"İçi Boş Vaatler" - Son Dakika
Politika

"İçi Boş Vaatler"

"İçi Boş Vaatler"

Bakan Şimşek: "Türkiye'nin Geleceği Bizim Siyasi Menfaatlerimizden Daha Önemli"

27.03.2011 22:21

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, " Türkiye'nin uzun vadeli geleceği, sürdürülebilir bir düzlüğe kavuşması bizim kısa vadeli siyasi menfaatlerimizden çok daha önemli" dedi.

Eşi Esra Şimşek, Gaziantep Vali Vekili Mevlüt Kurban, Ak Parti İl Başkanı Ahmet Uzer ve partilileriyle Gaziantep Zirve Park Restorant'ta düzenlenen yemeğe katılan Bakan Şimşek çıkışta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Seçim öncesini değerlendiren Şimşek, Türkiye'nin uzun vadeli geleceği ve sürdürülebilir bir düzlüğe kavuşmasının, kendilerinin kısa vadeli siyasi menfaatlerinden çok daha önemli olduğunun altını çizerek, "Sırf seçim öncesi bir kaç oy toplamak için biz ana muhalefetle popülizm yarışına girmeyeceğiz. Vatandaşımızı kandırmayacağız. Ne kandıran olacağız, ne kandırılan olacağız. Biz popülizm tuzağına düşmedik, düşmeyeceğiz. Bu ülkede bugün eğer Cumhuriyet tarihinde ilk defa faizler tek hanedeyse, enflasyon 1968'den bu yana en düşük düzeydeyse, Türkiye istihdam yaratıp büyüyorsa, Avrupa'da yoğun şekilde sıkıntılar hissedilirken Türkiye çok büyük bir örnek oluyorsa bu da bir başarıdır. Bugün Türkiye çok iyi bir konumdaysa bunlar tesadüf değil" diye konuştu.

İÇİ BOŞ VAATLER

Ana muhalefet partisinin seçim vaadlerinin gerçeği yansıtmadığını ileri süren Bakan Şimşek, şunları söyledi: "Ana muhalefetin önerilerine bakarsanız hakikaten içi boş. Bedelli askerlik diyorlar. Bedelsiz, bedelli. Gençlerimiz zaten 12 bin lira gelir varsa dahi sırf askerliği bir iki ay içinde bitirmek için o gelirden feragat ederler. O zaman da herkes vatani görevini yapmama durumuyla karşı karşıya olur. Bu zaten hakikaten Türkiye için bu aşamada doğru olmayan bir şeydir. Biz hükümet olarak tabii ki daha profesyonel bir orduya daha etkin daha profesyonel vurucu gücü yüksek güçlü bir orduya sahip olmak istiyoruz. Bunun için de bakın daha yeni bir yasa geçirdik. Bundan sonra sınırlarımızı çok iyi eğitim görmüş profesyonel askerler koruyacak. Ama bunların hepsi bir bütün içerisinde bir bütün olarak değerlendirilmesi gereken konular. Sırf Twitter'e birkaç kişi mesaj attı diye hemen ana muhalefet lideri böyle bir projeyi başlatıyor. 9 yıldır meclisteler 9 yıldır değil mi, 9 yıldır TBMM'desiniz seçime 2,5 ay kalmış bedelli askerlikle ilgili efendim ne yapıyorsunuz bir taslak tasarı gönderiyorsunuz, samimiyet bunun neresinde? Onu bir kenera bırakalım yani aile sigortasında hesap yapamadıkları ortaya çıktı. Bütün diğer böyle taahhütlerini toplarsanız Türkiye bütçesinin 3'te 2'sini bile karşılayamaz durumda. Vergi gelirlerinin neredeyse tamamına yakınını. Yeni taahhüt olarak vergileri azaltacağız diyorlar, herkese maaş vereceğiz diyorlar, fakirlere ondan sonra da harcamaları arttıracağız diyorlar, bir de diyorlar bütçe dengelerini düzelteceğiz, cari açık inecek diyorlar. Yani ekonomik programları çok tutarsız, tutarlılığı yok. Onun için biz vatandaşımıza anlatacağız." Kendi ekenomik modellerinin çok açık olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, "Biz önce istikrar, önce Türkiye'nin geleceği, önce güven, düşük enfslasyon, düşük faiz, yüksek yatırım diyoruz. Böylece ülke gelişecek, kalkınacak. Ama onların dediği gibi bir model yok. Seçim öncesi 'Nasılsa biz iktidar olmayacağız, ama oy oranımızı artıralım' diye vatandaşlara boş vaatler sunmak istiyorlarsa ayrı. Ama ona da vatandaşlarımız kanmasın. Ne önerdikleri aile sigortası, ne de diğer hususların gerçekten kaynağı belli değil. Kaynağını ortaya koysunlar. Nereden bulacaklar, hangi vergileri artıracaklar onu da bilmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

GELİŞMELER TÜRKİYE'NİN LEHİNE

İngiltere ve Ortadoğu'da yaşananlara da değinen Bakan Şimşek şöyle konuştu: "Kısa vadede olup bitenler biraz kaygı verici. Geçişin hakikaten yumuşak olması iyi olur. Ama uzun vadede tüm bu gelişmeler Türkiye'nin lehine. Bizim etrafımızdaki ülkeler Ortadoğu'daki, Kuzey Afrika'daki kardeşlerimiz ne kadar çok özgür ve demokratik olurlarsa o kadar daha hızlı kalkınırlar. Bakın Ak Parti'nin başarısının sırrı da budur. Biz demokrasiyle kalkınmanın hep at başı gitmesini arzuladık ve o çerçevede çalışiyoruz. Bir yandan vatandaşa güvenecekleri, temel hak ve özgürlükleri artırırken, demokrasiyi geliştireceğiz. Diğer yandan ekonomik reformları yapacağız. Bütçemizin açıklarını azaltıyoruz. Ne yapıyoruz, borçlarımızı azaltıyoruz. Bunun sayesinde Türkiye şaha kalkıyor. Son 60 yılın en büyük krizini hiç kimseye el açmadan dilenmeden, ilk defa kendi imkanlarıyla kendi programıyla atlatmadı mı bu ülke. 1958'e kadar gidin hiçbir dönemde en ufak iç ve dış şoku Türkiye IMF'ye el açmadan atlatamamış. İlk defa bu dönemde biz IMF'ye el açmadan, başkalarına el açmadan kendi imkanlarımızla, kendi geliştirdiğimiz programla Türkiye'yi düzlüğe çıkardık. Bunlar önemli konular. Tabii ki olup bitenleri biz izliyoruz. Uzun vadede olup bitenler, yani bu bölgenin daha demokratik daha özgürlükçü daha müreffeh olması, Türkiye'nin yararınadır. Oradaki kardeşlerimizin bu tabi ki özlemlerini, biz doğru buluyoruz. Ama bu süreç yaşanırken tabii ki mümkün olduğunca yani şiddet olmadan, başka dışardan müdahaleler olmadan yapılmasına tabii ki tercih ederiz. İnşallah bölgemiz için bu gelişmeler hayırlı olacaktır. Ama kısa vadede bir takım kaygılar var."

MÜKELLEFLERE BEYAZ SAYFA AÇMAK İSTİYORUZ

Şimşek, Torba Yasa'ya mükelleflerin ilgisine yönelik bir soru üzerine ise mükelleflerin yoğun ilgisi olduğunu dile getirdi. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı kamu alacaklarında kolaylık, yeniden yapılandırma tasarısının büyük bir başarıya ulaşacağını anlatan Şimşek: "2 gün önce ben rakamları açıklamıştım. 860 bin mükellefimiz yaklaşık 920 bin dosyayı kapsayan. Çünkü bazı mükellefler için birden fazla dosya olabiliyor. İlgi çok yoğun, dolayısıyla hakikaten bu bizi sevindirdi. Biz mükelleflerimizle beyaz bir sayfa açmak istiyoruz, yeni bir başlangıç yapmak istiyoruz, yeni bir döneme giriyoruz, geçmişe ilişkin sorunları çözmek istiyoruz. Yargının yükünü azaltmak istiyoruz. Dolayısıyla bu yeniden yapılandırmanın yani kamu alacaklarının taksitlendirilmesi, yeniden yapılandırmasının başarılı olması Türkiye için çok olumlu, çok hayırlı bir iş. İnşallah bu çerçevede ilgi devam eder ve tabii ki inşallah konudan yararlanacak bütün mükellefler başvurur."

Şimşek son olarak seçimlerde yine Gaziantep'ten milletvekili aday adayı olmak istediğini, ancak takdirin genel başkanda olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika 'İçi Boş Vaatler' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement