Bu kütüphanede eski kitaplar yeniden hayat buluyor - - Son Dakika
Kültür Sanat

Bu kütüphanede eski kitaplar yeniden hayat buluyor -

Bu kütüphanede eski kitaplar yeniden hayat buluyor -

Bursa'da, eski kitaplar, "Osmanlı tarihinin ilk medrese kütüphanesi"nin restorasyon bölümünde, organik malzeme, asitsiz kağıt ve ipek ipler kullanılarak büyük bir titizlikle tamirattan geçirildikten sonra araştırmacıların hizmetine sunuluyor.

31.03.2014 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BÜŞRA NUR ÖZCAN - Bursa'da, eski kitaplar, "Osmanlı tarihinin ilk medrese kütüphanesi"nin restorasyon bölümünde, organik malzeme, asitsiz kağıt ve ipek ipler kullanılarak büyük bir titizlikle tamirattan geçirildikten sonra araştırmacıların hizmetine sunuluyor.

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına bağlı İnebey Yazma Eser Kütüphanesi'ndeki "Kağıt ve Cilt Restorasyonu Bölümü"nde, rutubet, mantar ve kitap kurtlarının tahrip ettiği eserler, orijinaline uygun olarak sırasıyla sayfa temizliği, forma dikimi, cilt restorasyonu ve süslemesi gibi restorasyon işlemlerinden geçiriliyor. Buradaki iki kitap restoratörü, 2010 yılından bu yana yaklaşık 800 esere yeniden hayat verdi.

Kütüphanenin müdürü Osman Nuri Solak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zararlı etkenler nedeniyle tahrip olan eserlerin, sayfalarından ciltlerine varıncaya kadar tamirattan geçirildiğini söyledi.

Bazı nedenlerle zarar gören kitapların restorasyona alındığını belirten Solak, "Bu eserlerin sayfalarında eğer kimyasal, zarar verici etkenler varsa öncelikle bunlar arındırılıyor. Daha sonra sayfalardaki tahribat unsurları temizleniyor ve kitap nüsha nüsha gerekli restorasyon işlemlerine tabi tutuluyor. Kitabın restorasyonu daha sonra da orijinaline uygun olarak ciltleme işlemiyle tamamlanmış oluyor" dedi.

Restorasyonu tamamlanan eserlerin, sayfa sayfa yüksek çözünürlükte dijital ortama aktarıldığını dile getirerek, araştırmacıların hizmetine sunulduğunu anlattı. Solak, kütüphanede 2010'den beri 800'e yakın basma eserin restorasyon işleminin yapıldığını ifade etti.

- Sayfa restorasyonunda Japon kağıdı kullanılıyor

Kütüphanenin restoratörlerinden Hüseyin Gürsel Bilmiş de yazma eserlerin tahribat durumuna göre restore edildiğini, bu iş için kullanılan malzemelerin, esere hiçbir zarar vermediğini bildirdi.

Tamirat sırasında organik malzeme ve asitsiz kağıtlardan yararlandıklarını söyleyen Bilmiş, "Eser tamamen ciltsiz ya da cildi, iç sayfaları tahrip olmuş olabiliyor. Eser üzerinde deformasyon varsa bunların durumuna göre müdahale ediyoruz. Öncelikle eserleri tamamen söküyoruz. Eseri forma forma ayırdıktan sonra tahribat durumuna göre Japon kağıdıyla tamamlıyoruz. Kurt yenikleri varsa tek tek bunları bistüriyle temizliyoruz" diye konuştu.

Eserlerin daha sonra presleme işleminden geçirildiğine değinen Bilmiş, şunları kaydetti:

"Eser en son halini aldıktan sonra Japon kağıtlarının kenar kısımları esere kaynayacak şekilde 1-2 milimetre tıraşlanıyor bistüriyle ve sayfa restorasyonu bu şekilde tamamlanmış oluyor. Bütün formalar bu işlemden geçtikten sonra eğer tamire gerek duyuluyorsa formaların dikişi yapılıyor. Yazma eserlerin sırtlarını dikmek için ibrişim kullanıyoruz. Tamamen doğal, ipek bir malzemedir. İbrişimle sırt dikişi yapılır. Daha sonra eserin şirazesi de yine aynı şekilde ibrişimle örülür. Ardından sıra, eserin kapağına gelir. Bu kısımda eserin ölçüsü alınır ve kapak cinsi neyse ona göre bir kapak yapılarak, süsleme uygulanır. Daha sonra kapaklar esere monte edilir ve bu şekilde bir yazma eserin tamiratı tamamlanmış olur."

Bilmiş, ciltsiz eserlere de dönemine uygun cilt yapabildiklerini belirtti. Kitabın asıl kapağında kullanılan deriye uygun bir deri kullandıkları bilgisini veren Bilmiş, "Sahtiyan, keçi derisi kullanıyoruz. Elle tıraşlayıp bir A4 kağıdı kalınlığına getiriyoruz deriyi. Tıraşlanan deriyi cama gerip kurutuyoruz ve kurumuş deri işleme uygun hale gelmiş oluyor. Daha sonra bunu kapak ölçülerini aldığımız kitaplara yapıştırıyoruz. Süsleme yapacaksak ona göre birtakım uygulamalar yapıyoruz. Süsleme işlemi altınla yapılıyor. Varak altını ezip sulandırarak çok ince fırçalarla uygulama yapabiliyoruz ve orijinal yazma eser görünümünde bir kapak ortaya çıkmış oluyor" diye konuştu.

- Cilt restorasyonu

Kütüphanenin diğer restoratörü Hüseyin Delil ise kitapların muhtelif hasar yerleri olduğunu, bu hasarların giderilmesi için sayfa sayfa temizlik yapılması gerektiğini anlattı.

Bir fırça vasıtasıyla ve kitap restorasyonu için yapılmış özel emici aletlerle eserin tozlarının alındığını, daha sonra kirlerini temizlemek için bir çeşit silgi ya da muhtelif ıslak temizlik maddeleri kullanıldığını belirten Delil, ıslanan kağıdın dalgalandığını ve bu yüzden eserin bir sonraki aşamada preslendiğini dile getirdi.

Eser kapaklarının dönemine uygun cilt bezlerinden de yapılabileceğini ifade eden Delil, yazma eser ile matbu eserlerin kapak restorasyonlarının farklı şekillerde gerçekleştirildiğini aktardı. Matbu eserlerde kısmen deri kullanıldığına işaret eden Delil, "Yazma eser kapaklarında desenler ezme altınla yapılır fakat matbularda genel olarak baskı teknikleriyle klişelerle yapılır. Tamamlanmış cilt kapağı üzerine varak yaldız üzerine 'teber' denilen üzerinde desen bulunan pirinç bir alet ısıtılarak hafif bir şekilde bastırılır ve cilt üzerine desen çıkarılır" ifadesini kullandı.

Delil, mantarlanmış kitapların en hasarlı eserler olduğuna dikkati çekerek, restorasyon süresinin bir gün ile bir ay arasında değiştiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Bu kütüphanede eski kitaplar yeniden hayat buluyor - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Zonguldak'ta Otizmli Bireyler ve Aileleri Tiyatro ve Halk Oyunlarıyla Sosyalleşiyor
    11:17 Zonguldak'ta Otizmli Bireyler ve Aileleri Tiyatro ve Halk Oyunlarıyla Sosyalleşiyor

    Zonguldak'ta otizmli bireyler ve aileleri, tiyatro ve halk oyunları eğitimi alarak sosyal hayata aktif katılım sağlıyor. Karaelmas Otizmli Bireyler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan 'Onlara Farklılıklarıyla Değil İsimleriyle Seslen' projesi kapsamında, otizmli bireyler ve aileleri tiyatro oyunları ve halk oyunları gösterimi için çalışmalar yapıyor. Proje sayesinde otizmli bireylerin özgüveni gelişirken, aileler de sosyalleşme imkanı buluyor. Ekip, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü binası tiyatro salonunda sahne alacak.

  • Nazilli Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu Bahar Konserine Davet Ediyor
    11:07 Nazilli Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu Bahar Konserine Davet Ediyor

    Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, tüm Nazillileri, Nazilli Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu tarafından gerçekleştirilecek olan Bahar Konserine davet etti.

  • Aksaray'da Kemal Sunal ve Yeşilçam izleri
    11:06 Aksaray'da Kemal Sunal ve Yeşilçam izleri

    1985 yılında çekilen 'Keriz' filminin Aksaray'ın Gücünkaya köyünde oynayan köy halkı, hatıralarını anlattı. Kemal Sunal'ın Türkiye'yi güldürdüğü ama kendi hiç gülmediği belirtildi. Filmin çekildiği köyde halen Yeşilçam'ın izleri görülebilmektedir.

  • Niğde Valisi ve çocuk izciler göçmen kuşları gözlemledi
    10:53 Niğde Valisi ve çocuk izciler göçmen kuşları gözlemledi

    Niğde Valisi Cahit Çelik ve çocuk izciler, Akkaya Barajı gölünde göçmen kuşları gözlemledi. Vali Çelik, gölde yaşayan 225 kuş türü olduğunu belirtti ve Niğde'nin doğal alanlarının Türkiye'deki en önemli illerden biri olduğunu vurguladı. Çocuklarla doğayla bütünleşme faaliyetlerine devam edeceklerini söyleyen Çelik, Emli Vadisi'nde bir kamp merkezi yapmayı planladığını da açıkladı.

  • Yeşilçam'ın unutulmazlarından 'Keriz' filminin çekildiği köyde izler hala yaşamaya devam ediyor
    10:26 Yeşilçam'ın unutulmazlarından 'Keriz' filminin çekildiği köyde izler hala yaşamaya devam ediyor

    1985 yılında Kemal Sunal ve Perihan Savaş'ın başrolünü paylaştığı 'Keriz' filminin çekildiği Aksaray'ın Gücünkaya köyü, 39 yıl sonra bile Yeşilçam'ın etkisini taşıyor. Filmde oynayan köy halkı, o günleri gülerek anlatırken, Kemal Sunal'ın normal hayatta ciddi biri olduğu belirtildi.

  • Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Bahar Bayramı etkinliğine destek sözü verdi
    10:26 Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Bahar Bayramı etkinliğine destek sözü verdi

    Azerbaycan Kadınları Kültür Merkezi Derneği ve İzmir Kent Konseyi'nin düzenlediği Bahar Bayramı etkinliğine katılan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Belediye olarak proje ve çalışmalarda her zaman destek olacaklarının sözünü verdi.

  • Nemrut Dağı Ören Yeri'nde Turizm Sezonu Açıldı
    10:15 Nemrut Dağı Ören Yeri'nde Turizm Sezonu Açıldı

    Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Nemrut Dağı Ören Yeri'nde turizm sezonu açıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekipleri ve Perre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, ziyaretçilere karanfil dağıtarak ören yerinin önemini anlattı. Vali Yardımcısı Mehmet Tığlı, turizm sezonunun hayırlı olmasını diledi ve bölgeye bu yıl yoğun ziyaretçi beklediklerini belirtti. Ziyaretçilerden Erkan Ölmez, İstanbul'dan güneşin batışını izlemek için Nemrut Dağı'na geldiğini söylerken, Fransız Simon Pusebesti ise Nemrut Dağı'na çıkarken zorlandığını ve dev heykellerden çok etkilendiğini ifade etti.

  • Kartal Belediyesi'nden minik öğrencilerin resim sergisi
    10:02 Kartal Belediyesi'nden minik öğrencilerin resim sergisi

    Kartal Belediyesi'nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören minik öğrenciler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı konu alan 'Sanatın Çocukları' adlı resim sergisine imza attı. Sergi, büyük beğeni topladı.

  • Osmanlı puşideleri Adana'da ilmek ilmek işleniyor
    09:27 Osmanlı puşideleri Adana'da ilmek ilmek işleniyor

    Adana Olgunlaşma Enstitüsü'nde usta öğreticiler, Osmanlılarda mezar sandukalarının üzerine örtülen puşideleri Maraş işi tekniğiyle yeniden yapmaktadır. Puşideler, El Sanatları ve Teknolojisi Nakış Bölümü'ndeki 8 kişilik ekip tarafından özenle işlenmektedir. Bu proje, Maraş işini gün yüzüne çıkarmaktadır.

  • Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Üç Kümbetler ve çevresinde incelemelerde bulundu
    09:21 Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Üç Kümbetler ve çevresinde incelemelerde bulundu

    Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, kentin önemli tarihi yapılarından Üç Kümbetler ve çevresinde incelemelerde bulundu. Vakıflar Bölge Müdürü Murat Uslu, Çifte Minareli Medrese ve Erzurum Kalesi ile aynı tarihi doku içerisinde yer alan Üç Kümbetler ve çevresindeki çalışmalar hakkında Vali Çiftçi'ye bilgi verdi.

  • Van'ın bin 700 yıllık kilisesi ziyaretçilerini bekliyor
    09:00 Van'ın bin 700 yıllık kilisesi ziyaretçilerini bekliyor

    Van'ın Başkale ilçesinin İran sınırındaki Albayrak Mahallesi'nde bulunan bin 700 yıllık Aziz Bartholomeus Kilisesi, define avcıları tarafından tahrip edildiği için restore edilerek turizme kazandırılmasını bekliyor.

  • İranlı şarkıcı Moein'in van konserinde izdiham: Cam kapılar kırıldı, ezilme tehlikesi yaşandı
    07:42 İranlı şarkıcı Moein'in van konserinde izdiham: Cam kapılar kırıldı, ezilme tehlikesi yaşandı

    İran'ın en çok dinlenen şarkıcısı Moein, Van'da bir konser verdi. Konser için kente gelen binlerce İranlı, saatlerce konser alanına girebilmek için bekledi. Konser alanının önünde yaşanan izdiham nedeniyle cam kapılar kırıldı ve birçok kişi ezilme tehlikesi geçirdi. Polis ve özel güvenlik görevlilerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı konser, basına kapalı yapıldı.


Advertisement