Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'nin Sağlıkta Dönüşüm Programı'na "önce insan" felsefesi üzerine inşa ederek başladığını, programın uluslararası alanda alkışlanan büyük bir başarı öyküsü olduğunu söyledi.
İsviçre'nin Cenevre kentinde devam eden 70. Dünya Sağlık Asamblesi kapsamında çeşitli panellere katılan Akdağ, Türkiye'nin son 15 yılda sağlık alanında yaptığı reformlar hakkında bilgi verdi.
Bakan Akdağ, Dünya Bankası Grubu tarafından bir otelde düzenlenen "Ulusal Düzeyde Pandemilerde Sürdürülebilir Finansman" başlıklı panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geçmişte başta domuz gribi olmak üzere çeşitli salgınlarla mücadele etmek zorunda kaldığını belirterek, evrensel sağlık güvenliğinin önemini anlattı.
Akdağ, salgın hastalıkların ülke ve sınır tanımadığına işaret ederek, "Virüslerin herhangi bir ülkeye girmesi için vizeye ihtiyacı olmamakla birlikte birinin evine girmek için izin almalarına da gerek yoktur. Tüm ülkeleri, uluslararası kuruluşları, girişimcileri, tüm özel sektör şirketlerini ve sivil toplum kuruluşlarını bu mesajı anlamaya davet ediyorum. Her gün yeni salgınlar ortaya çıkıyor. Korunmamız için evrensel güvenliği kalkan olarak kullanmalıyız." dedi.
Konuşmasının ardından Akdağ, katılımcıların sorularını cevapladı.
"Büyük bir başarı öyküsü"
Bakan Akdağ, Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen "Sağlık Sistemi Dönüşümünde İş Birliği: Deneyimin Kıymeti" konulu panelde de Türkiye'nin Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında elde ettiği tecrübeleri katılımcı ülkelerle paylaştı.
Türkiye'nin bu programı önce insan felsefesi üzerine inşa ederek başladığını belirten Akdağ, programın uluslararası alanda alkışlanan büyük bir başarı öyküsü olduğunu vurguladı.
Akdağ, Türkiye'de son 15 yılda ortalama yaşam süresinin yükseldiğini, milli gelirin en az üç kat arttığını, sağlık hizmetlerinde bürokrasiyi kaldırdıklarını, hizmetlerin ücretsiz hale getirildiğini ve 2003'te yüzde 39,5 olan sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranının 2016'da yüzde 75,4'e çıktığını anlattı.
Yoğun katılımın gözlendiği panelde Akdağ, Türkiye'nin tüm ülkelerle sağlık alanında elde ettiği deneyimleri paylaşmaya hazır olduğu mesajını verdi.
Panele, Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Tevfik Fevzan er-Rebia, Etiyopya Sağlık Bakanı Yifru Berhan Mitke'nin yanı sıra Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Sağlık, Beslenme ve Nüfustan Sorumlu Yöneticisi Dr. Enis Barış konuşmacı olarak katıldı.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Rebia, Bakan Akdağ'a panel nedeniyle teşekkür ederek, "Sağlık alanında Türkiye'den çok şey öğrendik." dedi.
Akdağ, 3 gün süren Cenevre'deki temaslarının ardından Türkiye'ye hareket etti.
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) en üst karar alma organı olan 70. Dünya Sağlık Asamblesi Genel Kurulunda tüm ülkelere Avrupa bölgesinin 53 ülkesini temsilen hitap eden Akdağ, sağlık alanında ilişkileri daha da ileri taşımak üzere bakanlar düzeyinde ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
Asamble toplantısına, örgüt üyesi 194 ülkeden yaklaşık 3 bin 500 temsilci, uluslararası kuruluşların ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve birçok ülkeden sağlık bakanları katılıyor.
Etiyopya'dan Tedros Adhanom'un yeni DSÖ Genel Direktörü seçildiği kongrede, dünyadaki sağlık sorunları detaylı şekilde ele alınıyor.
Dünya Sağlık Asamblesinin 70. toplantısı 31 Mayıs'ta sona erecek.
Son Dakika › Sağlık › Bakan Akdağ Cenevre'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?