Setler Doludizgin - Son Dakika
Kültür Sanat

Setler Doludizgin

Setler Doludizgin

Gelecek yıl Türk sineması 100. yılını kutlayacak. Seneye yüz film gişeyle buluşabilir mi bilinmez ama şimdiden 50 film seti yeni sezona ürün yetiştirme telaşında. Bakalım sinemada kim ne yapıyor?

17.07.2013 03:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sinema sektörünün içinden bir isim olan Nizam Eren bir araştırma yaparak kimin hangi film için ter döktüğünü araştırdı. Gelecek yıl 100 yaşına basacak Türk sinemasında, Kültür Bakanlığı’nın gönlü 100 filmin gişeyle buluşmasını sağlamaktan yana. Şimdilik 50 civarında film seti harıl harıl çalışıyor. Bakalım sinemamızda kim ne yapıyor?


- Halen sinemalarda gösterime çıkan toplam film sayısının sadece yüzde 25’i yerli filmlere ait.  Kalan yüzde 75 ise Avrupa, Hollywood ve diğer ülkelerden...


- Geçen yıllarda en çok 71 filmin gösterime çıkabildiği düşünüldüğünde daha çok film çekilmesi ve daha çok projenin yeni yıla hazır edilmesi gerekecek.


- Şu anda çekimleri tamamlanmış ya da tamamlanmak üzere olan bir çok film var. Ama bu günlerde harıl harıl senaryo çalışan ve bir an önce sete çıkıp filmlerine tarih almaya çalışanlar da var.


- Bakanlığın bu yıl verdiği toplam 10 milyonluk sinema desteğinden aslan payını 750 bin lira gibi rekor bir rakamla alan Nuri Bilge Ceylan, ‘Kış Uykusu’ adlı projesini her zaman ki gibi Cannes Film Festivaline yetiştiriyor. Film de Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbağ rol alıyor.


- Çağan Irmak, Dedemin İnsanları filminden sonra kadrosunu gizli tuttuğu ‘Tamam mıyız’ filmine başlıyor. Tim’s yapımdan geliyor.


- Sinemanın üretken yönetmenlerinden Biray Dalkıran, 5. filmi için şu an sette ve ‘Peri Masalı’ adlı filmini çekiyor.


- Mahsun Kırmızıgül, bütün bir yıl tv dizileri sonrası  sinemayı ihmal etmemesi gerektiğini anlamış olmalı ki 2010 yılındaki New York’ta 5 Minare’den sonra biri oynayıp yönettiği ve diğerinde sadece yöneteceği iki film üzerinde çalışıyor. Yapımcı her zaman ki gibi Boyut Film.


- Uğur Yücel’in Kars’ta ‘Soğuk’ adlı bir film çektiği bilgisi yanında ayrıca ‘Benim Dünyam’ adlı bir başka filmle de adı geçiyor. Şebnem Bozoklu, Ahmet Rıfat Şungar, Ezgi Mola, Soğuk filmin kadrosun da yer alan oyuncular.


- Özcan Deniz, Yasemin Allen ile beraber oynayacağı ‘Ateş ve Su’ filminin çekimlerine başladı. Film, Kasım da sinemalarda.


- Aydın Bulut, Beşiktaş taraftar aşkını anlattığı ‘Benimle Oynar mısın?’ filminde Erkan Petekkaya ve Eyşan Özhim’e yer veriyor.


- Korku filmleri de var yeni sezonda. Cemal Okan’ın yapımcısı olduğu ‘Cin Çarpması’ ve ‘El Nazar’ korkutmaya devam edecek. ‘Şeytan-ı Racim’ filmini ise Arkın Aktaç yönetecek.


- Ömer Uğur ‘Banka’ ile, Bakanlığın en yüksek ikinci teşvik bedelini alan Yüksel Aksu ‘İftarlık Gazoz’ ile Orçun Benli ‘Gulyabani’, Hüseyin Karabey ‘Sesime Gel’, Bülent İşbilen ‘Şefkat Yerim Dar’, Atalay Taşdiken ‘Meryem’, Ahmet Küçükkayalı ‘Bensiz’ ile seyirci karşısına çıkacak.


- Sinemada devam filmleri de var. Hükümet Kadın, Abim, Firar, Çılgın Dersane, Behzat Ç-Ankara Yanıyor, Kolpaçino-Amsterdam dikkat çeken filmlerden.


- Son yıllarda animasyon teknolojisinin gelişmesi ile yerli yapımlarda da bir hareketlilik göze çarpıyor. ‘Uzay Kuvvetleri 2911’ ile ‘Evliya Çelebi’ ve ‘Ölümsüzlük Ruhu’ yeni dönem izleyeceğimiz animasyonlar. Seslendirme kadrosu açıklanmamasına karşın Haluk Bilginer’in kadroda olduğu gelen bilgiler arasında.


- Edebiyat uyarlaması var mı diye baktığımızda ilk dikkatimizi çeken Tuna Kiremitçi romanı ‘Bu İşte Bir Yalnızlık Var’ oldu. Senaryosunu Burak Göral’ın yazdığı filmin yönetmeni KETCHE .


- Kerem Topuz ‘Lavinya’ için ön hazırlıklara başladı. Senaryosunu da kendi yazdığı proje,  drama türünde olacak. ...Ve elbette projeler bunlarla sınırlı değil. Şu an yüreği sinema ile atan herkes bi yerlerde proje ile uğraşıyor. Bakalım tırtıl kelebeğe dönüşüp uçabilecek mi?


Rekor destek Kış Uykusu’na


Kültür Bakanlığı, 750 bin lira ile Nuri Bilge Ceylan’a rekor bir film desteği sağladı. Ceylan’ın ‘Kış Uykusu’ filmi merakla bekleniyor.

Kaynak: Star

Son Dakika Kültür Sanat Setler Doludizgin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement