Edirne Büyük Sinagog'ta 41 yıl sonra nikah töreni düzenlenecek.
Edirne'de yaşayan 67 yaşındaki Rufat ve 55 yaşındaki Sara Mitrani'nin kızı Güneş Mitrani, Harun Esentürk ile 29 Mayıs Pazar günü Edirne Büyük Sinagog'da dünya evine girecek. Baba Mitrani, kızının düğünü için davetiyeleri dağıtmaya başladı. Nikaha yurt içinden ve dışından çok sayıda Musevi cemaati üyesinin katılması bekleniyor.
Mitrani, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, eşi Sara ile nikahlarının 19 Ocak 1975'te Edirne Büyük Sinagog'da kıyıldığını söyledi. O yıllarda, Edirne'de yaşayan 100 Yahudi'nin katılımıyla tören düzenlendiğini belirten Mitrani, "Sinagog, yıllar içinde hasar gördü. Vakıflar Genel Müdürlüğü, 5 yıl önce sinagogu ele alarak, restore etti. Çok büyük paralar harcayarak burayı yaptırdı, ayağa kaldırdı. Bu eser, Edirne için çok önemlidir. Biz de kızımın düğünü burada yapmak istedik." dedi.
"Nikahımız Musevi geleneklerine göre yapılacak"
Yahudi nikah töreninin ardından Edirne Belediyesinin resmi nikah kıyacağını anlatan Mitrani, şunları kaydetti:
"Nikahımız Musevi geleneklerine göre yapılacak. Bu eserin burada ayağa kalkmış olması, bu nikahı burada yapmak güzel ve onur verici bir duygu. Edirne Belediye Başkanı resmi nikahı kıyacak. Müslümanlar'da da imam nikahı var ancak bizim nikahımız uzun sürüyor. Daha saltanatlı şekilde damat geliyor ve sinagogun içerisindeki yüksek alanda gelini bekliyor. Gelinin babası gelini getiriyor. Bundan sonra nikah törenimiz başlıyor.
Yahudi nikahları sinagoglarda kıyılır, evlerde kıyılmaz. Türkiye'de hangi şehirde sinagog varsa orada nikah kıyıyorduk. Bundan sonra Edirne'de nikah töreni yapmak isteyenler gelir yapar. Yıkılmadan önce son nikahı biz kıymıştık. Şimdi sinagog yapıldı, ilk nikahı da biz kıyıyoruz. Biz yaklaşık 550 yıllık bir aileyiz Edirne'de. Ben, babam, dedem, dedemin dedesi burada doğdu. Hepsi Osmanlı'dan gelme. Bütün dostlarımızı burada görmekten mutluluk duyacağız."
Büyük Sinagog
Büyük Sinagog, 1905'te yaşanan ve "büyük yangın" olarak adlandırılan yangında yok olan 13 ayrı sinagogun yerine 2. Abdülhamid'in fermanıyla yaptırıldı ve 1907'de ibadete açıldı.
Fransız mimar France Depre tarafından Viyana Sinagogu örnek alınarak projelendirilen yapının büyük bir bölümü aradan geçen süre içinde tahrip oldu. Restorasyonu yaparak kültürel amaçlı kullanılmak üzere Trakya Üniversitesine devredilen yapı, Yahudi cemaatinin tepkisi üzerine yeniden Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesine alındı.
Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2010'da sinagogun restorasyonuna başladı ve restorasyonu tamamlandıktan sonra sinagog geçen yıl 26 Mart'ta açıldı.
Son Dakika › Kültür Sanat › Edirne Büyük Sinagog'ta 41 Yıl Sonra Nikah Kıyılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?