TBMM Genel Kurulu'na kadın milletvekillerinin pantolonla girilebilmesine imkan tanıyan İçtüzük değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.
Anayasa Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında toplanarak TBMM İçtüzüğü'nde Değişiklik Yapılması Hakkında İçtüzük Teklifi'ni ele aldı.
AK Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli, Mustafa Elitaş, Ahmet Aydın, Mahir Ünal, Belma Satır, MHP Grup Başkanvekilleri Oktay Vural ve Yusuf Halaçoğlu ile BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in imzasının bulunduğu teklif, Genel Kurul'da giyilecek kıyafete ilişkin TBMM İçtüzüğü'nün 56. maddesinde değişiklik yapıyor.
Teklif, AK Parti Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül ile AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener'in aynı yöndeki teklifiyle birleştirildi.
Komisyon Başkanı Kuzu, Avrupa Birliği ülkeleri baz alındığında bu konuyla ilgili hemen hemen hiçbir düzenlemenin olmadığının görüldüğünü kaydetti.
Ancak bunun olmamasının keyfilik anlamında da ele alınmadığını belirten Kuzu, "Bizdeki olan kadınla erkek için ayrı ayrı tayyör, frak konusu nasıl nereden gelmiş onu ben de bulamadım" dedi.
-Kumaş pantolon
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, batıdan örneklerle karar alınmaması gerektiğini belirterek, "Biz, kendi geleneklerimizi, usullerimizi ortaya koymalıyız. Tayyör ifadesinin ceket ve etek veya ceket ve pantolon olarak değiştirilmesini önereceğiz" diye konuştu.
AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, kadınların hangi ortamda nasıl ve ne tür giysi giyeceklerini en doğru kendilerinin belirleyeceğini dile getirdi.
Teklifte geçen pantolonun doğal olarak kumaş pantolon olduğunu Satır, "Tayt, kot ve bermuda gibi özel alanlarda tercih edilebilecek giyisiler değildir. Etek ve ceket yanından kadınların elbise ve ceket giymesi de aynı kapsam içinde değerlendirmelidir" dedi.
Satır, "Kadınların giyisi tercihleri hiçbir zaman sembol olarak değerlendirilmemelidir. Hele hele başörtüsü sembol değil bir tercihtir" ifadesini kullandı.
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM'de kadın milletvekillerinin başörtüsü takmalarının, esas itibariyle halkın temsili ve kişisel tercih kavramı içinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Kart, "Bu tercihi siyasi amaçla yapmış olan arkadaşlarımız olabilir ama biz bunu araştırmak konumunda değiliz. Siyasi iktidarın kurumsal tutarsızlıklarını, istismarlarını anlatacağız ama esas itibariyle bu tercihin demokrasinin gereği olduğunu, halkın temsili kavramının gereği olduğunu ifade ediyoruz" dedi.
Milletvekillerinin, kamu görevilisi olmadığını, halkın temsilcisi olarak siyasi kimliğinin ve görüşünün bulunduğunu ifade eden Kart, "Milletvekilleri istediği tercihi yapmalıdır. Ancak yargıç, polis, kolluk yaptıkları hizmetin zaafiyete uğraması için bir sembol kullanmamaları esastır" ifadesini kullandı.
Kart, bu teklife destek verdiklerini ancak frak giyilmesinin kalkması konusunda bir emrivaki, dayatma yapılmaması gerektiğini belirtti.
-"Kimse, kimsenin teminatı olamaz"-
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, bu konunun hukuki olarak tartışmalı olduğu için CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey'in, İçtüzük'te bir düzenleme olmadan Genel Kurul'da pantolon giymeyi doğru bulmadığını kaydetti. Altay, "Burada kendisi hukuka bağlılık ve etik sınavı verdi" diye konuştu.
Altay, bir hukuk devletinde kimsenin, kimsenin teminatı olamayacağını belirterek. "Hukuk devletinde herkesin teminatı anayasadır, kanunlardır, kuvvetler ayrılığıdır" ifadesini kullandı.
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, bu sorunların çözülmediği 11 yılı bir kayıp olarak gördüklerini belirterek, "Şimdiye kadar bu sorunların çözülmesi gerekmekteydi" dedi.
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, teklif desteklediklerini ifade ederek, kişisel görüşü olarak, milletvekilinin kılık kıyafetini düzenleyen böyle bir maddeye ihtiyaç olmadığını söyledi.
Milletvekilinin nasıl giyineceğini zaten bileceğini dile getiren Türmen'in "Sıcak yaz günlerinde kravatsız gelinse çok mu büyük kayıp olur Meclisin itibari bakımından? Pantolonun neden yapılacağını da tarif ediyoruz, başka bir şey olamaz mı, mesela deri giyilemez mi?" sözleri, komisyonda gülüşmelere neden oldu.
MHP Grup Başkanvekili Halaçoğlu, "Milletin huzuruna çıkıyorsanız millet herşeyin üstündedir ve onun karşısına çıkarken daha dikkatli, düzgün giyinmek ve ona saygı göstermek durumundayız" dedi.
MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, bu sorunların bugüne kadar çözülmemesinin, gecikmişliğin nedeninin iktidar partisi olduğunu öne sürdü.
-"Pantolonla girdim-"
AK Parti Malatya Milletvekili Öznür Çalık, kadınların giyimi kuşamı üzerinden siyaset yapmayı herkesin bırakması gerektiğini söyledi.
İlk kadının Meclis'e girdiği 1934'den bu yana başörtülü vekilin olmamasının demokrasinin bir ayıbı olduğunu dile getiren Çalık, daha önce pantolonla Genel Kurul'a girdiğini ve hiçbir engelle karşılaşmadığını bildirdi.
CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey'in Genel Kurul'da yaptığı konuşmayı anımsatan Çalık, "Hiç birimiz vitrin değiliz" diyerek Pavey'e eleştiride bulundu. CHP ve MHP milletvekilleri, Pavey'in toplantıda olmadığı için hakkında konuşulmasının doğru olmadığını ifade ettiler.
CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, teklifi desteklediklerini belirterek, "Ancak korkarımi ki yarın millevekilinin gömleğinin dekoltesi, eteğinin boyuyla uğraşılabilir, bu endişemi de belirtiyorum" görüşünü ifade etti.
AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, İçtüzük'de bu maddenin toptan kaldırılmasının ve hiçbir düzenleme olmamasının daha doğru olacağını öne sürdü.
AK Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik, "Başörtüsü, bir inanç özgürlüğü, insan hakkı, hukukun evrensel ilkeleri, normalleşme çerçevesinde insani bir durum olarak değerlendirilmeli" dedi.
AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, maddenin tamamen yürürlükten kaldırılması gerektiğini belirterek, "Artık insana güvenmenin öncülüğünü Meclis yapmalıdır" diye konuştu.
MHP ve AK Parti'nin verdiği önergenin kabul edilmesiyle, metindeki "tayyör" ifadesinin yerine "ceket ve etek veya ceket ve pantolon" ifadesi getirildi.
İçtüzük değişiklik teklifi, yapılan oylamada kabul edildi.
Teklifle, maddedeki "bayan" ibaresi, "kadın" olarak değiştiriliyor; kadınların ceket ve etek veya ceket ve pantolonla TBMM Genel Kurulu'na girmesinin yolu açılıyor. - TBMM
Son Dakika › Politika › Kadın Milletvekilleri Genel Kurul'da Pantolon Giyebilecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?