İstanbul Çerkes Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tuguj Halis Din, "diller mezarlığı" olarak adlandırılan Anadolu'da Ubıhça'dan sonra Çerkezce'nin de yok olup gitmesini istemediklerini belirterek, "Bu kadar köklü ve zengin olan anadilimizin yaşatılması adına devletten yardım bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Din, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, dünya üzerindeki bütün anadillerin yaşamayı hak ettiğini, anadillerin birbirine karşı asla üstünlük yarışına sokulmaması gerektiğini aktardı.
"Diller mezarlığı" olarak adlandırılan Anadolu'da Ubıhça'dan sonra Çerkezce'nin de yok olup gitmesini istemediklerinin altını çizen Din, 5 bin yıldan fazla köklü bir geçmişe sahip olan anadillerinin Türkiye'de yaşayan Çerkezlerin çok azı tarafından konuşulduğunu belirtti.
Tuguj Halis Din, filologlar tarafından Hatti ve Hitit dilini çözmek, o dönemi aydınlatmak üzere başvurulan Çerkezce'nin UNESCO'nun yayınladığı "Kaybolmak Üzere Olan Diller" kategorisinde yer aldığını kaydederek, bu kadar köklü ve zengin olan anadillerinin yaşatılması için devletten yardım beklediklerini vurguladı.
Üniversitelerde Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün açılması, ilköğretimde Çerkezce'nin seçmeli dil dersi olarak verilmesi gibi gelişmelerin kendilerini oldukça mutlu ettiğini belirten Din, şu görüşleri kaydetti:
"Türkiye'de beş milyondan fazla Çerkez yaşıyor olmasına ve bu yöndeki ısrarlı çağrılarımıza rağmen hala TRT'de 7 gün 24 saat yayın yapan TRT Çerkez kanalımız yok. TRT'de Kürtçe ve Arapça yayın yapan kanalın yanında Çerkezce yayın yapan bir kanalın olması bizleri çok mutlu edecek, anadilimizin yaşatılması mücadelesine bu gelişme büyük katkı sunacaktır. Bu yönde bir çözüm bulunmasını, anadilimizin yaşatılması adına devletin çağrımızı duymasını istiyoruz. Dünya genelinde bütün anadiller üzerindeki baskı ve engellemelerin son bulmasını temenni ediyor, herkesin Dünya Anadil Günü'nü kutluyoruz."
Son Dakika › Kültür Sanat › Dünya Anadil Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?