Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi Tartışmaları - Son Dakika
Politika

Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi Tartışmaları

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Hakkı Büyükbaş, Türkiye için yeni anayasanın bir zorunluluk olduğunu ifade ederek, "Yeni bir anayasa toplumu rahatlatacaktır.

31.12.2015 12:29

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Hakkı Büyükbaş, Türkiye için yeni anayasanın bir zorunluluk olduğunu ifade ederek, "Yeni bir anayasa toplumu rahatlatacaktır. Kurumların etkinliğini artıracaktır, artık Türkiye'de bir yeni anayasa lüzumu var" dedi.

Büyükbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin mevcut anayasa ile yönetilmesinin zor olduğunu, Anayasa'nın, gelişen büyüyen Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap vermediğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Yeni bir anayasa toplumu rahatlatacaktır. Kurumların etkinliğini artıracaktır, artık Türkiye'de bir yeni anayasa lüzumu var. Bu Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından da gereklidir. Türkiye hala 12 Eylül askeri darbesi sonucu oluşan anayasa ile yönetiliyor. Türkiye toplumu genişledi ve daha dinamik oldu. Kamuoyu daha bilinçli oldu. Dolayısıyla kamuoyunun talepleri yükseldi. Yeni bir anayasa Türkiye'nin demokratikleşmesini hızlandıracaktır. Türkiye'nin yönetimini kolaylaştıracak, etkinliğini arttıracaktır. Bu sayede devlet toplum kaynaşması hızlanacaktır. Türkiye'nin birlik ve bütünlüğüne yönelik çalışmalar daha etkin devam edecektir."

Büyükbaş, yeni anayasanın başkanlık sistemi üzerine inşa edilmesi gerektiğini, halkın yeni anayasadan beklenti ve talebinin de bu olduğunu savunarak, şu görüşleri dile getirdi:

"Bu iyi yönde bir talep. Bizim için cazip olan tarafı güçlü bir yürütme organına sahip olmak. Güçlü yürütme organı Türkiye gibi ülkelerde çok elzemdir. Zaten dünyada parlamenter sistemden başkanlık sistemine doğru bir evrim yaşanıyor çünkü devletin birliği ve bütünlüğü ve güçlü bir yürütme açısından gereklidir. Parlamentarizm, Avrupa geleneğinde yaygın, ama Avrupalılar da Fransa örneğinde olduğu gibi gittikçe başkanlık sistemine doğru bir kayış arz ediyor. Bizim sistem de meselelerin çözümünde uzun süre tartışma oluyor, ama sonuç noktasına varılamıyor. 7 Haziran'daki seçimde de AK Parti kaybetti, ancak hiç kimse de kazanamadı. Ülke tıkanmaya doğru gitti, hükümet bile kurulamadı. Başkanlık, sorunların halkın bizzat müdahalesiyle çözülmesi anlamına gelir."

Başkanlık sisteminin toplumsal entegrasyona da katkı sağlayacağını söyleyen Büyükbaş, "Başkanlık sistemi, küçük grupların büyük partiler etrafında birleşmesine yol açar. Bir parti kaybederse diğeri kazanır. Parlamenter sistemde herkes kaybedebiliyor, ama kazanan olmayabiliyor. Başkanlıkla çözüme yakın bir siyasal sistem oluşmuş oluyor" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi Tartışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement