15 Temmuz" Roman Yarışması - Son Dakika
Kültür Sanat

15 Temmuz" Roman Yarışması

Bahçelievler Belediyesince, 15 Temmuz gecesi yaşananları gelecek nesillere aktarabilmek için düzenlenen, "Tarihin Şahitleri Yazılıyor" başlıklı roman yarışmasına, 30 Nisan 2018'e kadar başvuruda bulunulabilecek.

24.10.2017 14:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bahçelievler Belediyesince, 15 Temmuz gecesi yaşananları gelecek nesillere aktarabilmek için düzenlenen, "Tarihin Şahitleri Yazılıyor" başlıklı roman yarışmasına, 30 Nisan 2018'e kadar başvuruda bulunulabilecek.

Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, belediye hizmet binasında düzenlediği basın toplantısında, milletlerin tarihinde çok önemli noktalar olduğunu belirterek, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine, milletçe verilen mücadelenin ve direnişinin de bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

"15 Temmuz Roman Yarışması" için yazılan romanların tarihe düşülen birer not olacağını işaret eden Develioğlu, edebi bir tür olan romanın, insan ve toplumun derinliklerini anlatma ve anlaşılma hadisesi olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bahçelievler Belediyesi olarak, 15 Temmuz darbe girişimine karşı, milletin ortaya koyduğu direniş ruhunu canlı tutmak ve o gece yaşananları gelecek nesillere aktarabilmek için "15 Temmuz Roman Yarışması"nı düzenlemeye karar verdik. Roman, hem insanın kendi içsel dünyasına yolculuk hem de toplumun değişimine dönük bir arayışın eseridir. 15 Temmuz gibi milletimizin tarihinde ciddi bir kırılmanın dönüm noktasının da ancak romanlar sayesinde anlatılabileceğini ve anlaşılabileceğini düşünüyoruz. Bu yarışmayla edebiyat dünyamızda yankı bulacak romanlarımızın, gelecekte sinema filmlerine ve belgesellere konu olacağını düşünüyoruz."

Develioğlu, belediyelerin sadece yol, su, kanal işleriyle uğraşan kurumlar olmadığını vurgulayarak, "Elbette onlar bizim olmazsa olmazlarımızdır ama sosyal belediyecilik anlamı itibariyle eğitim, spor, kültür ve sanatla ilgili çalışmalarımızı da sürdürmeliydik. Onlardan birini sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. "15 Temmuz Roman Yarışması" ile genç yazarlarımızı teşvik ederken cumhuriyet tarihimizin en kritik olayı 15 Temmuz darbe girişimiyle en doğru mesajı vermeyi planlıyoruz." diye konuştu.

"Bu yarışmada, Türkçe yazan herkese açık bir iklim var"

Yarışmada jüri üyeleri arasında yer alan Prof. Dr. Abdullah Uçman da romanın Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğunu dile getirerek, "Edebiyat tarihinde ilk roman, Şemsettin Sami Bey'in 1870'li yıllarda yazdığı 'Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat' adlı romanı kabul edilir. Aşağı yukarı çeyrek asır içerisinde yani 1900'lü yıllara geldiğimiz zaman Halit Ziya ile Türk edebiyatında ve romancılığında gerçekten büyük bir dönüşüm yaşanır. Hemen arkasından gelen Mehmet Rauf, Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri, Sabahattin Ali, Peyami Safa ve Ahmet Hamdi Tanpınar'dan oluşup günümüze kadar gelen roman türü, 2000'li yıllarda Nobel edebiyat ödülü verilecek kadar, Türk romancılığının atılım yaptığını ve gelişim gösterdiğini görüyoruz." şeklinde konuştu.

Jüri üyesi yazar Cemal Şakar da 15 Temmuz direnişinin, Türk siyasi tarihinde büyük bir kırılmaya yol açtığını aktararak, "İnşallah 15 Temmuz'un ruhuna ve şanına uygun romanlar, öyküler, şiirler yazılır. Bu tür yarışmalar duyarlılığı gündeme taşımak adına önemlidir, daha önemli bir yanı da bir bellek oluşturmaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Yazar Sibel Eraslan ise 15 Temmuz'da yaşananları, "Türkiye'nin Ruhu" başlığında bütünleştirip düşündüğünü söyleyerek, şunları kaydetti:

"Hakikaten 15 Temmuz'da, Türkiye'nin ruhuydu ayağa kalkan ama bizim hatıradan hafızaya geçişi gerçekleştirmemiz gerekiyor ve hatıradan hafızaya geçiş, edebi, kültür ve sanat belleğiyle oluşuyor. Bu bakımdan da Bahçelievler Belediyesi'nin bu girişimini çok önemsiyorum. Hatıradan hafızaya geçme konusunda çok gayretli değiliz açıkcası ama Yunus Emre'den itibaren baktığımız zaman, bizim varoluşumuzun muhkem kalesi aslında şiirdir. Sanatlar içerisinde şiirle kendini var etmiş bir milletiz."

Türk milleti olarak, çok ciddi bir tehkilenin atlatıldığına dikkati çeken Eraslan, "Türkiye'nin ruhunun ayağa kalktığı 15 Temmuz'u, yeni dönemde sanat diliyle bizlerin ortaya koyması gerekiyor. Bu yarışmada, Türkçe yazan herkese açık bir iklim var." dedi.

"15 Temmuz Roman Yarışması"

15 Temmuz direnişinin gelecek nesillere aktarılması için "Tarihin Şahitleri Yazılıyor" başlıklı roman yarışmasına, daha önce yayınlanmamış eserler, 30 Nisan 2018'e kadar başvuru yapabilecek.

Türkiye'nin en yüksek para ödüllü roman yarışmasında birinciye 50 bin, ikinciye 35 bin, üçüncüye 20 bin ve mansiyon ödülü olarak 10 bin lira ödül verilecek.

Temmuz 2018'de sonuçlandırılması planlanan 15 Temmuz Roman Yarışması'nın seçici kurulunda gazeteci-yazar Doğan Hızlan, Ahmet Tezcan, Sibel Eraslan, yazar ve hikayeci Cemal Şakar ile akademisyenler Prof. Dr. Abdullah Uzman, Prof. Dr. Durali Yılmaz ve Bahçelievler Belediyesi adına Başkan Yardımcısı Zekeriya Yıldız yer alıyor.

Ödül alan ilk 3 roman, Bahçelievler Belediyesi tarafından yayınlanacak. Yarışmanın ödül töreninin ise 15 Temmuz haftasında yapılması planlanıyor.

Yarışmayla ilgili her türlü bilgiye, "www.15temmuzromani.com" adresinden ulaşılabilir.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 15 Temmuz' Roman Yarışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
    21:47 Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

    Bingöl'de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bu kararın Bingöl'ün cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağını belirtti.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.


Advertisement