Orman Su İşlere Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğü tarafından "Şanlıurfa İli Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" çalıştayı düzenlendi.
Harran Otelde gerçekleştirilen çalıştayda yürütülen proje kapsamında "Şanlıurfa'nın biyolojik çeşitliliği, bitki, memeli hayvan, kuş, sürüngen ve iç su balıkları" ile ilgili uzmanlarının yapmış olduğu literatür ve arazi çalışmaları sunum şeklinde katılımcılara anlatıldı.
Doğa Koruma Milli Parklar 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, yaptığı konuşmada yapılan çalışmalarda Şanlıurfa'nın literatüründe yer alan bin 16 bitki, 33 memeli, 317 kuş, 23 iç su balığı, 47 sürüngen ve 6 çiftyaşar türlerinin çoğunun arazi çalışmalarında tespit edildiği söyledi.
Şanlıurfa'nın alan büyüklüğü bakımında Türkiye'de 7. sırada olduğunu belirten Erdoğan, Şanlıurfa'da Fırat Nehrinin bulunması gerekse bulunduğu konum itibarıyla zengin bir biyolojik çeşitliğe sahip olduğunu ifade etti.
Bölgede yıllardan beri çeşitli kurumların çalışmalar yaptığını hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Yaptığımız bir önceki araştırmalarda ve üniversitelerin yaptığı araştırmalara baktığımızda 60'lı yıllarda topraklarımıza gelmiş olan ve Anadoluyu gezmiş dolaşmış olan bir Amerikalı profesörün o yıllarda yapmış olduğu tespitleri hala bizim üniversitelerdeki hocalarımız tarafından kullanılıyor. Onun tespitlerine göre şurada şu bitki var, şurada şu canlı var şeklinde alıntı yapılarak bilimsel makale ve yayınlarda kullanılıyordu. Buna çok üzülüyordum. Ama sayın bakanımız doğru bir talimatla güzel bir çalışma yapılmasına vesile oldu. Bizler Şanlıurfa'da nelerle birlikte yaşıyoruz. Bitki olarak canlı olarak kimlerle birlikte yaşıyoruz. Ceylanlarla ve kelaynaklarla anılan şehirde yaşıyoruz. Bunların nesli tükeniyor şükürler olsun bakanlığımız ve müdürlüğümüzün çalışmalarıyla canlılar inşallah yeniden hem dünyaya hem de ülkemize bunları kazandırmaya gayret ediyoruz."
İl genelinde ekolojik hayatı tehdit eden unsurlarının bulunduğuna dikkat çeken Erdoğan şöyle devam etti:
"Şanlıurfa konumu itibarıyla arazi kullanımı şekli itibarıyla GAP bölgesinin bulunması barajların bulunması şekli itibarıyla, sulu tarım arazilerin artması, su geldikçe sulu arazilerin açılabilmesi için her türlü teknolojik imkanların kullanılması tabiata bizimle yaşayan canlıların yaşam alanlarını daralttı. Mevcut olan bazı bitkilerinde yavaş yavaş yok olmasına neden oldu.Bu gün baktığımızda sulu tarımın yapıldığı yerde gelir iyi olduğu için yılda 2 mahsul alınabilindiği için insanlar daha önce tarım yapmadığı arazilerde iş makineleri kullanarak tarım yapabilecek hale getiriyor. Tabi bu şekilde tabiat olması gereken canlıların ve bitkilerin uzaklaşmasına neden olunuyor. Coğrafi konum itibarıyla çok zengin bir yerdeyiz. Şu ana kadar yapılan çalışmalara çeşitli tespitler yapıldı. Burada nelere sahip, kimlere birlikte yaşıyoruz, hangisini nesli tükenme üzere olduğunu ve hangisini koruma altına almamız gerekmekte ve bunların neslini sürdürmesi için nasıl tedbirler almamız gerekiyor. Yapılan çalışmalarla belirledik"
Konuşmaların ardından anlarından uzmanlar yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Son Dakika › Kültür Sanat › Biyolojik Çeşitliği Envanter ve İzleme' Çalıştayı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?