Köşk'e Tanıdık Öfke! Aynısı Özal'a da Yapılmıştı - Son Dakika
Politika

Köşk'e Tanıdık Öfke! Aynısı Özal'a da Yapılmıştı

Köşk\'e Tanıdık Öfke! Aynısı Özal\'a da Yapılmıştı

Bugün Köşk için yeşil ışık yakan Erdoğan'a gösterilen tepki, 1989'da Turgut Özal'ın cumhurbaşkanlığı adaylığına yapılan itirazlarla neredeyse aynı.

30.04.2014 09:21

Yıl 1989. Türkiye yine bir mart ayında yerel seçime gitmiş, Erdal İnönü'nün SHP'si yüzde 28.2 ile ipi göğüslemişti. Süleyman Demirel'in "Kırat"ı (DYP) şaha kalkarak yüzde 25.5 ile oylarını iki kat artırmış, yüzde 41.5'ten yüzde 21.7'ye düşen iktidar partisi ANAP ise büyük bir yenilgi almıştı. Gündemde yerel seçimlerden daha önemli bir mevzu vardı. Kenan Evren'den sonra Köşk'e kim çıkacak? Başbakan Turgut Özal, 22 ay öncesinden "aday olabilirim" diyerek işaret fişeğini ateşlemiş, Nisan ayıyla birlikte tartışma alevlenmişti.Cumhurbaşkanı Evren, "Özal'ın aday olacağını sanmıyorum" sözleriyle safını belli etmiş, muhalefet ise Köşk'ten gelen bu pası gole çevirme telaşına düşmüştü. En ilginç yorum ise SHP Genel Sekreteri Deniz Baykal'dan gelmişti: "O sözleri 'Özal cumhurbaşkanı olmamalıdır' şeklinde anlamak gerekir."Yıl 2014. Türkiye yine bir mart ayında sandık başına gitti. 12 yıldır tek başına iktidar olan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti'si yüzde 45.5 ile açık ara zaferini ilan etti. Ardından siyaset yine cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlendi. Başbakan, Köşk için yeşil ışık yaktı. Müteakiben muhalefetten çeyrek asır öncekini akıllara getiren sesler yükseklemeye başladı: "Tekeden süt çıkmaz, suda ateş yanmaz. Erdoğan'dan cumhurbaşkanı olmaz", "Kendi kendine gelin güvey oluyor", "Seçilirse en geç bir-iki sene içinde bedelini çok ağır öder!" ve 89'da olduğu gibi Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarından farklı yorumlar çıkarıldı. Erdoğan, adaylığını mı açıklar, yoksa dediği gibi 'ters köşe' yapıp yoluna devam mı der bilinmez. Bilinen bir şey var ki o da Özal'a yapılan itirazların arşivlerde yerini aldığı. İşte o hatırlatmalar: SHP Genel Sekreteri Deniz Baykal: "Sayın Özal, yapay cumhurbaşkanı olur, Çankaya'da duramaz. Cumhuriyet tarihinde ilk kez görev süresi dolmadan ve hiç de onurlu olmayan bir şekilde orayı terk etmek zorunda kalır."DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel: "Özal, iktidarda kalamaz. Yüzde 21.75'le inanılırlığını kaybetmiştir. Bu, fiili durum gasp olur. Özal Çankaya'yı işgale hazırlanıyor. Bu işgali, cumhurbaşkanlığını tartışılır hale getirir."DYP Genel Başkan Yardımcısı Esad Kıratlıoğlu: "Çıksın bakalım, çıksın da saltanat hırsını tatmin etsin. Bundan sonra izleyeceğimiz politikayla 1990'ı Özal için cehenneme çevireceğiz."SHP lideri Erdal İnönü: "Özal'ın yaptığı milli iradeye karşı çıkmaktır."DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit: "Sayın Özal, cumhurbaşkanı olduğu takdirde fiilen partiyi ve hükümeti yönetmeye devam etme eğiliminde görülüyor. Eğer ANAP bu duruma razı olursa, kamuoyunda gücünü ve saygınlığını büsbütün yitirir. "Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan: "Başbakan Özal, milletin yüzde 10'unun desteğiyle cumhurbaşkanı olamaz. Seçilirse, bunalım çıkacaktır. Milletin tek hedefi önce Özal'dan kurtulmak olacaktır." DYP Eski Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk: "Özal'ın cumhurbaşkanı seçilmesi, Bülent Ersoy kızımızın boş yere sünnet olması gibi bir nafile sünnet olur. Önünde sonunda indirileceğini bildiği halde, neden Çankaya'ya çıksın."

NE KADAR OY ALIRSAN AL...

Özal'ın yüzde 21.7 oy oranıyla seçilemeyeceği itirazında bulunuluyordu. Erdoğan'ın temsil gücü Özal'ın iki katından fazla ama onun için de 'olamaz' deniliyor.

TURGUT ÖZAL

Seçime 3 gün kalana kadar açıklamadı

Türkiye'nin 8. cumhurbaşkanı olan Turgut Özal, "Aday olabilirim de olmayabilirim de", "Benim aday olma ihtimalim yüzde 50'dir" gibi sözlerle Köşk'ü işaret etti. Ama yine de seçimlere 3 gün kalana kadar tam olarak rengini belli etmedi. Özal, 17 Ekim 1989'da "Kararımız verdim, kendimi size emanet ediyorum" diyerek adaylığını açıkladı. 9 Kasım'da Kenan Evren'den koltuğu devraldı.FATİH SELEK - İSTANBUL

Kaynak: TürkiyeGazetesi.com.tr

Son Dakika Politika Köşk'e Tanıdık Öfke! Aynısı Özal'a da Yapılmıştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement