Burana Kulesi'nin Maketi, Topkapı'da Sergilenecek - Son Dakika
Kültür Sanat

Burana Kulesi'nin Maketi, Topkapı'da Sergilenecek

İslamiyeti resmen kabul eden ilk Türk devleti Karahanlılara ait 1200 yıllık Burana Kulesi'nin maketi, Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi'nde sergilenecek.

21.05.2015 15:00

İslamiyeti resmen kabul eden ilk Türk devleti Karahanlılara ait 1200 yıllık Burana Kulesi'nin maketi, Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi'nde sergilenecek.

Kültür AŞ'den yapılan açıklamaya göre, ilk inşa edildiğinde 45 metre yüksekliğe sahip olan yapı, gözetleme kulesi olarak kullanıldı. Yapı, Karahanlıların İslamiyeti kabulüyle yanına yapılan caminin minaresi olarak hizmet verdi.

İpek Yolu üzerinde yer alan ve günümüze 25 metresi ulaşan Burana Kulesi'nin Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi'nde sergilenecek maketi 100x210 santimetre ebadında hazırlandı.

Burana Kulesi maketi, 23 Mayıs'ta Kültür Mahallesi'nde düzenlenecek törenle ziyarete açılacak.

Kırgızistan'ın İstanbul Başkonsolosu Renat Tuleberdiev ve Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Közhan Yazgan'ın birer konuşma yapacağı açılış sonrası ziyaretçilere geleneksel pilav ikramında bulunulacak.

Burana Kulesi hakkında

Kitleler halinde İslamiyete geçen Karahanlılar, cami kültürüyle tanıştı. Savaşçı bir toplum olan Karahanlılar, gözetleme kulesi yapmadaki becerilerini minare inşasında kullandı. Karahanlılar, daha önce kurdukları bu kulelerin yanına cami inşa ederek gözetleme kulelerini minarelere dönüştürdü.

Burana Kulesi de minareye dönüştürülen bu kulelerden biri. Burana Cami minaresinin üst kısmı Rus işgali döneminde yıkıldı ve dökülen tuğlalar farklı amaçlar doğrultusunda Rus ordusu tarafından kullanıldı. Burana Kulesi'nin şu anki görünüşü, işgal sonrası ayakta kalmayı başaran diğer yarısı. Burana Kulesi içinde sarma merdiven arasında kime ait olduğu bilinmeyen bir türbe de bulunuyor. Çevredeki tüm tarihsel kalıntılar ve el işçiliği örnekleri de kulenin içinde saklanıyor.

Kız Kulesi'ninkine benzer hikaye

Burana Kulesi'nin Kız Kulesi'ne benzer bir hikayesi bulunuyor.

Devrin komutanı, öldürüleceği kehanetleri üzerine kızını bu kulede yaşamaya zorlar. Senelerce bu kulede yaşayan genç kız, sonunda bir hizmetlinin verdiği elmadan gelen zehirli örümcek tarafından ısırılarak öldürülür.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Burana Kulesi'nin Maketi, Topkapı'da Sergilenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement