CHP'de 26 Şubat Pazar günü yapılacak 16. Olağanüstü Kurultay için hazırlık sürüyor.
Kurultay nedeniyle Söğütözü'ndeki Genel Merkez binasına parti bayraklarıyla üzerinde "Büyük Demokrasi Şöleni" yazısı ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafı bulunan büyük boy posterler asıldı.
Kurultayın gerçekleştirileceği Ankara Spor Salonu da pazar günü için hazırlanacak. Mavi, beyaz ve kırmızı renklerin hakim olacağı salonda konuşmaların yapılacağı platform oluşturulacak. Platformun yanlarına dev ekranlar yerleştirilirken, tribünler delege ve konuklar için hazırlanacak.
CHP'nin 16. Olağanüstü Kurultayı'nı izlemek için 92 kuruluştan 918 basın mensubu genel merkeze başvurdu. Salonun saha içinde basın mensupları için yerler oluşturulacak, ayrıca fuayede de çalışma alanları hazırlanacak.
Anadolu Ateşi Dans Topluluğu'nun bir gösteri sunacağı kurultay için kentin çeşitli yerlerine "Büyük Demokrasi Şöleni" yazılı afişler asıldı. Kurultaya, fikir ve sanat dünyası, sivil toplum örgütleriyle yabancı misyon temsilcileri de davet edildi.
Öte yandan kurultay için Ankara'ya gelecek delegeler 8 ayrı otelde konaklayacak.
-33 olağan, 15 olağanüstü kurultay-
CHP tarihinde, toplam 33 olağan ve 15 olağanüstü kurultay gerçekleştirildi. CHP'nin ilk genel başkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün dışında İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Deniz Baykal'ın ardından 33. Olağan Kurultay'da göreve gelen Kemal Kılıçdaroğlu bu görevi yürüten isimler oldu.
CHP'nin ilk olağanüstü kurultayı Atatürk'ün vefatının ardından 26 Aralık 1938 tarihinde toplandı. 1. Olağanüstü Kurultay'da, İsmet İnönü "değişmez genel başkanlığa" seçildi ve 33 yılı aşkın bir süre bu görevi sürdürdü.
15. Olağanüstü Kurultay ise 18 Aralık 2010'da Parti Meclisi (PM) seçimi gündemiyle toplandı. Yeni PM üyelerinin belirlendiği 15. Olağanüstü Kurultay eski Genel Başkan Deniz Baykal ile eski Genel Sekreter Önder Sav'ın PM dışında kaldığı kurultay olarak dikkati çekti.
CHP'de son olağanüstü kurultay süreci ise aralarında eski Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı'nın da bulunduğu bir grup partilinin olağanüstü kurultay istemiyle topladıkları 362 imzalı dilekçeyi, 18 Ocak 2012'de genel merkeze teslim etmeleriyle başladı.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, tüzük değişiklikleri talepleri ve kendisinin de daha önce bu yönde yaptığı açıklamalar doğrultusunda 26 Şubat'ta tüzüğün tamamının ele alınması gündemiyle 16. Olağanüstü Kurultayı toplama kararı aldı.
Kılıçdaroğlu, 362 imzalı dilekçedeki tüzüğün 9 maddesinin değiştirilmesi talebinin yerine getirilmesi için de 17. Olağanüstü Kurultay'ın toplanacağını açıkladı. 1 Mart olarak belirlenen 17. Olağanüstü Kurultay tarihi kış koşulları göz önünde bulundurularak 27 Şubat'a alındı.
İki ayrı kurultay toplanması başta eski Genel Sekreter Önder Sav olmak üzere bazı partililerin tepkilerine neden olurken, tüzük maddelerinde yapılacak değişiklikler de tartışmalara yol açtı.
CHP'nin 16. Olağanüstü Kurultayı'nda delegenin oyuna sunulacak yeni tüzük, 81 il temsilcisi, PM üyeleri ve milletvekillerinin önerileri doğrultusunda Tüzük Komisyonu tarafından hazırlanıyor.
-" Kavga, gürültü bekleyenlerin beklentisi boşa çıkacak"
CHP'de art arda gerçekleştirilecek kurultayların hazırlıkları sürerken Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP'nin kuruluşundan bu yana temel dayanak noktasının delege ve örgüt yapısı olduğunu söyledi. Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Halkın kendisini bulabildiği, temsil oranı yüksek, güçlü, dinamik ve demokrasi kültürünün hakim olduğu bir taban, CHP'yi bugünlere kadar ayakta tutmuştur, bundan sonra da yarınlarının teminatı olacaktır.
7'den 70'e tüm üyelerimiz demokrasi kültürü ve parti ilkelerine bağlılıkları neticesinde hem partimizin hem de ülkemizin geleceğini oluşturacaklardır. Bu kurultay, diğer tüm partilere örnek teşkil edecek bir demokrasi şöleni olacak ve neticede yine örnek bir tüzüğün oluşmasını sağlayacaktır. CHP değişimi kendi tüzüğü ile başlatıp bu süreci ülke için de işletecektir. Kendi tüzüğü demokratik olmayan bir partinin ülkeye demokrasiyi hakim kılması mümkün değildir."
Kurultayın, şölen havasında geçmesi için gençlik ve kadın kollarının gerekli çalışmaları yaptıklarını anlatan Tekin, "Türkiye'nin ve Anadolu'nun en köklü partisi olan CHP kurultayı, yine bu toprakların kültürünün en iyi sergilendiği Anadolu Ateşi grubunun gösterileriyle renklenecek" dedi.
16. Olağanüstü Kurultay'a herkesin davetli olduğunu, 17. Olağanüstü Kurultay'a ise sadece delegelerin katılabileceğini belirten Tekin, "Tüm partililer olarak kavga ve gürültü bekleyenlerin beklentisinin boşa çıkacağında hemfikiriz. Örgütümüzün ana dayanak noktası parti ve ülke menfaatiyle demokrasi kültürünün önce CHP'de sonra tüm Türkiye'de hakim olmasıdır" değerlendirmesinde bulundu. - ANKARA
Son Dakika › Politika › CHP'de Olağanüstü Kurultay'a Doğru - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?