Müzeler Haftası - Son Dakika
Güncel

Müzeler Haftası

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı Akçalar'daki Arkeopark, Müzeler Haftası'nda gelen ziyaretçilerini, insanlık tarihine uzanan bir yolculuğa çıkarıyor.

18.05.2016 15:41

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı Akçalar'daki Arkeopark, Müzeler Haftası'nda gelen ziyaretçilerini, insanlık tarihine uzanan bir yolculuğa çıkarıyor.

Özel olarak hazırlanmış alanda arkeolojik kazı yapan çocuklar 8 bin 500 yıl öncesinin izlerine ulaşmaya çalışırken, ateş başında toplanan çocuklar ise kök boyasından iplik boyamayı öğreniyor.

Beraberinde Vali Yardımcısı Fatih Kadiroğlu ile Arkeopark'ı gezen Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Şükrü Köse müzelerin, sürdürülebilir gelişmelere katkıda bulunduğunu dile getirerek şunları söyledi:

"Müzeler ve kültürel peyzajlar, müzeleri, farkındalık yaratmaya, kendi coğrafi bölgelerinin elçileri olmaya ve kültürel ve doğal mirası aktif bir şekilde korumaya çağırıyor. 2015 yılında 503 bin 142 kişinin ziyaret ettiği Büyükşehir Belediyesi himayesindeki müzelerde Nisan 2016 itibariyle bu rakam 261 bin 617 olmuştur. İlk 4 ayda geçen yılın yarısına ulaştığımız ziyaretçi sayısında 2016 sonunda 700 bin ziyaretçi hedefliyoruz. Hedefimiz daha fazla kişinin müzelerimizi ziyaret etmesi, kent tarihinden, arkeolojiye, tekstilden enerjiye bu kente ait farkındalıklarının çeşitli atölye ve seminerle vasıtasıyla arttırılması ve elbette çocuklarda ve yetişkinlerde müze ziyareti alışkanlıklarının yerleştirilmesidir."

Park içinde arkeoloji atölyeleri kuruldu

"Bunun için de Akçalar Arkeopark'ta arkeoloji atölyeleri, Bilim Teknoloji Merkezi'nde bilimsel şenlikler, gösteriler, Enerji Müzesi'nde geri dönüşüm atölyeleri gibi pek çok etkinlikler gerçekleştiriyoruz. 7'den 70'e tüm halkımızı bu etkinliklere davet ediyoruz."

Bursa Müze Müdürü Ali Sinan Özbey de, sorumluluk alanında bulunan müzeler ve devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi. Akçalar Aktopraklık Arkeopark Kazı Başkanı Doç. Dr. Necmi Karul ise bölgede bugüne kadar yaptıkları kazı çalışmaları ile elde edilen bulguları katılımcılarla paylaştı.

Çocuklar arkeolog gibi kazı yapıyor

Arkeopark'ın Açıkhava Müzesi ve Arkeoloji Okulu konseptine uygun olarak önemli bir görev üstlendiğini dile getiren Karul, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan bu alanın dünya ölçeğinde örnek bir proje olduğuna dikkat çekti.

Arkeopark'ı gezen çocuklar, özel olarak hazırlanan alanda arkeolojik kazı yaparken, ellerinde mala ve fırçalarla toprağı bir arkeolog gibi kazan öğrenciler, daha önceden toprak altına gizlenen materyalleri büyük bir titizlikle bulup çıkarmaya çalıştı.

Bir başka grup ise daha yakın tarihe yolculuk yaptı. Ahşap köy evlerinin bulunduğu alanda 200 yıl öncesinin kırsal yaşantısı hakkında bilgiler alan öğrenciler, daha sonra köy meydanında yakılan ateş üzerine konulan kazanda, kök boyası ile iplik boyadı.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement