale bölümünün kullandığı İl Özel İdaresine ait binadan tahliye süreci için 'biraz incinmiş durumdayız' ifadelerini kullanan Gökmen, 'Kültür ve Turizm Bakanlığı bir yer bulsun' yaklaşımının eksik olduğunu savunarak, 'İZDOB'un annesi Kültür Bakanlığı ve Devlet Opera Balesi ise babası da İzmir'dir. 'Bu çocuğu arzu ediyorum, ama sorumluluklarını paylaşmak istemiyorum' demeye kimsenin hakkının olmadığını düşünüyorum' dedi.

Vali Kıraç'a konuya gösterdiği hassasiyet, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na da İzmir'in bir opera binasına ihtiyacı olduğunu yüksek sesle dile getirip girişimlerde bulunduğu için teşekkür eden Gökmen, İl Özel İdaresinin 'aceleci' tavrını anlamakta zorluk çektiklerini, herkesin sorumluluklarını yerine getirmesi ve sorumluluğu paylaşmasıyla konunun çözüme kavuşacağını söyledi. Bale bölümü için yeni bir yer tahsis edilmeden tahliyenin söz konusu olmasının, İZDOB'un temsillerini yapamamasıyla sonuçlanacağına da işaret eden Gökmen, 'Opera bale temsillerinin olmamasıyla İzmir EXPO adaylığından, kültür ve spor kenti olma adaylığından çok şey kaybeder, ama çok saygı duyduğumuz İl Özel İdaresi olmadığı takdirde, İzmir'in çok şey yitireceğini düşünmüyorum' diye konuştu.

Yapıcı tutumu nedeniyle İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz'e de teşekkür eden Gökmen, Sümerbank fabrikasının tahsisi konusunun netleşmesi durumunda, Özel İdarenin buradaki yenileme çalışmalarına destek olacağını dile getirdiğini de ifade etti.

- 'ABORJİN' BENZETMESİNE YANIT-

Gökmen, bir gazetecinin, İl Genel Meclisinin MHP'li Meclis Üyesi Ahmet İncesu'nun, 'Bale sanatçılarının benim için Aborjinlerden farkı yok. Bir kere bile gitmedim' şeklindeki açıklamalarını hatırlatması üzerine şunları kaydetti:

'Buna bir şey söylemek istemem, sanırım sürç-ü lisan ettiler. Opera ve bale temsillerine hayatında hiç gitmemiş olmanın bu kadar rahatlıkla ifade edildiği, sıkıntıya girmeden bu kadar göğsünü gere gere söylendiği bir ortamı, bir ülkeyi biz nasıl yarattık, bunu düşünmek gerekir.'

İl Özel İdaresinin, yıkım ve tadilatın ardından yeni hizmet binası olarak kullanmak istediği söz konusu binayı tahliye etmelerini istemesinin ardından İzmir'de aralıksız mekan arayışı içine girdiklerini, ancak değerlendirdikleri çeşitli alternatiflerin farklı nedenlerle sonuçlanmadığını belirten Gökmen, bir gazetecinin 'polis marifetiyle çıkarılmalarının söz konusu olup olmayacağını' sorması üzerine şu yanıtı verdi:

'Sayın Valimiz ile bugün yaptığımız toplantıda, böyle bir durumun temsillerin yapılamaması anlamına geleceğini bildirdik. Valimiz de temsillerin yapılmasının son derece önemli olduğunu bize belirttiler.' Rengin Gökmen, 'Ne zaman çıkacaksınız?' sorusuna da 'İzmir balesi çalışmalarını kesintisiz sürdüreceği mekana kavuştuğu zamana kadar, söz konusu mekandan kendi inisiyatifimizle çıkmayacağız' cevabını verdi.

(SY-MV-ZVR) - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İZDOB ile İzmir Özel İdaresi Arasındaki Taşınma Sorunu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement