Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecine ilişkin hükümetin "somut adımlar" atmasını beklediklerini belirterek, "Umut ediyorum ki hızlı şekilde hükümet adım atar ve ilerleme sağlanır" dedi.
Demirtaş, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, milletvekilleri Erol Dora, Nazmi Gür ve Selma Irmak ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ten oluşan HDP heyeti, Başbakan Neçirvan Barzani'yle görüşmelerinin ardından Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Erbil bürosunda basın toplantısı düzenledi.
Demirtaş, burada yaptığı konuşmada, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı Kürt siyasi parti ve hareketlerin birlikte hareket etmesi için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Demirtaş, "En azından geçici bile olsa direniş güçlerinin birlikte hareket etmesi, savunmalarını ortak perspektifle yapabilmeleri çok önemlidir. Bu ortak bir orduya dönüşür mü bunu önümüzdeki yıllarda daha açık görebiliriz. Silahlı güçler, her yerde IŞİD'e karşı ortak savunma yapabilmelidir. Bunu Mahmur'da yaptılar, Şengal (Sincar) ve Rojava'da da yapabilirler" diye konuştu.
-Çözüm süreci
Çözüm sürecine ilişkin görüşü sorulan Demirtaş, hükümetin yeni kurulduğunu hatırlatarak, "Heyetlerimiz, hükümet yetkilileriyle henüz bir araya gelmedi. Hükümet, kendi programında çözüm sürecini ileriye götürmek istediğini beyan etti. Bu, bizim için önemlidir ama asıl önemli olan pratiktir. Bizim beklentimiz özellikle Öcalan'ın müzakere koşullarının olgunlaştırılmasıdır. Başka heyetlerin de gidebileceği, kendisinin dış dünya ile temasının kolaylaştırılacağı ve hükümet kanadının bir programla, yol haritasıyla projeyle sürece artık yaklaşmasının gerekliliği üzerinde duruyoruz. Bu tür gelişmeler olursa önümüzdeki birkaç gün içerisinde hızlı şekilde müzakere sürecine geçilmiş olur. İşin esasları, Kürt sorunun ne olduğu, nasıl çözüleceği, müzakere süreci içerisinde tartışılır" değerlendirmesinde bulundu.
Demirtaş, şu anda hükümet kanadının somut adım atmasını bekledikleri bir aşamada olduklarını belirterek, "Umut ediyorum ki hızlı şekilde hükümet adım atar ve ilerleme sağlanır" dedi.
-Ortak ordu tartışması
Tartışmalara neden olan "ortak orduya" ilişkin sözlerine de açıklık getiren Demirtaş, "Bizler somut olarak Kürtler arasında herhangi bir birlik mekanizması önermiyoruz. Kimseye somut bir telkinde bulunmuyoruz. Diyaloğun önemine dikkati çekiyoruz. Yani şu aşamada bir ulusal kongre aracılığıyla bunun gerçekleşmeyeceğinin farkındayız. Mevcut koşullar ulusal kongrenin toplanmasına fırsat vermiyor ama ulusal kongre toplanamıyor diye diyaloğun kopması, hassasiyetlerin dikkate alınmaması gibi bir durum olmamalıdır. 'Bir mekanizma kurulsun' demiyoruz. Bir dayatma içinde değiliz. Kürt partileri ve hareketleri bir araya gelip bunu tartışsınlar. En doğrusunu kendileri bilirler. Yeter ki diyalog kopmasın" şeklinde konuştu.
-"Cephedeki birlik ruhu siyasette de olmalı"
Demirtaş, bölgedeki tüm halkların, IŞİD belasından kurtulmanın çaresini aradıklarına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dolayısıyla yer yer cephede gösterilen omuz omuza mücadele ve birlik ruhunun siyasete de yansıması lazım. Siyasi partilerin cephedeki birlik ruhunu, siyasi birliğe dönüştürmeleri gerekiyor. Basın üzerinden mesaj vermek, birbirini eleştirmek, diyaloğu zora sokacak açıklamalar yapmak şu dönem hiçbirimize fayda sağlamaz. Bütün partilerin yöneticileri, buna dikkat etmeli. Kürt partiler arasında yaşanacak siyasi gerilimlerden en fazla yararlanacak olan IŞİD gibi güçlerdir. Hiçbir halkı ve inancı kendi kaderiyle baş başa bırakamayız. Halkın istediği şekilde tüm güçlerimizi bir arada tutmak zorundayız. Hiçkimse öfkeyle hareket etmemeli."
-" Suriye'deki ittifak önemli gelişme"
Demirtaş, gazetecilerin Suriye'de, Halk Savunma Güçleri'nin (YPG), IŞİD'e karşı İslami Cephe ve Özgür Suriye Ordusu'yla (ÖSO) ittifak yapmasının hatırlatması üzerine, "Basın üzerinden bize gelen bilgiler de o yönde. ÖSO ve YPG güçleri, orada bazı bölgelerde, IŞİD'e karşı birlikte mücadele etme kararı almışlar. Bu çok doğru ve önemli bir gelişmedir. Olması gereken budur. Aynı amaç için eğer mücadele ediyorlarsa o barbarlıktan kurtulmanın yolu ayrılık değil, bir arada mücadele etmektir. Umut ediyorum, bu tür ittifaklar gelişerek devam eder. Biz bundan memnuniyet duyarız" görüşünü dile getirdi.
Heyet Suriye'ye geçecek
Selahattin Demirtaş, "Suriye'nin kuzeyindeki durumu yerinde görmek için yarın Semalka Sınır Kapısı'ndan Rojava'ya gideceklerini, burada bir gün sürecek temaslarının ardından Türkiye'ye geçeceklerini" bildirdi. Demirtaş, bir soru üzerine ABD ziyaretiyle ilgili bir çalışma olduğunu ancak programın henüz somutlaşmadığını belirtti.
Ahmet Türk de Kürt parti ve hareketleri arasında istenen diyalogu sağlamak izin Irak'a geldiklerini söyledi. Türk, bir gazetecinin, Kürt Ulusal Kongresi'nin ne zaman düzenleneceğine ilişkin sorusuna "Kongre için en kısa zamanda toplanıp, hazırlıklarımıza başlamak istiyoruz" karşılığını verdi. - Erbil
Son Dakika › Politika › Hdp Heyeti Irak'ta - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?