Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye ve Singapur stratejik konumlarıyla birbirleri için kendi coğrafyalarına açılan birer fırsat kapısı niteliğindedir. Türkiye ve Singapur birbirlerini tamamlayan iki ülke konumundadır" dedi.
Başbakan Erdoğan ve Singapur Başbakanı Lee Hsien Long, Istana Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki baş başa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından mutabık kalınan konulardaki anlaşmaların imza törenine katıldı ve ortak basın toplantısı düzenledi.
Singapur'da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, Türkiye'den Singapur'a 18 yıl aradan sonra ilk başbakan olarak böyle bir ziyareti gerçekleştirdiği için de ayrıca mutlu olduğunu vurguladı. Erdoğan, dost ülke Singapur'da adeta evlerindeymiş gibi karşılanmaları dolayısıyla da şahsı ve heyeti adına teşekkür etti.
Dönemin Singapur Cumhurbaşkanı Nata'nın, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 40. yıl dönümü dolayısıyla Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretin sonrasında Türkiye ve Singapur ilişkilerinin hız kazandığına dikkati çeken Başbakan Erdoğan, geçen 2 yıl içerisinde bakan düzeyindeki ilişkilerde hissedilir bir hız yaşandığını, şu anda da ilişkilerin artığını ve geliştiğini kaydetti.
Başbakan Erdoğan, Singapur'a bakan, teknokrat, bürokrat ve 100'e yakın işadamıyla geldiğini anımsatarak, "Bu ziyaret yakın dost ve ortağımız Singapur ile ilişkilerimizi geliştirme vizyonumuzun arkasındaki önemi ortaya koymaktadır" diye konuştu.
Singapur Cumhurbaşkanı Tony Tan Keng Yam tarafından kabul edildiğini ardından da Başbakan Lee ile hem ikili ilişkileri hem de iki ülkeyi ilgilendiren konuları ele alma fırsatı bulduklarını belirten Erdoğan, görüşmelerde ikili ilişkilerde kaydedilen gelişmeleri değerlendirirken, geleceğe yönelik neler yapılabilir, ne gibi adımlar atılabilir konularını da değerlendirdiklerini söyledi.
Singapur Başbakanı Lee ve eşini Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyacağını ifade edip, Türkiye'ye davet eden Erdoğan'a, mevkidaşı Lee'nin gülerek, "Tabi tabi ne demek" yanıtı salonda gülüşmelere neden oldu.
Bugün Singapur Meclis Başkanı Halimad Yacop'u ziyaret edeceklerini de belirten Erdoğan, iki ülke arasında giderek gelişen ilişkiler çerçevesinde parlamentolar arasındaki ilişkilerin önemine inandığını ve bunu da giderek geliştirmenin gerekli olduğunu dile getirdi.
Başbakan Erdoğan, Singapur'un üretken ekonomik modeli, gelişmişlik düzeyi ve hayat standartlarının yanı sıra kuruluşundan bu yana yaptığı atılımlar ve vizyonuyla ilham kaynadığı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Singapur ASİA ve APEC gibi uluslararası kuruluşların yanı sıra transpasifik ortaklığı ve bölgesel kapsamlı ekonomik ortaklık gibi girişimlerde oynadığı aktif rolle bölgesindeki barış ve istikrara katkı sağlamaktadır. Singapur'u küresel alanda giderek merkezi konuma yerleşen Asya Pasifik bölgesine bizim de yönelimimizde önemli bir iş ortağı olarak görüyoruz.
Az önce terörle mücadele konusunda anlaşmayı imzaladık. Bu bir mutabakat zaptı olarak çok büyük önem taşıyor. Çünkü dünya barışının en önemli tehdidi ne yazık ki terördür. Buna karşı tüm ulusların ortak mücadele kararlılığını ortaya koyması lazım."
-"Türkiye ve Singapur birbirlerini tamamlayan iki ülke konumundadır"-
"Türkiye ve Singapur stratejik konumlarıyla birbirleri için kendi coğrafyalarına açılan birer fırsat kapısı niteliğindedir. Türkiye ve Singapur birbirlerini tamamlayan iki ülke konumundadır" diyen Başbakan Erdoğan, onun için Türk ve Singapurlu iş adamlarının üçüncü ülkelerde işbirliği yapma iradesini göstermeleri gerektiğini kaydetti.
Singapurlu ve Türk işadamlarının bugün bazı bakanların da katılımıyla bir toplantı yapacaklarını ve burada karşılıklı atılacak adımların gelecek için önemli bir irade sergileyeceğini ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları ifade etti:
"Singapur merkezli şirketlerin deniz aşırı faaliyetlerinin desteklenmesinden sorumlu kuruluşun İstanbul temsilciliğinin 2012 yılında açılmış olması olumlu bir adımdır. Singapur gelişmiş altyapısı, hizmet sektörü ve eğitimli nüfusuyla uzak Asya'da uluslararası finans, ticaret ve yatırımlar konusunda bölgesel bir cazibe merkezi. Ciddi sermaye birikimine sahip Singapur'dan, ülkemize yönelik yatırımların artmakta olduğunu memnuniyetle gözlemliyoruz. Hale hazırda finans sektörüne odaklanan bu yatırımların önümüzdeki dönemde diğer alanlara da yayılmasını arzu ediyoruz. Özellikle ülkemizin her geçen gün artan büyük ölçekli altyapı ve enerji yatırımlarında Singapur ile yararlı ortaklıklar kuracağımıza inanıyorum.
Türkiye-Singapur arasındaki dış ticaret hacmi 2011 yılında 1,2 milyar dolara çıkmıştı, daha sonra bu küresel kriz nedeniyle olmalıdır ki 650 milyon dolara kadar düşmüş durumda. Önümüzdeki hedef inanıyorum ki 3 milyar dolar, 5 milyar dolar, bunlar olmalıdır. Çünkü bunu başarabilecek iradeye, güce sahip işadamlarına sahibiz."
Erdoğan, Singapur'da şu anda 700 Türkiye vatandaşının, Singapur toplumuyla uyum içinde yaşadığını belirterek, iki ülke havayolu şirketlerinin direkt uçuşlarının önünün açılması gerektiğine inandığını dile getirdi.
Geçen yıl Singapur'dan Türkiye'ye 30 bin, Türkiye'den de bu ülkeye 20 bin turistin geldiğine işaret eden Erdoğan, "Ben biliyorum ki Singapurlular dünyayı gezmeyi çok severler. Türkiye önemli bir destinasyondur, geçen yıl 36 milyon turiste ulaştık, Singapur'un bunun içindeki yerinin daha da artması lazım. Havayolu şirketlerimizin Singapur-İstanbul arasındaki seyirleri inanıyorum ki bundan sonra daha da artacaktır, bu halklarımızın da kaynaşmasını sağlayacaktır" diye konuştu.
Türkiye'nin Singapur ile ilişiklerini her alanda geliştirme kararlılığına sahip olduğunu, bugün de burada bunu karşılıklı değerlendirmenin mutluluğu içinde olduklarını kaydeden Erdoğan, "Bunların içinde en önemlisi de serbest ticaret anlaşmasının bugün ön adımlarını atmış bulunuyoruz. Win win esasına dayalı olarak bakanlarımız bu çalışmayı süratle neticelendirecekler. Bu konuda değerli dostumla mutabık kaldık. Bakanlarımız bunun altyapısını oluşturarak önümüze getirecekler" ifadelerini kullandı.
-Singapur Başbakanı Lee'nin sözleri-
Singapur Başbakanı Lee Hsien Long da Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinin, iki ülke arasındaki ilişkiler açısından büyük önem arz ettiğini ifade etti.
Siyasi yetkililer arasında ve parlementolar arasında üst düzey temasların devam ettiğini ifade eden Long, "Türkiye güneydoğu Asya ve Asya, Singapur da Avrupa ile yakından ilgilenmektedir. Singapur ve Türkiye bu açıdan birbirleri için bu bölgelere açılan kapıdır" dedi.
Erdoğan ile görüşmede ikili ilişkileri daha da güçlendirme konusunda mutabık kaldıklarını anlatan Lee, üç alanda işbirliği yapmayı ön gördüklerini, ekonomik ilişkiler, finansal işbirliği ve terörle mücadele konularında işbirliği yapma konusunda hemfikir olduklarını kaydetti.
Başbakan Erdoğan'ın, 80'den fazla işadamı ile Singapur'a geldiğini, Türkiye'den önemli şirketlerin temsil edildiğini dile getiren Long, işadamlarının katılacağı iş forumunun, yatırımcılar arasındaki ortaklığı daha da zenginleştireceğini kaydetti.
-Serbest ticaret anlaşması için müzakereler başlatılacak-
Singapur Başbakanı Lee, görüşmede, ayrıca Türkiye ve Singapur hükümetleri arasında serbest ticaret anlaşması yapılması için müzakeleri başlatma kararı aldıklarını bildirdi.
Karşılıklı olarak ekonomiyle ilgili bakanlıklara, müzakerelerin başlatılması yönünde talimatlar verdiklerini anlatan Lee, "Serbest ticaret anlaşmasına ek olarak sivil havacılık alanında da görüşmelerimiz oldu. Uçak sefer sayılarının artırılması konusunu görüştük ve Sayın Erdoğan ile hemfikir kaldık" diye konuştu.
Lee, hükümetler arasında imzalanan terörle mücadele mutabakat zaptıyla, iki ülkenin uluslarasarası terörden daha da korunmuş olacağını sözlerine ekledi.
Toplantıda, Başbakan Erdoğan ve Singapur Başbakanı Lee Hsien Long nezaretinde, Törerle Mücadelede İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı. - Ankara
Son Dakika › Politika › Başbakan Erdoğan Singapur'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?