''Tek cemaat, bir arada namaz kılan Müslüman cemaattir'' - Son Dakika
Güncel

''Tek cemaat, bir arada namaz kılan Müslüman cemaattir''

8. Kocaeli Kitap Fuarı'na konuk olan Engin Noyan cemaat yapılanmalarını sert sözlerle eleştirdi.

21.05.2016 15:08

Münib Engin Noyan, "Avrupalı Müslümanlar" konulu söyleşisi ile 8. Kocaeli Kitap Fuarı'na konuk oldu. Noyan, söyleşisinde yıllarca Avrupa'da örgütlenmiş ve insanların hayatlarına nüfus etmiş cemaatlere sert eleştirilerde bulundu. Engin Noyan, "Dünyada İslama göre tek cemaat vardır. Bunun dışında bir cemaat yapılanması söz konusu dahi olamaz. O tek cemaat de, bir vakit namazını eda etmek üzere bir mescitte buluşarak Allah'ın emrini yerine getirmek üzere bir araya gelen Müslümanların cemaatidir" dedi.

DEVLET VATANDAŞINA SAHİP ÇIKMADI

Noyan, her yıl olduğu gibi bu yıl da Kocaeli Kitap Fuarı'na konuk oldu. Uluslararası Fuar Merkezi Yahya Kaptan Salonu'nda okurlarıyla bir araya gelen Noyan "Avrupalı Müslümanlar" konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Noyan söyleşinin başında Cumhuriyet döneminde Avrupa'ya çalışmak üzere giden Müslüman Türklerin yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekerek başladı. 50'li yıllarda çok sayıda Müslüman Türkün Avrupa'ya çalışmak üzere gittiğini hatırlatana Engin Noyan, "Birçoğu İstanbul'u bile görmeden trenlere doldurularak adeta hayvan muamelesi görerek Avrupa gitti. Bizim insanlarımızın dişlerini kontrol ettiler. Ve o dönemdeki devlet buna ses dahi çıkaramadı. 'Benim vatandaşıma bu muameleyi yapamazsın' diyemedi" şeklinde konuştu.

GELENLER MÜSLÜMANDIR DENMEDİ

O dönemdeki devlet yapılanmasına yönelik eleştirilerde bulunan Engin Noyan, Avrupa'da yaşayan Türklerin büyük sıkıntılar çektiğine işaret etti. Devletin, vatandaşına sahip çıkmadığına dikkat çeken Noyan, "Devlet o insanlar için Avrupa'ya, 'Haberiniz olsun. Size gelen Türk vatandaşları Müslümandır. Sizden farklı paradigması vardır. Sizin gibi dünyaya bakmaz hatta sizin gibi beslenmez' diyemedi. Bunları deseydi eminim ki Avrupa buna yönelik çözümler üretirdi" dedi.

YALNIZ KALINCA CEMAATLERE YÖNELDİLER

Tüm bu yalnız bırakılmaların Avrupa'daki Müslümanları bir takım cemaatlere ittiğini anlatan Noyan, bu esnada tüm cemaatsel oluşumlara yönelik sert eleştirilerde bulundu. Cemaatlerin Avrupa'da yaşayan Müslümanları adeta birbirlerine düşürdüklerini kaydeden Noyan, şöyle konuştu: "O memleketlere giden müminler birden bire birbirlerinin kardeşi olduklarını unutmaya başladılar. Kısa süre sonra kendi aralarında birbirlerine kenetlenmek yerine kendi aralarında paramparça bölündüler. Bu böyle devam etti ve kökleşti."

MÜSLÜMANIN MÜSLÜMANA ETTİĞİNİ KÂFİR ETMEDİ

Ancak bir süre sonra cemaatlerin yaptıklarının ortaya çıktığını söyleyen Engin Noyan, "Baktılar ki; evlatları ellerinden gidiyor. Cemaate evlat kaptırmanın Alman gelin almaktan daha kötü olduğunu gördüler. Ve artık yeter dediler. Bugün Müslümanlara Avrupa'da en çok kötülük yapanlar yine bir takım Müslüman örgütlenmelidir. Müslümanın Müslümana ettiğini kâfir etmemiştir. Ancak bugün 20'li yaşlarda olan bir Müslüman kuşak var ki, çok güçlü geliyorlar. Bildikleri doğrulardan şaşmadan Müslümanlığı anlatıyorlar" dedi.

TEK CEMAAT BİRLİKTE NAMAZ KILAN MÜSLÜMAN CEMAATTİR

Söyleşisinde her türlü cemaatsel yapılanmaya yönelik sert eleştirilerde bulunan Nayon, dünyada İslama göre tek cemaatin olduğunu kaydetti. "Başka türlüsü söz konusu dahi değildir" diyen Noyan, "O tek cemaat de, bir vakit namazını eda etmek üzere bir mescitte buluşarak Allah'ın emrini yerine getirmek üzere bir araya gelen Müslümanların cemaatidir" dedi. Münib Engin Noyan ilgiyle izlenen söyleşinin ardından imza standında okurları için kitaplarını imzaladı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel ''Tek cemaat, bir arada namaz kılan Müslüman cemaattir'' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement