Mısır'da Darbe Karşıtı "Ulusal İttifak" - Son Dakika
Güncel

Mısır'da Darbe Karşıtı "Ulusal İttifak"

Mısır\'da Darbe Karşıtı "Ulusal İttifak"

Mısır'da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi'nin 3 Temmuz'da görevinden uzaklaştırılmasının ardından kurulan "Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak", darbe karşıtı milyonluk gösteril...

09.11.2013 12:49

HAMDİ YILDIZ - Mısır'da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz'da görevinden zorla uzaklaştırılmasının ardından kurulan "Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak" hareketi, darbe karşıtı faaliyetlerde oynadığı etkin rol dolayısıyla dikkatleri üzerinde topluyor.

Ordunun yönetime el koymasından sonra Mısır'da darbe karşıtı kalabalıkları meydanlara çekmeyi başaran hareket, ilk olarak "Mısır için İslami Ulusal İttifak" adıyla 8 Temmuz'da kuruldu.

Mısır'da darbe yanlısı "Temerrud" hareketinin Mursi karşıtı faaliyetlerine hız vermesinin ardından kurulan Ulusal İttifak, oluşum duyurusunu 26 Haziran'da yaptı.

Ulusal İttifak Hareketi, Mursi'yi ve meşruiyeti destekleme amacıyla  28 Haziran'dan itibaren faaliyetlerini yoğunlaştırarak, konferans ve gösteriler düzenliyor.

-"Darbeyi Ret ve Meşruiyeti Destek için Ulusal İttifak" hangi gruplardan oluşuyor?

Çeşitli siyasi parti, hareket ve sendikalardan oluşan Ulusal İttifak'ın bünyesinde şu gruplar yer alıyor:

1- Müslüman Kardeşler Cemaati ve siyasi kanadı "Hürriyet ve Adalet Partisi"

2-  El-Cemaatu'l-İslamiyye ve siyasi kanadı "İnşa ve Kalkınma Partisi"

3- Vatan Partisi (Selefi yönelimli Nur Partisi'nden ayrılan başkan ve bir grubun kurduğu yine selefi anlayış merkezli parti)

4- Vasat Partisi (Temel şahsiyetleri İhvan kökenli olup uzun yıllar önce cemaatten siyasi ihtilaftan dolayı ayrılan parti)

5- Islah Partisi (Selefi düşünceye sahip)

6- Fazilet Partisi (Selefi düşünceye sahip)

7- Asalet Partisi (Selefi düşünceye sahip)

8- Yeni İşçi Partisi

9- Şa'b Partisi (Selefi Cephe'den ayrılma bir parti)

10- Mısır'da Arap Kabileleri Birliği (Mısır'daki Bedevi Arap Kabile şeyhlerini bir araya getiren sosyal oluşum)

11- Arap Birliği Partisi (Arap milliyetçisi ve İslamcı bir parti)

12- Devrim Mütevelli Heyeti (Safvet Hicazi'nin başını çektiğ oluşum)

13- Meslek Sendikaları Konfederasyonu (Bağımsız birçok meslek sendikasını içermektedir)

Ulusal İttifak'a destek veren toplum önderleri kimler?

Bünyesinde Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) kadrosundan birçok ismi bulunduran Ulusal İttifak Hareketi'nin saflarında  El-Cemaatu'l-İslamiyye liderlerinden Asım Abdulmacid ve Safvet Hicazi, sinema sanatçısı Vecdi el-Arabi, futbolcu Hamza Cemel, Semir Sabri, Muhammed Ramazan, "Bağımsızlık Çabasında Hakimler" Hareketi Sözcüsü Muhammed Avad gibi İhvan dışından ülkenin tanınmış şahsiyetleri yer alıyor.

-Ulusal İttifak'ın faaliyetleri nelerdir?

Dünyaya adını Rabia direnişiyle duyuran Ulusal İttifak'ın Mursi'nin darbeyle görevden uzaklaştırılmasından önce  21-26 ve 28 Haziran tarihlerinde Rabia Meydanı'nda düzenlediği milyonluk gösteriler dikkati çekiyor.

Farklı zamanlarda milyonluk gösteri eylemleriyle darbe karşıtlarının gücünü göstermeyi hedefleyen "Ulusal İttifak"ın çeşitli isimler vererek düzenlediği "Zafer Bayramı", "Halk Devrimini Yönetiyor", "Kahire Devrimlerin Başkenti", "Gençler Devrimin Direği", "Halkın İradesi Yargılanıyor", "Süveyş Direnişi Kudüs'e Giden Yolumuz Olacak", "Hesap Görme Cuması", "Dünya Cumhurbaşkanı'nın Dik Duruşunu Selamlıyor" adlı gösteriler,  3 Temmuz sonrasında ülke gündemine oturdu.

Ulusal İttifak Hareketi, süreç içerisinde Kahire dışındaki kentlerde de darbe karşıtı eylemlerin düzenlenmesinde rol oynadı.

Faaliyetlerin bir parçası olarak "Darbe Karşıtı Gençler" gibi oluşumların meydana gelmesine ön ayak oldu. Gösteri ve benzeri çeşitli faaliyetlerin uygulanması ve duyurulması amacıyla 5 Ağustos'ta sosyal paylaşım sitesi kuran Ulusal İttifak, diğer şubeleriyle iletişimini bu siteler üzerinden yürüttü.

Ulusal İttifak, 27 Haziran'da ilk olarak darbe karşıtı olarak "Devrimi Koruyalım... Meşruiyeti Koruyalım" sloganı kullanıldı. Daha sonra "Vatanı Koruyalım", Mursi'nin darbeyle görevden alınmasının ardından sloganlarda "Demokrasiye evet Darbeye Hayır" ifadeleri yer aldı. 14 Ağustos günü Rabia Meydanı'nın kanlı biçimde boşaltılmasının ardından ilk slogana, "Devrimi Koruyalım... Meşruiyeti Koruyalım" ifadelerine geri dönüldü.

-İletişim nasıl yapılıyor?

Darbe karşıtı olarak bilinen lider kadrolarının hemen hepsi ya yabancı ülkelere casusluk suçlamasıyla ya da adam öldürmeye teşvik suçlamasıyla tutuklu olduğundan "Ulusal İttifak" Hareketi'nin eylemleri, daha çok İhvan'ın alt kadroları ve diğer grupların üyeleriyle koordinasyon halinde yürütülüyor.

Darbe karşıtı gösterilerin engellenmesine yönelik tutuklamaların git gide alt kadrolara inmesiyle yönetici kadrolarda gençlerin varlığı göze çarpıyor.

Yeni oluşumları da bünyesine katan Ulusal İttifak, gelişen süreç içerisinde "Darbe Karşıtı Gençler", "Darbe Karşıtı Kadınlar", "Darbe Karşıtı Gazeteciler, Alimler" biçiminde farklı platformlarda teşkilatlandı.

"Darbe Karşıtı Hıristiyanlar" gibi bazı oluşumları içinde barındırsa da bu türden yapılanmaların toplumsal olmaktan çok zamanla ferdi olduğu gözleniyor. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da Darbe Karşıtı 'Ulusal İttifak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement