Meclis'te Anlamlı Tören - Son Dakika
Politika

Meclis'te Anlamlı Tören

Meclis\'te Anlamlı Tören

Türkiye'nin genç bir nüfusu olduğunu belirten TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Bu, Türkiye'nin en büyük zenginliği."

22.12.2012 21:26

Türkiye'nin genç bir nüfusu olduğunu belirten TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Bu, Türkiye'nin en büyük zenginliği. Günümüzde birçok ülkenin karşılaştığı sorunların temelinde böyle bir nüfusa sahip olamaması yatıyor" dedi.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Tören Salonu'nda düzenlenen Türkiye 17. Zeka Oyunları Yarışması 'Oyun 2012'nin ödül törenine katıldı. Törende konuşan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, "TBMM çatısı altında çok toplantı yapıldı, sayısını çoktan unuttuğum kadar toplantıya katıldım. Ama samimi olarak ifade edeyim ki bugün yaptığımız bu toplantı, bu mütevazi tören bunlar içerisinde en anlamlı olanı, en önemli olanı ve bundan sonra da inşallah daha da önemli olacak bir toplantı" diye konuştu. Uzun süredir siyasetin içinde olduğunu belirten Çiçek, "Konuşurken hiç teklemedim, hiç bacaklarım titremedi ama bu kadar zeki çocukların karşısında konuşmanın da çok kolay olmadığını biliyorum" diye konuştu. Çiçek, 17 yıldır son derece hayati çaba gösteren başta Türk Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı'ya ve projeye emek verenlere teşekkür etti. "Çağımız bilgi çağı, bilgi ise zekanın bir ürünüdür" diyen Çiçek, şöyle devam etti:

"Zeka yoksa bilgi de yoktur ama zekanın nasıl kullanıldığına bağlı. Zekanın kötüye kullanımına ben kurnazlık diyorum. İyi kullanırsak bu bizi çok doğru yola götürür ama iyi kullanamazsak bu kurnazlık adı altında pek çok sıkıntı getirebilir."

Türkiye'nin genç bir nüfusu olduğunu belirten Çiçek, "Bu, Türkiye'nin en büyük zenginliği. Belki bazı ülkeler gibi petrolümüz yok, doğalgazımız yok, biz bunları ithal ediyoruz ama genç bir nüfusumuz var. Bu da stratejik bir değerdir. Günümüzde birçok ülkenin karşılaştığı sorunların temelinde böyle bir nüfusa sahip olamaması yatıyor. Gelecekte de o toplumları ciddi tehlikeler bekliyor. Bizim böyle bir imkanımız var ama bunu iyi değerlendirme, iyi kullanmak, iyi istifade etmek ve iyi planlamak gerekir" dedi.

"BİLGİ TOPLUMUNA DÖNÜŞMEK İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ"

Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı ise, "Türkiye Zeka Vakfı olarak 17 yıldır, düşünen, araştıran, sorgulayan, bilim, teknoloji ve sanat üretimine yatkın insanların oluşturduğu bir bilgi toplumuna dönüşmek için çabalar sarf ediyoruz" diye konuştu. Türkiye'nin geleceğini belirleyecek olan stratejilerin temel öğeleri arasına bilginin ve zekanın girmesini hedeflediklerini belirten Halıcı, bunca yıldan sonra günümüzde umut verici gelişmeler görüldüğünü ve ilk defa Meclis Üstün Yetenekli Çocukları Araştırma Komisyonu kurulduğunu kaydetti. Komisyon bünyesinde çok yararlı toplantılar gerçekleştirdiklerini ifade eden Halıcı, "Kısa bir süre sonra komisyon raporu kamuoyuna sunulacak. Olağanüstü verimli ve olumlu çalışma sergileyen komisyonumuzun değerli üyelerine teşekkür ediyorum" dedi.

Halıcı, önem ve değer verilen 'zeka'nın aynı zamanda suistimallere açık bir durum da olduğunu vurgulayarak, "Üstün yetenekli, üstün zekalı gibi adlarla faaliyet göstermeyi planlayan kurumların çok ciddi bir biçimde onay ve denetim mekanizmalarına tabi tutulması gerekir. Çocukları için her şeyi feda etmeye hazır olan aileler yanlış yönlendirilmelere karşı yalnız bırakılmamalıdır" ifadelerini kullandı.

Protokol konuşmalarının ardından ödül törenine geçildi. ODTÜ'lü öğrencilerin başarısının dikkatlerden kaçmadığı törenin ardından toplu hatıra fotoğrafı çekildi.

OYUN 2012 HAKKINDA

Türkiye Zeka Vakfı tarafından düzenlenen Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK, ODTÜ ve TOBB tarafından desteklenen 'Oyun 2012'nin amacı, insanların düşünme alışkanlıkları ve yeteneklerini geliştirmeye katkıda bulunmak. Her yıl binlerce kişinin katıldığı Türkiye Zeka Oyunları Yarışması'na yaş, cinsiyet ve eğitim gibi sınırlamalar olmadan zekasına güvenen herkes katılabiliyor. Yarışma eleme, yarı final ve final olmak üzere üç aşamadan oluşuyor. İlk elemesi 16 Eylül'de başlayan yarışmaya bu yıl 4 bin kişi katıldı. Bu kişilerden sadece 398'i tüm sorulara doğru cevap verebildi.

Sözel ve sayısal alanlardan 10 sorunun yöneltildiği yarışmanın her aşamasında sorular, Türkiye Zeka Vakfı tarafından hazırlanıyor ve soruluyor. Yarışmaya en fazla katılımın olduğu ilk 4 şehir ise İstanbul, Gaziantep, İzmir ve Ankara. Katılımcıların büyük çoğunluğunu ise yüzde 68'lik bir oranla erkekler oluşturdu. Bayan yarışmacılardaki yüzde 32'lik oranın final sınavındaki tek temsilcisi ise 14 yaş altı kategorisinden Ayşe Betül Bozdağ oldu. Yarışmada, değerlendirmeler 4 yaş altı, 14-21 yaş arası ve 21 yaş üstü olmak üzere üç ayrı yaş kategorisinde yapılıyor. Yarışmada her kategorinin birincisine 3'er cumhuriyet altını ödül olarak veriliyor. Bu yıl 4 bin kişiyi geride bırakan 25 kişi, Ankara'da ODTÜ'de yapılan sınavda ter döktü.

14 Yaş Altı kategorisinde Uğur Kumcu birinci olurken, ikinci Mustafa Barut, üçüncü ise Ufuk Demiray oldu. 14-21 Yaş Arası kategori Fatih Atalı birinciliğe ulaşırken, Semih Oral ikinci, İhsan Atalay da üçüncü oldu. 21 Yaş Üstü kategorisinde birinci olan Aziz Ateş ödülünü Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in elinden aldı. Aynı kategoride Salih Alan ikinci, Sadık Eser ise üçüncü oldu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Meclis'te Anlamlı Tören - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement