MEHMET FATİH ASLAN - Şanlıurfa'da lise öğrencileri tarafından tasarlanarak üretilen kitaplıklar, engellileri kitapla buluşturdu.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında, engeliler için "Engelsiz Kültür ve Sanat Evi" projesi hayata geçirildi.
Proje kapsamında, engelliler için diksiyon ve hat kursları düzenlendi, 80 görme engelliye konuşan saat ve baston, kitaba ulaşamayan 120 engelliye ise lise öğrencileri tarafından üretilen kitaplık ve kitap hediye edildi.
Şanlıurfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mobilya Bölümü öğrencilerince çalışma masasıyla birlikte tasarlanarak üretilen kitaplıklar, yetkililer tarafından engellilerin evlerine yerleştirildi. Engellilere aralarında dünya klasiklerinin de bulunduğu kitaplar hediye edildi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle engellilerin hayatına dokunmaya çalıştıklarını söyledi.
Türkiye'de çok fazla engellinin kitaba ulaşamadığını belirten Aydın, "Özellikle evlerinden çıkamayan veya evlerinden çıkmak için desteğe ihtiyaç duyan engellileri kitaplığa, kitaba ulaştırarak dünyayı sevdirmek istiyoruz. Dışarıda gerçekten dokunabilecekleri, zevk alabilecekleri, hayatı anlayabilecekleri bir dünyanın olduğunu, kitaplar sayesinde anlatabilmek için projeyi hazırladık." dedi.
"Kitaplıkları farkındalık için gençlere yaptırdık"
Aydın, kitap okuyanların dünyaya bakış açısının değiştiğini vurgulayarak engellilerin kitap okumasını sağlayarak düşüncelerini pozitif yönde değiştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.
Kitaplıkları bir mağazadan almak yerine lise öğrencilerine yaptırdıklarını aktaran Aydın, şöyle konuştu:
"120 engellimize kitaplık ve kitap setleri teslim ettik. Bu kitaplıkları bir mağazadan değil özellikle endüstri meslek lisesinde eğitim gören öğrencilere yaptırdık. Özellikle gençlerimizde engellilere yönelik farkındalık oluşturması amacıyla onlara yaptırdık. Çünkü gelecekte tasarım yapanlar, tasarlayanlar bu gençlerimiz olacak. Hayatlarının her alanında, yaptıkları her işte özellikle teknik konularda engellilerle ilgili bir farkındalıklarının olması sayesinde yaptıkları işte engellileri öncelikleri arasına alacaklar. İnşallah engellilerin normal yaşam içinde daha zengin bir hayat içerisinde olması için çalışmalarımız devam edecek."
"Kitaplık kütüphane gerçekten çok hoşuma gitti"
Kitaplığa kavuşan Fatma Nur Çavuşoğlu da doğuştan bedensel engelli olduğunu belirterek çocukluğundan beri kitap okumayı sevdiğini anlattı.
Engellilere kitaplık ve kitap hediye edilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Engellilere başka konularda, daha çok ön plana çıkan destekler de verilebilirdi ama engelliler için kitaplığa, kitaba yatırım yapılması çok hoşuma gitti. Bize böyle bir hediye verildiği için çok mutlu oldum. Kitaplık, kütüphane gerçekten çok hoşuma gitti. Odada bana ait bir köşem oldu. Hediye edilen kitapları da çok beğendim." diye konuştu.
Kitaplık sayesinde kitaplarını düzenli hale geldiğini ve kitaba daha kolay ulaştığını dile getiren Çavuşoğlu, kitaplığın liseli öğrenciler tarafından yapılmasının da ayrıca kendisini sevindirdiğini sözlerine ekledi.
Kitaplıkları yapan öğrencilerden Mehmet Enes Şanbahar ise engelli arkadaşlarının günlük yaşamlarında daha rahat kitap okuyup, çalışmalarını sağlamak amacıyla kitaplıkları tasarladıklarını söyledi.
Projeye katkı sundukları için mutlu olduklarını ifade eden Şanbahar, özenle çalışıp yaptıkları kitaplıkları engellilerin evlerine ulaştırdıklarını kaydetti.
Son Dakika › Kültür Sanat › Öğrenciler Engelliler İçin Kitaplık Yaptı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?