Libya Temsilciler Meclisi: Lockerbie sanığı için savunma heyeti görevlendirilsin - Son Dakika
Güncel

Libya Temsilciler Meclisi: Lockerbie sanığı için savunma heyeti görevlendirilsin

Libya Temsilciler Meclisi: Lockerbie sanığı için savunma heyeti görevlendirilsin

Libya'nın doğusunda bulunan Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi (TM), ülkedeki yargı makamlarından, ABD'de yargılanan Lockerbie faciası sanığı Ebu Agila Muhammed Mesut için bir savunma heyeti görevlendirmesini istedi.

03.01.2023 00:20  Güncelleme: 00:24

Libya'nın doğusunda bulunan Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi (TM), ülkedeki yargı makamlarından, ABD'de yargılanan Lockerbie faciası sanığı Ebu Agila Muhammed Mesut için bir savunma heyeti görevlendirmesini istedi.

TM tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Meclis'te düzenlenen oturumda, Mesut'un ABD'ye teslim edilmesi ve orada yargılanmasıyla ilgili son gelişmeler ele alındı.

Oturumda, olayı takip etmek üzere Dışişleri, Yasama ve Adalet komisyonlarından oluşan bir Meclis Komisyonu kurulmasına karar verildi.

Meclis; yargı makamlarından, davayı takip edecek ve Mesut'u savunacak bir heyet görevlendirmesini, başsavcıdan da Mesut'un teslim edilmesiyle ilgili Meclis'e brifing vermesini istedi.

Tobruk'taki Meclis ayrıca, herhangi bir Libya vatandaşının, bir makam tarafından başka bir ülkeye teslim edilmesinin yasaklanmasını kararlaştırdı.

Lockerbie faciası olarak bilinen 1988 yılındaki eylemde uçağın infilakına neden olan bombayı yapmakla suçlanan Mesut, ABD makamlarına teslim edildikten sonra 13 Aralık 2022'de ABD'de ilk kez hakim karşısına çıkmıştı.

İskoçya'da tutuklanarak ABD makamlarına teslim edilen Mesut'u ilk duruşmada mahkemenin atadığı federal avukat temsil etmişti. Mesut, tercüman yardımıyla, "savunmasını üstlenecek avukat bulana kadar" konuşmayacağını beyan etmişti.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, yaptığı açıklamada, Libya'nın terör suçundan aklanması için "Lockerbie faciası" sanığı Mesut'un ABD'ye teslim edildiğini ifade etmişti.

Lockerbie faciası

Libyalı ajan Abdülbasit El Megrahi, 21 Aralık 1988'de, Frankfurt'tan Detroit'e gitmek üzere havalanan Pan Amerikan Hava Yolları'na ait uçağa bomba yerleştirmişti.

Uçak, İskoçya'nın Lockerbie kasabasının üzerinde infilak etmiş, yerde bulunanlar ve uçaktaki yolcuların tümü dahil 270 kişi hayatını kaybetmişti.

Lockerbie faciasında mahkum edilen tek kişi olan El Megrahi, 2009'da İskoçya tarafından kanser hastası olduğu ve 3 ay ömrü kaldığı gerekçesiyle serbest bırakılmıştı. Lockerbie faciasıyla bağlantılı tek hükümlü El Megrahi serbest bırakılmasının ardından ülkesine dönmüş, 2012'de hayatını kaybetmişti.

Eski Libya lideri Muammer Kaddafi, 2008'de Libya'nın Lockerbie faciasıyla ilgili sorumluluğunu kabul etmiş, kurbanların ailelerine tazminat ödemişti. Kaddafi, saldırı emrini kendisinin vermediğini de savunmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Libya Temsilciler Meclisi: Lockerbie sanığı için savunma heyeti görevlendirilsin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement