2. Yörük ve Türkmen Çalıştayı - Son Dakika
Kültür Sanat

2. Yörük ve Türkmen Çalıştayı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, atılacak adımlarla kentin Türk dünyasının kültür başkentlerinden birisi olma yolunda ilerleyeceğini bildirdi.

24.02.2017 19:44

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, atılacak adımlarla kentin Türk dünyasının kültür başkentlerinden birisi olma yolunda ilerleyeceğini bildirdi.

Akdeniz Üniversitesi Yörük Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi, Muratpaşa Belediyesi ve Antalya Yörükler Derneği iş birliğiyle bir otelde bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Yörük ve Türkmen Çalıştayı'na, Anadolu'nun ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin farklı yerlerinden gelen 300'e yakın Yörük derneğinin temsilcisi katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Yörüklerin, siyaset hayatında ve belediye başkanlığı görevinde en çok bir araya geldiği kesimlerden olduğuna işaret etti.

Yörük kültürüyle ilgili düzenlenen piknik, panel ve konferanslara iki senedir Yörük Festivali'ni de ilave ettiklerini belirten Türel, "Hakikaten çok güzel ve anlamlı bir kortej ve festival olmaya başladı. Yörük kültürü Antalya'nın marka değerlerinden birisi olmaya başladı." dedi.

Antalya'da çok şeyin değiştiğini ve geliştiğini fakat kültür hayatındaki gelişmenin yavaş kaldığını vurgulayan Türel, bu durumu tüm enerjilerini kentin alt yapısına harcamak zorunda kalmalarına bağladı.

Yörük Müzesi projesi

Son dönemde Türk-İslam Medeniyetleri Müzesi, Antalya Kent Müzesi ve diğer müze projelerinin arka arkaya ilerlemeye başladığını anlatan Türel, şunları ifade etti:

"Yörük müzesi projeleri gibi yeniliklerle Antalya tarihinde başka bir dönemi de başlatmış oluyoruz. Şimdi bir başka yeniliğimiz Antalya'nın 1207'deki fethini ve Sultan Keyhüsrevler'i anma törenleri olacak. Bu yeniliklerin, bu değişimin elbette ki birkaç boyutu bulunuyor. Birinci ve en önemli husus manevi kalkınma meselesi ve maalesef son dönemlere kadar bir nebze ihmal edilmiş olduğu ortada. Tarihini bilmeyen, tarihine sahip çıkmayan bir millet olamaz. Antalya'nın tarihini bilmek, anlamak, yaşatmak, sahip çıkmak, varoluşsal bir meselemizdir. Antalya'nın her tarihi taşı bizim için kıymetli bir mirastır, o mirası benliğimizin, kimliğimizin bir parçası olarak muhafaza edeceğiz."

"Kaybedilen zaman telafi edilmeli"

Türel, bu kültür değerlerinin kentin kimliğinin güçlendirilmesine, sanat ve iktisadi hayatına da yeni bir boyut getireceğini kaydetti.

"Eğer mimaride, resimde, giyimde dünya çapında özgün eserlerimiz az ise bunun sebebi tarihimizden yeterince ilham almayışımızdır" diyen Türel, yerelden evrensele, tarihten geleceğe uzanan sentezlerin gelişmesine ihtiyaç olduğunu anlattı.

Türel, şöyle devam etti:

"Özgün kültür mirasımızın muhafaza edilmesi, iyi idrak edilmesi, içselleşmesi, mimariden ve sanattan başlayarak turizme ve iktisadi hayatın diğer alanlarına da zenginlik katacaktır. Antalya gibi bir turizm şehrinde Yörük Festivali'nin bugüne kadar çoktan doğmuş, gelişmiş ve bir turizm olayı haline gelmiş olması gerekirdi. Hakikaten yolumuz uzun, zamanımız kısa ve bu sebeple kaybedilen zamanı telafi etmek için çok daha hızlı bir şekilde ilerlememiz gerekli. İnşallah Antalya atılan adımlarla Türk dünyasının kültür başkentlerinden birisi olma yolunda ilerleyecek."

"Yörük kültürü, dünyaya ışık tutacak bir değerler sistemi"

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ise Yörük kültürü üzerine gerçekleşen bu çalışmaların, bir "mutfak" çalışması olduğunu söyledi. Yörük kültürünün bir nostalji, ritüellerden ibaret bir değer olarak ele alınabileceği gibi "Gelecek nesiller böyle yaşasın" denilerek bir kılavuz kültür manzumesi olarak da görülebileceğini dile getiren Uysal, bunun daha değerli olduğunun altını çizdi.

Çalıştayın gerçekle buluşma çabasının ürünü olduğunun altını ifade eden Uysal, şöyle konuştu:

"Bu çalışmaları, memleketi toparlayacak, Türkiyemizde yaşayan bütün insanlara faydalı olacak hale, tasa ve kederde birliği ifade eden milletleşme mücadelesi içinde bir insanlık yolu haline getirmeliyiz. Bu milletimizin bekası içinde vazgeçilmezdir. Yörük kültürü kadim bir kültürdür, Türk tarihinin çok önemli, temel ana yaşam şeklidir. Yörük kültürünün ürettiği değerler evrenseldir. Bizim milletimize has bir değer şeklidir ama dünyaya ışık tutacak bir değerler sistemidir."

Üç ana oturum olarak 26 Şubat'a kadar sürecek çalıştay kapsamında Yörük kültürünü yansıtan fotoğraf sergisi de açıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 2. Yörük ve Türkmen Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement