ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Yüzyıllar önce kırsal kesimlerde yaşayan genç kızların çeyizlerini süslemek için geliştirdiği, ipek, krep ya da keten kumaşın tel tel çekilerek ipek ipliklerle işlenmesiyle hazırlanan ve büyük sabır gerektiren "Antep işi" çeyizliklerin fiyatı altınla yarışıyor.
Salon ve yatak odası takımları, havlu kenarları ve mevlitler için hazırlanan başörtülerinde kullanılan Antep işi ürünler, 250 ila 8 bin lira arasında satılıyor.
Kırsaldaki genç kızların çeyizlerini hazırlarken geliştirdiği, zamanla tüm kente hatta bölgeye yayılarak kadınlar için gelir kapısı haline gelen Antep işi nakışlar, günümüzde sayıları azalsa da hala ilgi görüyor.
Masa ve sehpa örtülerinden yatak odası takımlarına, havlulardan mendillere, kundaklardan beşik örtülerine kadar pek çok alanda kullanılan Antep işi nakışlar, ipek, krep ya da keten kumaşın telleri tek tek çekilerek ipek ipliklerle işlenmesiyle yapılıyor.
Büyük bir sabır gerektiren, en küçük bir parçası 2 ayda yapılabilen işlemelerin fiyatları da verilen emeğe göre değişiyor. En ufak parçası çeyrek altından da pahalı olan Antep işine sahibi olmak isteyenlerin en az 250 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Oda takımlarının fiyatları ise 8 bin liraya kadar yükseliyor.
-"Antep işi ciddi sabır gerektir"
Kentteki bir pasajda kardeşiyle açtıkları iş yerinde çeyizlik ürünler satan Nevin Erdönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yöreye özgü Antep işinin ciddi sabır gerektirdiğini söyledi.
Saf ipek, Kıbrıs ipeği, krep şifon veya keten kumaşlar kullanılarak yapılan Antep işinde öncelikle kumaşın iplerinin çekildiğini anlatan Erdönmez, daha sonra ipek iplik kullanılarak işlenecek alana dolama yapıldığını, ardından "gülleme" denilen desen verme işleminin gerçekleştirildiğini belirtti.
İşlemelerin tam olarak ortaya çıkmasının beş aşamada mümkün olduğunu dile getiren Erdönmez, küçük büyük demeden tüm el emeği ürünlerin bu aşamalardan geçerek oluşturulduğunu söyledi.
Antep işi namaz örtülerinin 2 ila 7 ay, oda takımlarının ise desenlerine göre 1,5-2 yılda tamamlanabildiğini aktaran Erdönmez, şunları kaydetti:
"Namaz örtüleri en düşük 250 en yüksek bin 500, oda takımları da 500 ile 8 bin lira arasında satılıyor. Yapımının ayrıntılarını, zorluğunu bilenler bu parayı çok bulmaz. Antep işi örtüler çok özeldir. Adeta iğneyle kuyu kazar gibi ilmek ilmek işlenir. Ben bu işi 30 yıldır yapıyorum. Çocuklarımı Antep işinden kazandığım parayla yetiştirdim. Gücümüz yettiğince de devam edeceğiz."
" Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyoruz"
Celal Erdönmez de geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan "Antep işi" kullanılarak yapılan başörtülerinin, salon ve yatak odası takımlarının genç kızların çeyizlerinin vazgeçilmezi olduğunu söyledi.
Antep işinin yapımının çok zor ve zahmetli olduğunu vurgulayan Erdönmez, geçmişe oranla Antep işi yapanların sayısının da azaldığını dile getirdi. Erdönmez, "Eskiden her genç kız kendi marifetini, sabrını göstermek için kendisi yapardı. Şimdi kızlar okuyor. Bunu yapmaya ne zamanları var ne de ilgileri. Artık Antep işini meraklıları ve para kazanmak isteyenler yapıyor. Maddi durumları iyi olmayan, ailesini geçindirmek zorunda olan kadınlarımız, kimseye muhtaç olmamak için Antep işi yapıp satıyor ve para kazanıyorlar." diye konuştu.
Yıllardır Antep işi satarak geçimlerini sağladıklarını anlatan Erdönmez, "Eskiye oranla Antep işine ilgi azalsa da idare ediyoruz. Eskiden millet Antep işi almak için sıraya girerdi. Şimdi satmak için aylarca uğraşıyoruz ama ürünlerimizi Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyoruz." dedi.
Son Dakika › Kültür Sanat › Antep Işi' Altınla Yarışıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?