AK Parti, dört eski bakan ile ilgili Soruşturma Komisyonu'na CHP'nin üye olarak bildirdiği isimlere itirazlarını TBMM Başkanlığı'na iletti.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş imzasıyla gönderilen yazıda; eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında Soruşturma Komisyonu kurulmasına karar verildiği belirtilerek, Anayasa ve TBMM İçtüzüğü'nde "Meclis soruşturması" ile ilgili hükümlere yer verildi. Soruşturma komisyonlarında üye olabileceklerin niteliklerinin belirtildiği ifade edilerek, "Üyelerin soruşturma konusu hakkında menfi veya müspet tutum takınmamış, söz söylememiş olmalı, yani tarafsız üyelerden oluşmalı" denildi.
Anayasa ve TBMM İçtüzüğü'nün komisyonun kuruluş süresine dair emredici düzenleme yapmadığına işaret edilerek, başta TBMM Başkanlığı olmak üzere, komisyona üye verme hakkı bulunan siyasi partilerin bildirdikleri üyelerle ilgili titiz çalışma yapmasının, komisyonun Anayasa ve TBMM İçtüzüğü'nde belirtildiği şekilde tarafsız ve hukuka uygun yapıda oluşturulmasının zorunlu olduğu kaydedildi.
AK Parti Grubu'nun 313 milletvekilinden oluşması ve bildirilecek isimler hakkında belirtilen şartları taşıyıp taşımadığının belirlenmesi amacıyla yapılan inceleme ve araştırmaların doğal olarak zaman aldığı, üyelerin gerekli şartları taşımamasının komisyonunun yapacağı çalışmaları tartışmalı ve hukuken zedeleyici hale getireceği ifade edildi.
-CHP'nin bildirdiği beş isme itiraz
Komisyon üyelerinin Anayasa ve İçtüzük'te belirtildiği şekilde tarafsız ve hukuka uygun şekilde tespit edilerek komisyonunun oluşturulması konusunda tüm siyasi parti gruplarının hassasiyet göstermesi gerektiği belirtildi.
CHP'nin Komisyon üyeliği için bildirdiği Oğuz Oyan, Emre Köprülü, İdris Yıldız, Turgut Dibek ve Haluk Eyidoğan'ın soruşturma konusu hakkında taraflı beyanlarından dolayı üye olmasının engel teşkil ettiğini düşündükleri belirtilirken, Eyidoğan'ın soruşturma önergelerinde isminin de olduğu kaydedildi.
Yazıda, "Komisyona üye bildirmesi gereken muhalefet parti grupları üye belirlerken gerekli hassasiyet ve titizliği göstermedikleri için komisyonun oluşmasının gecikmesine sebebiyet vermişlerdir. Genel Kurul tutanakları, görsel ve yazılı yayın organlarında inceleme yaparak bu tespiti yapmaları mümkünken, bundan kaçınmalarının nedeni anlaşılmamaktadır" denildi.
Yazıya, CHP'nin bildirdiği isimlerin hangi tarihte konuyla ilgili yaptıkları konuşmalar, attıkları tweetler ile CHP'nin eski bakanlarla ilgili soruşturma önergelerine imza veren milletvekilleri listeleri de eklendi. - TBMM
Son Dakika › Politika › Dört Eski Bakan ile İlgili Soruşturma Komisyonu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?