AK Parti, CHP ve BDP milletvekillerinden oluşan çalışma grubu, tutuklu ve hükümlü milletvekilleri konusunda Anayasa değişikliği yapılması üzerinde uzlaştı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ve BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın katıldığı toplantı, yaklaşık 2 saat sürdü.
Şentop, toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda tutuklu milletvekilleri konusunda Anayasa değişikliği yapılmasının benimsendiğini ifade ederek, "Konu, partilerin yetkili organlarına götürülecek. Verilecek karar sonrasında bir araya gelinecek ya da doğrudan adım atılacak" dedi.
Toplantıda, konuyla ilgili Anayasa değişikliği yapılması gerektiğinde mutabakata varıldığını kaydeden Şentop, "Tutuklu milletvekilleri serbest kaldı. Eğer serbest kalmasaydı kanun değişikliği yapılabilirdi. Şimdi kanun değişikliği fayda sağlamaz" görüşünü ifade etti.
Anayasa'nın "yasama dokunulmazlığı" nı düzenleyen 83. maddesinin yeniden yazılması ve "milletvekilliğin düşmesi"ni düzenleyen 84. maddesinde ise kısmi değişiklik yapılması gerektiğini anlatan Şentop, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda kabul edilen metnin esas alınmasını da benimsediklerini söyledi. Yapılacak değişiklikle; Anayasanın 14. maddesine yapılacak atfın kaldırılacağını, sadece suçüstü halinin korunacağını belirten Şentop, bir suç işleyen milletvekilinin tutulması, sorgulanması, tutuklanması ve yargılanmasının Meclis'te ancak gizli oy ve nitelikli çoğunlukla mümkün olabileceğini anlattı.
Şentop, "Yapılacak düzenlemeden Engin Alan da yararlanabilecek mi?" sorusuna, "Mevcutlarla ilgili bir geçici madde eklenmesi gerekecek. Devam eden yargılamaların da kapsaması için..." dedi.
Yapılacak Anayasa değişikliğinin 3-4 maddelik olabileceğini belirten Şentop, bir soru üzerine, toplantıda sadece tutuklu milletvekilleri konusunun ele alındığını, yeniden yargılama konusunun değerlendirilmediğini söyledi.
-"İzin ayrı ayrı verilecek"
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndaki çalışmalardan yararlandıklarını söyledi. Bu çerçevede yasama sorumsuzluğu fıkrasını aynen kabul ettiklerini belirten Kart, "Sövme fiilleri ile onları İçtüzük hükümleri ve disiplin soruşturması hükümlerine tabi tutuyoruz, onu sorumsuzluğun kapsamı dışında tutuyoruz" dedi.
Kart, milletvekillinin yakalanması, gözaltına alınması, sorgulanması, tutuklanmasını, Meclis'in üçte iki oyuyla vereceği izne bağladıklarını bildirdi. Kart, bu izin kararının parçalı, her konu başlığı için ayrı ayrı verilebileceğini vurguladı.
Kart, tutuklu milletvekilleriyle ilgili olarak geçici madde düzenlemesi, yürürlük maddesiyle mevcut yargılamalar açısından durdurulmasını ve infaz aşamasına gelenlerin de dönem sonuna ertelenmesini düzenlediklerini kaydetti.
Yasama sorumsuzluğunu birinci fıkra olarak düzenlediklerini ifade eden Kart, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndaki fıkrayı kabul ettiklerini söyledi.
Anayasa'nın 83. maddesinin aşağı yukarı tümüyle değiştirildiğini belirten Kart, "Bununla birlikte 83 ile bağlantılı olarak 84/2'de bağlı bir düzenleme oluyor. 83. maddede artık 14. maddede atıf olmayacak. Birinci fıkra olarak, yürürlük noktasında da devam eden soruşturmalar, yargılamalar açısından durdurulacak, ikinci fıkra olarak infaz aşamasına gelen milletvekillerinin o infazı dönem sonuna bırakılacak" diye konuştu.
Kart, çalışmaların bittiğini, bunları her partinin gruplarıyla paylaşacağını dile getirdi.
Bir soru üzerine Kart, Engin Alan ve Sebahat Tuncel'in infazın durdurularak, dönem sonuna bırakılacağını kaydetti.
İnfazın dönem sonuna erteleneceği ancak seçilme yeterliliğinin kaybedileceğinin anımsatılması üzerine Kart, bu konu üzerinde bir değerlendirme yapmadıklarını belirtti. Kart, teknik bir boşluk doğabileceğini dile getirdi.
-Haftaya yeniden biraraya gelecekler
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, üç parti olarak, milletvekilli yasama sorumsuzluğu ve dokunulmazlığı konularını çözüme kavuşturduklarını kaydetti.
Anayasanın 14. madde istisnasının çok kötüye kullanıldığını ifade eden Kaplan, bunun sonucu olarak milletvekillerinin ifadeye zorla çağrıldığını, bir çok soruşturulmanın devam ettiğini belirtti. Kaplan, 14. madde engelinin kaldırıldığını bildirdi.
Kaplan, parti yönetimlerinin değerlendirmesini cuma gününe kadar alacaklarını, gelecek hafta pazartesi veya salı günü yeniden biraraya gelebileceklerini kaydetti. - TBMM
Son Dakika › Politika › Tutuklu ve Hükümlü Vekiller İçin 'Anayasa Değişikliği' Yapılması Benimsendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?