Muhalefet, erken yaşta evliliklerle ilgili madde yerine, tasarının tümünün komisyona geri çekilmesini istedi.
TBMM Genel Kurulunda, gündem dışı konuşmaların ardından, hükümet tezkeresi okundu. Hükümet adına Adalet Bakanı Bekir Bozdağ imzasıyla verilen önerge, Ceza Muhakemesi Kanunu Tasarısı'nda erken yaşta evliliklerle ilgili düzenlemeyi içeren geçici 1. maddesinin Adalet Komisyonu'na geri verilmesi talep edildi.
Birleşimi yöneten Başkanvekili Ahmet Aydın, tasarının geçici 1. maddesinin komisyona geri çekildiğini ifade etti.
Aydın, "Maddeye ilişkin Komisyon raporunun gelmesi durumunda gündemin 1. sırasına alınarak, görüşüleceğini" kaydetti.
Daha sonra grup başkanvekilleri söz alarak, görüşlerini aktardı.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM İçtüzügünde geri çekmeye ilişkin düzenlemenin yer aldığını hatırlatarak, "Geçen hafta cinsel istismar önergesi oylanırken af niteliği taşıdığı için gerekli çoğunluğa ulaşmadığı için reddedilmiş olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle Sayın Bakan tasarının tümünü çekmeli. Önerge, reddedilmiştir. Af niteliğindedir. Beşte üç çoğunlukla geçmesi gerekirdi." dedi.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, maddenin komisyon geri verilmesinin istendiğini belirterek, şunları söyledi:
"Burada TBMM içtihatlarına bakıldığında bir sorunla karşı karşıyayız. Geri çekme, henüz TBMM Genel Kurulunda kabul edilmemiş işlere ilişkindir. Oysa Genel Kurul tasarının tüm maddelerini kabul etmişti, tümünün oylamasında yeterli çoğunluk bulunmamıştı. Geri çekilme, TBMM İçtüzüğü hükümleri çerçevesinde yapılmalı. Yapılan İçtüzüğe aykırıdır."
HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel de tasarının sadece geçici maddesinin değil, "Rıza yaşının 12'ye indirilmesini sağlayan" 13. maddesinin de sıkıntılı olduğunu, kendilerinin ve kadın örgütlerinin düzenlemeyi af kapsamında değerlendirdiklerini belirterek, geçici maddenin geri çekilmesiyle sorunun çözülmeyeceğini, tasarının tümüyle geri çekilmesini istedi.
Demirel, düzenlemenin kabul edilemeyeceğini bildirdi.
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise Bozdağ'ın tasarının geçici 1. maddesinin komisyona geri verilmesini talep ettiğini vurgulayarak, konunun hukuki çerçevede uygun olduğunu ve yerine getirileceğini ifade etti.
İçtüzüğün geri çekmeyle ilgili maddesinin açık olduğunu, Hükümet ya da komisyonunun, tasarının bir veya birden fazla maddeleri ile tümünün geri verilmesine imkan tanıdığını anlatan Bostancı, düzenlemede geri çekmeyle ilgili herhangi bir sınırlama koymadığını, hükümete "Tasarıyı geri çağırma hakkı tanıdığını." kaydetti.
Bostancı, tasarının perşembe günü tümüyle tekemmül etmediğini belirterek, görüşmelerde nitelikli çoğunluk olan 330 değil, 184 oyun arandığını, yapılanın Meclis müktesebatına da uygun bir işlem olduğunu bildirdi.
Aydın, komisyona geri çekmeyle ilgili İçtüzük'te sınırlama olmadığını kaydederek, Genel Kurulun 6 Kasım 1984 tarihli birleşiminde kanun teklifinin görüşmeleri sırasında kabul edilen bir maddenin geri çekilmesine ilişkin uygulamanın da bulunduğunu anlattı.
Komisyona geri çekme isteminin İçtüzük uyarınca görüşülmeksizin yerine getirildiğine işaret eden Aydın, geri çekilen maddeye ilişkin hazırlanan komisyon raporu çerçevesinde ilgili maddenin Genel Kurulda tekrar görüşülerek, karara bağlanacağını vurguladı.
TBMM Başkanlığının, geri çekmede hükümet veya komisyon talebiyle bağlı olduğuna dikkati çeken Ahmet Aydın, şunları söyledi:
"Talep bir maddeye ilişkindir, usulde bir hata yoktur. Tasarının geçici 1. maddesi üzerinde verilen değişiklik önergesinin ve ilgili maddenin oylamasında, genel veya özel af niteliğinden bahisle herhangi bir itirazda bulunulmamıştır. Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması ve cezanın infazın ertelenmesine ilişkin düzenlemeyi ihtiva eden önerge, başkanlığımızca da af kapsamında görülmeyerek oylamaları yapılmıştır. Bu işlemin geçmiş uygulamalarla uyumlu olduğu da görülmektedir. Genel Kurulun, 9 Kasım 2016 ve 4 Kasım 2004 tarihli birleşimlerinde ertelemeye ve şartlı salıverilmeye ilişkin maddelerin oylamasında da nitelikli çoğunluk aranmamıştır. Geçici 1. maddeye ilişkin önerge üzerinde başkanlığımızca yapılabilecek bir işlem bulunmamaktadır. İlgili madde, komisyona geri çekilmiştir."
MHP'li Akçay'ın itirazını sürdürmesi üzerine Aydın, kabul edilen bir maddenin geri çekilemeyeceğine ilişkin İçtüzük'te düzenleme olmadığını sözlerine ekledi.
Son Dakika › Politika › TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?