Türkiye, Irak'taki Sığınmacılara Büyük Yardım Yaptı" - Son Dakika
Güncel

Türkiye, Irak'taki Sığınmacılara Büyük Yardım Yaptı"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Dış İlişkiler Dairesi Başkan Yardımcısı ve Göç Masası Sorumlusu Dindar Zebari, Türkiye'nin sığınmacılara en fazla yardım yapan ülkelerin başında geldiğini belirterek, "Türkiye hükümeti, olayların başladığı tarihten bu yana kamyon ve tırlarla yardım ulaştırdı" dedi.

02.06.2015 15:22

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Dış İlişkiler Dairesi Başkan Yardımcısı ve Göç Masası Sorumlusu Dindar Zebari, Türkiye'nin sığınmacılara en fazla yardım yapan ülkelerin başında geldiğini belirterek, "Türkiye hükümeti, olayların başladığı tarihten bu yana kamyon ve tırlarla yardım ulaştırdı" dedi.

Zebari, AA muhabirine, Türkiye'nin Irak'taki sığınmacıları yaptığı insani yardımları, Kürt bölgesindeki kampların durumunu, Enbar'dan kaçıp Kürt bölgesindeki kentlere yerleştirilen sığınmacıların sorununu ve kamplardaki yaşam koşullarını değerlendirdi.

Terör örgütü DAEŞ'in şiddeti nedeniyle evlerini terk eden insanların, Irak'taki dramının başladığı ilk günden itibaren, Türkiye'nin sorumlu davranarak sığınmacılar için yardım ulaştırdığını söyleyen Zebari, "Türkiye hükümeti, olayların başladığı tarihten bu yana kamyon ve tırlarla yardım ulaştırdı. Şengal felaketinin yaşandığı süreçte Türkiye, Kürdistan bölgesine yönelik yardımlarına hız verdi. Duhok vilayeti sınırları içinde birçok kamp yaptı. Hükümetin dışında ilgili yardım kuruluşları da sığınmacıların ihtiyaçlarının karşılanması için ellerinden geleni yaptı. O nedenle Türkiye, sığınmacılara en fazla yardım eden ülkelerin başında gelir diyebilirim" diye konuştu.

"Kürdistan bölgesinde 30 kamp açıldı"

Kürt bölgesinde sığınmacılar için şu ana kadar 30 kamp açıldığını ve yakında 5 kampın daha kurulacağını söyleyen Zebari şunları kaydetti:

"Irak'taki iç göç nedeniyle evlerini terk eden insan sayısı 3 milyona ulaşmış durumda. Bu sığınmacıların 1 milyon 500 bini Kürdistan bölgesinin Erbil, Süleymaniye ve Duhok vilayetlerinde yaşıyor. Geriye kalan 1 milyon 500 bini de Kürdistan bölgesinin dışındaki Kerkük, Germiyan ve diğer Kürt bölgelerinde barındırılıyor. Bölgemizdeki sığınmacıların yarısı inşa edilen kamplarda barındırılıyor. Geriye kalanlar, Kürdistan bölgesinin farklı şehirlerinde ikamet ediyor. İmkanların az olmasından dolayı kamplarda kalan insanlara hizmet ulaştıramıyoruz. Özellikle çocukların durumu çok kötü. Sağlık, eğitim, beslenme ve birçok konuda çocuklar ciddi sorunlar yaşıyor."

Irak hükümeti ve uluslararası kamuoyunun, Kürt bölgesine gelen sığınmacıların ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğinin altını çizen Zebari, "Yardım gelmezse, sığınmacılara kapıları kapatmak zorunda kalacağız" uyarısında bulundu.

Sığınmacıların Kürt bölgesine girebilmesi için baş vurulan "kefil zorunluluğunun" Irak hükümeti tarafından da şart koşulduğunu hatırlatarak, "Bu şekilde, teröristlerin de sığınmacılar arasında Kürdistan bölgesine girmesini engellemeye çalışıyoruz. Çünkü daha önce bunların içinde çok DAEŞ üyesi tesbit edip yakaladık. Yakaladığımız kişiler, bombalı saldırı eylemlerine de katılmıştı. O nedenle Kürdistan bölgesini ve sığınmacıları korumaya çaba gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.

Kamplardaki şiddet olaylarında artış yaşandığını belirten Zebari, sıkıntılı halin devam etmesi durumunda bunun endişe verici bir noktaya çıkabileceğini aktardı.

"BM her aileye ayda 30 dolar veriyor"

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR) sığınmacıların 6 aylık ihtiyacı için 400 milyon dolar yardım talebinde bulunduğunu ve bunun sadece yüzde 5'inin temin edildiğini ifade eden Zebari, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kamplarda kalan her aileye aylık sadece 30 dolar veriliyor. Bu da hiçbir şeye yetmez. Irak hükümeti kendini sığınmacılardan sorumlu görmüyor. Kürdistan bölgesi de daha fazlasını yapamaz. Kürdistan bölgesi, elindeki ekonomik imkanlarla 2 milyon insanın ihtiyacını karşılayabilir mi? Kesinlikle hayır. O nedenle şayet yardım ulaştırılmazsa büyük bir insanlık dramıyla karşı karşıya kalabiliriz"

DAEŞ ile Irak ordu güçleri arasında devam eden çatışmalar nedeniyle Enbar ve Rumadi kentinden göç edenlerin de Kürt bölgesine getirildiğini belirten Zebari, "Bu sığınmacıların Bağdat'tan Erbil'e hava ve kara yoluyla getirilme süreci, bir haftadır devam ediyor. Enbar'dan kaçan yüzlerce aile Kürdistan bölgesine geldi. Çoğunluğu da Erbil'in merkezi ve ilçelerine yerleştiriliyor" diye konuştu.

"Yardım edecek gücümüz kalmadı"

Enbar sığınmacılarının gelişinin çok ani olduğunu dile getiren Zebari, "O nedenle Kürdistan bölgesi, güvenlik önlemlerinin dışında hiçbir yardımda bulunamıyor. Çünkü Kürdistan bölgesinin yardım edecek gücü kalmadı" dedi.

Sığınmacıların evlerine dönmesini istediklerini dile getiren Zebari sözlerini şöyle tamamladı:

"Kürdistan hükümeti, sığınmacıların burada kalmasından yana değil. Böyle bir strateji izlemiyoruz. Irak hükümetinin DAEŞ tarafından işgal edilmiş bölgeleri kurtararak halkın evine dönmesini sağlaması lazım. Vaziyet böyle devam ederse üzücü gelişmelere tanık olabiliriz. Çünkü kamplara yardım götürecek gücümüz kalmadı. Sığınmacılar uzun süre daha kalmaya devam ederse, büyük insani felaketler yaşanabilir. Irak hükümeti ve uluslararası camia buna bir çare bulmalıdır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye, Irak'taki Sığınmacılara Büyük Yardım Yaptı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement