Yanlış antibiyotik kullanımının önüne geçecek test çalışması ile hastane enfeksiyonunu önlemek amacıyla geliştirilen proje kısa bir süre sonra hastaların hizmetine sunulacak.
Boğaziçi Üniversitesi çatısı altında 2009 yılından bu yana çeşitli kuruluşların Ar-Ge çalışmalarına ev sahipliği yapan Teknopark bünyesinde sağlık sektöründe yeni bir dönemi başlatacak iki önemli çalışmaya imza atıldı.
Şirketin kurucularından, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi ve Moleküler Ekoloji Grup(MEG) Eş Başkanı Prof. Dr. Bahar İnce, Türkiye'de antibiyotik kullanımının çok fazla olduğuna dikkat çekerek, "'Boğaz Sürüntüsünde A Grubu Beta Hemolitik Streptokok Tespiti İçin PCR Tabanlı Bir Kit Geliştirilmesi' ile yanlış ve gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçmiş olacağız. İlaç kullanımının kısıtlanması ve gerekli olmayan durumlarda insanlara antibiyotik verilmemesi son derece önemli. Bu çalışma ile yalnızca maliyet bazında değil, geliştirilen kitin özgünlüğü ve hassasiyeti yönünden de olumlu sonuçlar elde ettik. Sahada yaptığımız karşılaştırma testleri de başarılı şekilde tamamlandı. Bu ürünle ilgili patent başvurularımızı gerçekleştirdik ve Sağlık Bakanlığı da çalışmamıza desteğini sundu. "strep.pyogenez hızlı polimeraz zincir reaksiyon testi" sosyal güvenlik sisteminin ödeyeceği işlemler arasına alındı, ikinci aşamada da, antibiyotik reçeteye yazılmadan önce bu testin uygulanmasının zorunlu hale getirilmesi planlanıyor" şeklinde konuştu.
Hastane Enfeksiyonu Projesi patent yolunda
Boğaziçi Üniversitesi Teknoparkı bünyesinde 13 proje yürüttüklerini, bunların büyük bölümünün tamamlandığını belirterek bugüne kadar, 100'ün üzerinde bilimsel, akademik ve teknolojik Ar-Ge projesi tamamladıklarının ve ürünlerinin patentleşme sürecinde bulunduğunun altını çizen Prof. Dr. Bahar İnce, hastane enfeksiyonu alanında yürüttükleri bir başka projenin ise tamamlanma aşamasında bulunduğunu ve kısa süre içinde patent başvurusu yapacaklarını söyledi.
İnce, "Medipol Hastanesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çapa Tıp Fakültesi, Boğaziçi Üniversitesi, İTÜ ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun da içinde olduğu altı partnerin olduğu ortak bir yapı içinde yürütülen projemiz ile Türkiye'de ve dünyada büyük bir önem taşıyan bu sorunu yetkin ve ekonomik olarak çözmeyi hedefliyoruz'' dedi.
2009 yılında hizmet vermeye başlayan Boğaziçi Üniversitesi Teknopark başta sağlık, çevre ve enerji olmak üzere pek çok alanda yenilikçi Ar-Ge çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Ar-Ge çalışmaları yapan 26 kuruluşu çatısı altında bulunduran Teknopark bünyesinde Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından kurulan ve medikal, bilişim teknolojileri, enformasyon yazılımı, deprem mühendisliği, çevre ve elektronik sektörlerinde faaliyet gösteren şirketler bulunuyor.
Son Dakika › Sağlık › Gereksiz Antibiyotik Kullanımını Engelleyen Test - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?