Türk sanat müziğinin önemli isimlerinden Safiye Ayla Targan, ölümünün 17. yılında mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.
Türk Eğitim Vakfı'ndan (TEV) yapılan açıklamada, sanatçı için Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri başında TEV yetkilileri, bursiyerleri ve 3 yılda bir gerçekleştirilen Safiye Ayla- Zeki Müren Ses Yarışması'na katılan gençlerin yer aldığı bir anma töreni düzenlendiği belirtildi.
Mal varlığını TEV'e bağışlayan sanatçının vasiyeti üzerine 1999 yılından bu yana, maddi imkanlardan yoksun, müzik ve güzel sanatlar alanlarında eğitim gören yetenekli öğrencilere burs sağlandığı kaydedilen açıklamada, burs fonundan bugüne kadar bin 351 burs verildiği ifade edildi.
Safiye Ayla Targan
Cumhuriyet döneminin en tanınmış kadın sanatçılarından biri olan Safiye Ayla, 14 Temmuz 1907'de İstanbul'da doğdu.
Müziğe küçük yaşta piyano çalarak başlayan Ayla, Eyyubi Mustafa Sunar'dan müzik dersleri aldı, Yesari Asım Arsoy, Hafız Ahmet Irsoy, Selahattin Pınar, Saadettin Kaynak ve Udi Nevres Bey'in müzik bilgilerinden yararlandı.
İlk kez 1931'de, Darüttalim-i Musiki Heyeti'nin konserlerinde sahneye çıkan sanatçı, 1932'de İstanbul Vali Yardımcısı Nuri Bey'in evinde verilen bir davette, Mustafa Kemal Atatürk'ün huzurunda ilk kez şarkı söyledi ve Atatürk'ün en beğendiği seslerden biri oldu.
Kendine özgü bir okuyuş tarzı olan Safiye Ayla, 1950'de besteci Şerif Muhittin Targan ile evlendi.
Beş yüzden fazla sayıda plak dolduran ünlü sanatçı, seslendirdiği "Çile Bülbülüm", "Ah Bu Gönül Şarkıları", "Niçin Baktın Bana Öyle", "Bir İhtimal Daha Var", "Menekşe Kokulu Yarim" gibi zamanın gözde şarkılarıyla olduğu kadar, Rumeli Türküleri ve klasik örnekleri de içine alan, geniş repertuarlarıyla büyük bir dinleyici kitlesine ulaştı.
Ayla, 14 Ocak 1998'de İstanbul'da hayata gözlerini yumdu. - İstanbul
Son Dakika › Kültür Sanat › Safiye Ayla Mezarı Başında Anıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?