Yalova'da Enderun Usulü Teravih Namazı Kılındı - Son Dakika
Kültür Sanat

Yalova'da Enderun Usulü Teravih Namazı Kılındı

Yalova\'da Enderun Usulü Teravih Namazı Kılındı

Atatürk Stadyumun'a gelen 4 bini aşkın kişi aynı anda saf tuttu.

31.07.2013 00:34  Güncelleme: 09:29

Yalova'da, kaynağı Buhurizade Mustafa Itri Efendi'ye dayandırılan enderun usulü teravih namazı kılındı.

Yalova Gönüllü Sivil Toplum Kuruluşları'nın (GÖNÜLDER) Atatürk Stadyumu'nda düzenlediği enderun usulü teravih namazı ve "Kur'an tilaveti" programına 4 bini aşkın vatandaş katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Yalova GÖNÜLDER Platformu Başkanı Hacı Ömer Anlayışlı, Yalova'da açık havada bu kadar insanla ilk defa teravih namazının kılındığına dikkati çekti.

Dünyada zulüm altındaki insanların sesini kimsenin duymadığını belirten Anlayışlı, "Zalimlere karşı bizim, böyle programlarla bir araya gelmemize daha çok ihtiyacımız var.  Zalimler güçlerini birleştirdikleri için bugün güçlüler. Biz de  bugün burada güçlerimizi birleştirip dünyada zulüm altıdaki kardeşlerimize dua edeceğiz" diye konuştu.

Konuşmanın ardından dünyaca ünlü Güney Afrikalı hafız Abdurrahman Sadien, Kur'an ziyafeti sundu.

Daha sonra, müzisyen Mehmet Kemiksiz ve Ahmet Şahin'in de aralarında bulunduğu Hafızlar Musiki Topluluğu teravih namazı kıldırdı.

Programa AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Kent Konseyi  Başkanı Ömer Fitoz ve kurum müdürleri katıldı.

-Enderun usülü teravih-

Kaynağı Buhurizade Mustafa Itri Efendi'ye dayandırılan enderun teravih namazının, 70-80 yıl öncesinin ramazanlarında İstanbul'un bütün camilerinde ve konaklarında uygulandığı biliniyor. Bu usulün özelliği, teravih namazının her dört rekatının, Türk musikisinin farklı makamlarında kılınması ve bu makamlardaki ilahilerle de süslenmesi. Bu namaz kılınırken başmüezzin makamlar arasında geçişi salavat çekerek yapar. Daha sonra imam, bu makamdan 4 rekatı kıldırır, aynı makamdan ilahi okunur, tekrar başmüezzin diğer makamdan salavat getirerek imamın  o makamdan namazı kıldırmasını sağlardı. Teravih kılınırken en çok hicaz, segah, isfahan, uşşak ve acemaşiran makamları kullanılırken, vitir namazı ise segah makamında kılınırdı. - Yalova

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Yalova'da Enderun Usulü Teravih Namazı Kılındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement