Tele-Alışveriş Yayınında Ürünün İlaç Gibi Algılanmasına Sebebiyet Verecek İfadeler Kullanılamayacak - Son Dakika
Güncel

Tele-Alışveriş Yayınında Ürünün İlaç Gibi Algılanmasına Sebebiyet Verecek İfadeler Kullanılamayacak

Tele-alışveriş yayınlarında, herhangi bir ürünün sağlık beyanı ile ilaç gibi algılanmasına sebebiyet verecek ifadeler kullanılamayacak.

03.04.2014 10:48

Tele-alışveriş yayınlarında, herhangi bir ürünün sağlık beyanı ile ilaç gibi algılanmasına sebebiyet verecek ifadeler kullanılamayacak. Ürünün kullanılmaması halinde sağlığın olumsuz etkileneceği beyanlarına yer verilemeyecek.

Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, yayın hizmetleri; çocuklara, güçsüzlere ve engellilere karşı istismar içeremez ve şiddeti teşvik edemeyecek. Çocukların yer aldığı sahnelerin içeriği, bu programlara katılan ya da bunlarda rol alan çocukların fiziksel, zihinsel veya duygusal gelişimine zarar verecek unsurlar içeremeyecek. Çocuklara yönelik verilecek ödüller onların yaş aralığına uygun olacak. Alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı madde kullanımı ile kumar oynamayı özendirici nitelikte olamayacak. Haber bültenleri ve haber programları, tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorunda ve soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamayacak. Haberin verilişinde abartılı ses ve görüntüye, doğal sesin dışında efekt ve müziğe yer verilemeyecek; görüntülerin arşiv veya canlandırma niteliği ile haber ajanslarından veya başka bir medya kaynağından alınan haberlerin kaynağının belirtilmesi zorunlu olacak.

Genel beslenme diyetlerinde aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen yağ, yağa dönüşen asitler, tuz/sodyum ve şeker gibi gıda ve maddeleri içeren yiyecek ve içeceklerin ticari iletişimi; çocuk programlarının başında ve sonunda veya bu programların içinde yapılamayacak. Genel beslenme diyetlerinde aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen yiyecek ve içeceklerin tespitinde, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan liste esas alınacak.

-TELE-ALIŞVERİŞ YAYINLARI-

Tele-alışveriş yayın hizmeti ilkeleri de şöyle olacak:

"-Tüketicinin doğru tercihler yapabilmesini sağlamak amacıyla, ürün veya hizmete ilişkin kesin bilgiler verilir ve izleyiciler yanılgıya düşürülemez.

-Ürüne ait üretici firma ve üretim yeri bilgileri verilir.

-Gerçek dışı olarak "ilk kez', "son', "sadece tek bir sefer', "sınırlı satış', "hepsi satılmak üzere-satıldı satılacak' gibi ifadelerle izleyici ürünü satın almaya teşvik edilemez.

-Bilimsel ve istatistiki bilgiler çarpıtılamaz. Klinik test ya da ürünün performansına dair test sonuçları, bu sonuçların resmi bir kurum tarafından onaylanmış veya akademik ve bilimsel dergi gibi yerlerde yayınlanmış olması şartıyla sınırlı olarak verilebilir.

-Herhangi bir ürünün sağlık beyanı ile ilaç gibi algılanmasına sebebiyet verecek ifadeler kullanılamaz. Gıda takviyesi niteliğindeki ürünlere ilişkin her çeşit memnuniyet ve teşekkür yazısı ya da kişilerin başından geçen ürün tecrübesini anlatan ifade ve görsel sunumlar kullanılamaz. Ürünün kullanılmaması halinde sağlığın olumsuz etkileneceği beyanlarına yer verilemez."

-ENGELLİLERİN YAYIN HİZMETLERİNE ERİŞİMİ-

Yönetmeliğe, engellilerin yayın hizmetlerine diğer bireylerle eşit koşullarda erişimini sağlamak amacıyla şu madde eklendi:

"-Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu kanallarında yayınlanan sinema ve televizyon için yapılmış filmler, diziler ile haber programlarında; 3 yıl içinde yüzde 30'a, 5 yıl içinde yüzde 50'ye ulaşılacak şekilde işitme engellilere yönelik altyazı hizmeti seçeneğine yer verilmesi zorunludur.

-Ulusal karasal yayın lisansına sahip özel medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar tarafından yayınlanan sinema ve televizyon için yapılmış filmler, diziler ile haber programlarında; 3 yıl içinde yüzde 20'ye, 5 yıl içinde yüzde 40'a ulaşılacak şekilde engellilere yönelik alt yazı hizmeti seçeneğine geçilmesi zorunludur.

-Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu ile ulusal karasal yayın lisansına sahip özel medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar, engelliler için getirilen erişim hizmetleriyle ilgili olarak yukarıda sayılan oranlara ilişkin bir önceki yıla ait istatistiksel verileri, her yılı takip eden ilk 3 ay içerisinde Üst Kurul'un izlemeburo@rtuk.org.tr internet adresine elektronik posta ile gönderirler."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Tele-Alışveriş Yayınında Ürünün İlaç Gibi Algılanmasına Sebebiyet Verecek İfadeler Kullanılamayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement