Kaputaj Plajında Yavru Fok - Son Dakika
Güncel

Kaputaj Plajında Yavru Fok

Kaputaj Plajında Yavru Fok

Antalya´nın Kaş İlçesi´nde, Kaputaş Plajı´Nda Karaya Çıkan Yavru Akdeniz Fokuna Jandarma Ekipleri Sahip Çıktı.

19.12.2010 18:45

Şiddetli dalgalar nedeniyle vücudunda çizikler bulunan küçük fok, Sualtı Araştırma Derneği (SAD) ekipleri tarafından rehabilitasyona alındı.

Önceki gün çıkan şiddetli lodosun Kaputaj Plajı'nda yarattığı etkiyi çekmek amacıyla dün akşam saatlerinde Kaputaş Plajı'na giden DHA muhabiri Pınar Ayar, sahilde yavru bir Akdeniz foku gördü. Ayar'ın durumu Kaş Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Kalkan Jandarma Komutanlığı'na haber vermesi üzerine plaja gelen jandarma ekipleri, foku araca bindirerek Kalkan Jandarma Komutanlığı Karakolu'na götürdü. Jandarma ekipleri, vücudunda herhangi bir saldırı yarası bulunmayan ancak ağız çevresinde şiddetli dalgaların sebep olduğu sürtünmeye bağlı çizikler bulunan yavru fokun durumuyla ilgili, Sualtı Araştırmalar Derneği (SAD) ile irtibata geçti. SAD yetkililerinin yönlendirdiği uzman ekip, saat 24.00 sıralarında karakola gelerek, ilk muayene ve bakımdan sonra yavru foku rehabilitasyona aldı.

Uzman veteriner hekim Avni Gök, yavru Akdeniz fokunun göbek bağının yeni kurumuş olduğunu ve boyunun 95 santimetre olduğunu belirtti. Küçük fokun dişi ve yaklaşık 30- 40 günlük olduğunu belirten Gök, şunları söyledi:

"Besi durumu iyi olmasına rağmen yaklaşık 2 gündür annesini emmediğini hissediyoruz. Gözler içeri çökmüş ve hidrasyon dediğimiz vücutta su kaybı mevcut. Sağlık durumu şu anda iyi gözükmesine rağmen, bizim vereceğimiz yapay gıdaları kabul etmesine bağlı olarak gelecekte durumu hakkında daha kesin cevap verebileceğiz. Durumu beslenmesine bağlı, şu andaki sağlık durumu çene altındaki birkaç çizik dışında iyi görünüyor."

Diğer yandan, yavru foku ilk kez geçen perşembe günü plajda karaya çıkmış halde bulduğunu ve yeniden denize bıraktığını belirten Kalkan'da yaşayan Şemsiye Bayar ise "Cuma günü gene geldi, ben gene suya bıraktım. Bugün eşimle beraber balık tutmak için geldik ve taşların arasında yine onu gördük. Hemen hemen sanki can veriyordu taşların arasında. O sırada siz geldiniz" diye konuştu.

100'E YAKINI TÜRKİYE'DE YAŞIYOR

Akdeniz havzasında yaklaşık sayıları 400- 500 olan Akdeniz foklarının 100'e yakını Türkiye karasularında yaşıyor. Akdeniz fokunun ellenmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, gürültülü ortamda çabucak strese giren fokun görüldüğü zaman Sualtı Araştırmaları Derneği'ne haber verilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kaputaj Plajında Yavru Fok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement