MELTEM YILMAZ- Orman Genel Müdürlüğü tarafından orman köylülerinin desteklenmesi amacıyla kurulan Orköy Daire Başkanlığınca kırsalda yaşayan kişilerin kalkınması için sosyal ve ekonomik destekler sağlanıyor.
Bu kapsamda, 2013'ten itibaren Trabzon'un kırsalında yaşayan 324 kadına, 1 milyon 124 bin 188 lira mikro kredi desteği sağlandı.
Kazaziye, gümüş, keşan dokumacılığı, yöresel kıyafet yapımı, yayık ve süt sağma makinesi gibi çeşitli alanlarda verilen destekler sayesinde kırsaldaki kadınlar da artık hem aile bütçelerine katkıda bulunuyor, hem de hayat standartlarını yükseltiyor.
Trabzon Orman Bölge Müdürü Mümin Döngez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman Genel Müdürlüğü tarafından kurulan Orköy birimin amacının, ormanların korunması, geliştirilmesi, işletilmesi hedeflerine ulaşmak üzere orman köylülerinin kalkındırılmasına katkıda bulunmak olduğunu söyledi.
Orman köylüsüne bu kapsamda sosyal ve ekonomik başlık adı altında kredi desteği verdiklerini belirten Döngez, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sosyal amaçlı krediler daha çok orman köylülerimizin hayat standartlarını yükseltmek ve onların daha ferah bir hayat sürmelerini sağlamak amaçlı verilen kredilerdir. Bunlara örnek olarak dam örtülü dış cephe montalama, kalorifer sistemleri, güneş enerjisi ısı sistemleri, su ısıtma sistemleri gibi değişim amaçlı sosyal kredilerimiz vardı. Onları bölgemizde verdik. Bir de ekonomik amaçlı kredilerimiz var. Bunlar daha çok köylümüzün gelir getirme noktasında desteklenmesi amacını gütmektedir."
Döngez, ekonomik amaçlı kredileri de çeşitli alanlarda verdiklerini ifade ederek, "Bunlarla ilgili de daha çok besi sığırcılığı, koyunculuk, mantar yetiştiriciliği ve meyvecilik gibi alanlarda kredilerimiz var. Bunun dışında orman köylerinde yaşayan ev hanımlarına yönelik de mikro kredilerimiz var. Bunları sadece kadınlara veriyoruz ve onlara 3 yıllık da geri ödeme imkanı sunuyoruz" diye konuştu.
"Kazaziye ve gümüş işlemeciliği birinci sırayı alıyor"
Trabzon kırsalındaki kadınların mikro krediye rağbet gösterdiğini de vurgulayan Döngez, "Orköy olarak mikro kredi vermeye 2013'te başladık. 2013'ten bu döneme kadar 324 kadına 1 milyon 124 bin 188 lira mikro kredi desteği sağladık. Bunların içinde yöremize has kazaziye ve gümüş işlemeciliği birinci sırayı alıyor. Bunun dışında ağırlıklı olarak keşan dokumacılığı, yöresel kıyafet yapımları, süt sağma makinesi, yayık, külek, kaba yem ve çömlek yapımı ile ilgili kredilendirmelerimiz de oldu" dedi.
Döngez, Orman Genel Müdürlüğünün kredilendirmelere bu yıl da devam edeceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Kişi başına mikro kredimiz 5 bin liradır. Orman Genel Müdürlüğümüz, orman köylülerimize balık tutmayı öğretiyor. Genel amacımız orman köylülerinin kalkınmasını ve hayat standartlarının artırılmasını sağlamaktır. Karadeniz'de evin yükünü sırtlayan kadındır ve Karadeniz kadını çalışkandır. Dolayısıyla bu kadınlarımızın biraz daha ekonomik bağımsızlıklarını elde etmeleri ve aile bütçelerine katkıda bulunmalarını sağlamak için bu kredileri veriyoruz."
Kadınlar Orköy'ün desteğinden memnun
Maçka ilçesinde kazaziye işi ile uğraşan Sebahat Seyyar Yılmaz, yaklaşık 9 yıldır kazaziye ile ilgilendiğini ifade etti.
İlçenin gümüş ve kazaziye ile ön planda olduğunu da dile getiren Yılmaz, "Maçka'ya gümüş ve kazaziyeyi biz getirdik diyebiliriz. Arkadaşlarla halk eğitim merkezinde eğitim aldıktan sonra çeşitli alanlarda ilerlemeye başladık. Ben de usta öğreticilik yapıyorum. Bunun dışında da Orköy'den aldığım destekle de gümüş kazaziye üzerine evde üretim gerçekleştiriyorum" dedi.
Yılmaz, tadilat nedeni ile satış yaptıkları alanın geçici olarak kapatıldığını belirterek, bu durumun da kendilerini kötü etkilediğini anlattı.
Eşini kaybettikten sonra hayata kızı ile tutunan Nuray Çolak da yaklaşık 5 yıldır kazaziye ile uğraştığını anlatarak, "Benim bu işe başlamam hüzünlü oldu. Eşimi kaybetmemle boşluğa düştüm ve bir şeyler yapmak için kazaziyeyi seçtim. Kısa sürede kendimi geliştirdim ve kendime güvenim geldi. Bir şeyler yaptıkça mutlu oluyordum" şeklinde konuştu.
Çolak, evde kızı ile üretim yaptığını da vurgulayarak, "Orköy'ün verdiği desteği duyunca başvurdum ve aldım. Bu bizim için bir fırsat oldu ve ben de o fırsatı değerlendirdim. İyi ki almışım. Projenin devamını ve fiyatın daha da artırılmasını istiyoruz. Tek sıkıntımız şu anda satış noktamızın olmaması. Talep çok fazla ama ürünlerimizi sergileyip, satabileceğimiz bir yerimiz yok" diye konuştu.
Şeyma Seyyar ise ailesine katkıda bulunmak için kazaziye işine başladığını dile getirerek, "Krediyi duydum ve ödeme koşulları kolay olduğu için aldım. İyi ki de almışım" ifadelerini kullandı.
Hatuncuk Seyyar da aldığı destekten ötürü memnun olduğunu ve bu desteklerin şehir bazlı olarak da verilmesi gerektiğini kaydetti.
Son Dakika › Kültür Sanat › Karadeniz Kadını Ailelerine Ekonomik Katkı Sağlıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?