Araştırmacı ve mimar Aslıhan Demirtaş'ın Türkiye'deki baraj göllerinin coğrafi, kültürel ve toplumsal etkilerini inceleyen pojesinden ortaya çıkardığı, farklı bir teknikle yaptığı maketlerden oluşan sergisi, Ankara'da sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
SALT Ulus'taki serginin açılışı öncesinde AA muhabirine açıklama yapan Demirtaş, serginin bir kaç başlıktan oluştuğunu, en üst başlığın doğa ve modernizmin ilişkisini incelediğini, modern insanın doğa karşısında kendine nasıl bir hak verdiğiyle alakalı sorular sorduğunu söyledi.
Bir alt başlıkta Türkiye'deki barajlar üzerinden ilk sorulan sorunun irdelendiğini anlatan Demirtaş, Çubuk Barajı'nın yapımıyla 1930'larda başlayan baraj serüveninin bugüne taşındığını ve baraj yapımı sırasında oluşmuş kurumların sürekliliği üzerinden bugünkü Türkiye'nin doğa politikaları ile ilgili sorular ortaya attıklarını belirtti.
Demirtaş, sergide Fırat ve Dicle havzasında bulunan baraj göllerinin maketlerinin bulunduğunu, ayrıca Çubuk Barajının tarihsel incelemesinin, Atatürk Orman Çiftliğindeki Marmara ve Karadeniz havuzları ile bilginin de yeraldığını bildirdi.
Sergiye "Aşı" ismini vermelerine de değinen Demirtaş, "Aşı teknolojik aslında. Doğal gibi gözüken teknolojik bir hareket. Bir insan, bir ağacın başka bir cinse dönüşmesi hakkında karar alıyor ve aşılanması gereken dalları kesiyor, onun üzerine istediği genleri oturtturuyor. Biz de barajlara bu açıdan bakıyoruz. Çünkü barajlar da sonunda doğal bir nehri alıp oraya bir duvar konmasıyla doğal gibi gözüken yapay bir oluşum" diye konuştu.
Sergi, 30 Kasım'a kadar SALT Ulus'ta gezilebilecek. - Ankara
Son Dakika › Kültür Sanat › 'Aşı', Ankara'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?