Gaziantep'in Tarihi İçme Suyu Altyapısı Onarılacak - Son Dakika
Kültür Sanat

Gaziantep'in Tarihi İçme Suyu Altyapısı Onarılacak

Gaziantep'te tarihinin 1100'lü yıllara dayandığı belirtilen tarihi içme suyu şebekesi livaslar, Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne sunulacak bir projeyle restore edilecek.

02.10.2017 12:07

Gaziantep'te tarihinin 1100'lü yıllara dayandığı belirtilen tarihi içme suyu şebekesi livaslar, Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne sunulacak bir projeyle restore edilecek.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) Daire Başkanı Serdar Murat Gürsel, yaptığı açıklamada, Tarihi Kentler Birliği, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ve Obruk Mağara Grubu ile yürüttükleri bir çalışma kapsamında kentin tarihi içme suyu şebekesi livasların tespitinin yapıldığını söyledi.

Bu çerçevede Alleben Göleti'nden sonraki kısımda yaklaşık 860 metre livas içerisinde yürünebilir bir kısım belirlendiğini anlatan Gürsel, burada önemli bir bölümde yüksekliğin 5-6 metreyi bulduğunu ve içinde insanların rahatlıkla gezebileceği durumda olduğunu söyledi.

Hattın üzerinde belli noktalarda bacalar bulunduğunu aktaran Gürsel, bunların hattın basınç etkisinden dolayı havalanmasını sağladığını ifade etti.

Büyükşehir Belediyesi KUDEB Daire Başkanlığı ekibi, GASKİ Genel Müdürlüğü'nden teknik ekipler, ÇEKÜL'den bir heyet ve Obruk Mağara Grubu'ndan bir ekibin Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başkanlığında bir toplantı yaptığını dile getiren Gürsel, toplantıda bu hat içinde neler yapılabileceği, bu kültür mirasının nasıl yaşatılabileceği, korunabileceği ve gelecek nesillere nasıl aktarılabileğini ele aldıklarını anlattı.

Toplantıda bu hattın çok önemli bir projeyle korunabileceği kararını aldıklarını belirten Gürsel, hattın ve üstündeki bacaların haritalandırıldığını ifade ederek, "Hattın ve bacaların tamamı haritalandı ve o çalışma bize sunuldu. Bununla beraber projemizde içerisinde statik noktalarda müdahale etmemiz gereken zayıf olan kısımların güçlendirilmesi, elektrik aydınlatması ve bacaların onarılması gerçekleştirilecek. Bu şekilde bir projelendirme çalışmasına girilecek. Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bu projeyle başvurup hem bu tarihi altyapının tescillenmesi noktasında, hem de proje kapsamında onarımının yapılması noktasında çalışmayı düşünüyoruz." diye konuştu.

Projenin şu anda başlangıç aşamasında olduğunu belirten Gürsel, böylece bu tarihi su yolunun turizme kazandırılacağını kaydetti.

Hattın başlangıcının GASKİ'nin Pancarlı İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin yerleşkesinde olduğunu ve burada hatta ait 2 baca bulunduğunu ifade eden Gürsel, burasının hali hazırda da sulak bir alan olduğunu ancak söz konusu tarihi su şebekesinin bugün kullanılmadığını söyledi.

Gürsel, şunları kaydetti:

"Şebekenin tabanında alivyonlar neticesinde birikmiş bir balçık var. Projeyle bunların temizlenmesi öngörülüyor. Bu şekilde içerisindeki su noktalarının önü açılacak. Varsa o su birikintileri GASKİ'den teknik destekle çekilecek. Yan duvarları çoğunlukla kaya ama taş örgü yapılan yerler de var. Bunların arasındaki derzler tamamlanacak. Çürüyen taşlar varsa onarılacak. Statik sıkıntısı olan çatı kısımlarında ya üstten açıp onarımlarını yapacağız, ya da içeriden müdahale edebileceğimiz yerler varsa onları yapacağız. Bacaların tamamı açığa çıkarılacak ve proje doğrultusunda, Koruma Kurulunun da onaylacağı doğrultuda, baca yapıp insanların izlenimine sunacağız. 860 metrelik hattın belki tamamını gezdiremeyebiliriz. Hem zaman açısından, hem de kanalın kesiti açısından çok mümkün olmayabilir. 200 metrelik kısmını bir başlangıç noktası, bir de çıkış noktası oluşturup, elektrik tesisatını da tamamlayarak turizme açmayı planlıyoruz."

Büyükşehir Belediye Başkanı Kültür Danışmanı ve ÇEKÜL Vakfı Bölge Koordinatörü Zafer Okutucu da hattın bulunduğu alanın bakir bölgeler olduğunu ifade ederek, "Buraların bir an önce tescilinin yapılması gerekiyor. İleride imara girdiğinde bilinmezse üzerinde parseller yapılır. Şehir içinde bu sıkıntıyı çok yaşıyoruz. Binalar yapılmış, başka tesisler yapılmış. Dolayısıyla antik su yolumuzda parçalanmalar olmuş." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Gaziantep'in Tarihi İçme Suyu Altyapısı Onarılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement