Tüp Bebek Tedavisi'nde Başarı İçin, 'Deneyim' Gerekir - Son Dakika
Sağlık

Tüp Bebek Tedavisi'nde Başarı İçin, 'Deneyim' Gerekir

Tamamen sağlıklı bir çiftin, bir aylık dönemde, iki ya da üç gün aralıklarla düzenli ilişkide bulunması durumunda, gebelik şansı yüzde 20 civarındadır.

11.03.2014 15:20

Tamamen sağlıklı bir çiftin, bir aylık dönemde, iki ya da üç gün aralıklarla düzenli ilişkide bulunması durumunda, gebelik şansı yüzde 20 civarındadır. Bu şartlar altında bir çiftin şansı, altı ayın sonunda yüzde 60, bir yılın sonunda ise yüzde 85 oranlarına yaklaşır.

Medistate Kavacık Hastanesi Tüp Bebek Merkezi, Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Oya Gökmen güncel teknolojinin sunduğu olanaklarla ilgili soruları cevaplıyor:

Başarılı Bir Tüp Bebek Merkezini Nasıl Olmalı?

Tüp bebek tedavisi aslında hasta için gerek fiziksel gerek psikolojik olarak yorucu denebilecek bir süreci kapsamaktadır. Bu nedenle tedavi süresince hastalara şefkat odaklı yaklaşmak çok önemlidir.

Başarının birinci anahtarı ise çalışan ekibin konusunda deneyimli olması ve merkezin uluslararası standartlara uygun çalışmasıdır.

Başarılı bir tüp bebek merkezinin önceliği sadece gebelik oluşturmak değil, "eve bebek götürme oranı"nın yükselmesi için teknolojinin en güncel olanaklarından faydalanmaktan da geçer.

Genetik Tanı'nın rolü nedir?

Ülkemizde akraba evliliklerinin yüzdesinin fazlalığı, anomalili doğum veya düşük riskini arttırmaktadır. İşte bu nedenle, geçmişlerinde böyle problem yaşayan hastalar veya başarısız tüp bebek geçmişi olan hastalarda, preimplantasyon geni tanı (PGD) ile tanımlanan embriyodan biyopsi ile sağlıklı embriyo seçimi yapılmakta ve başarılı sonuçlara imza atılmaktadır.

Yeni genetik gelişmeler kısırlıkta çözüm yaratıyor mu?

Genetik uygulamalar, tüp bebek hastaları için özellikle üst üste başarısız tüp bebek denemeleri yaşayan eşler için, düşükleri olan ya da genetik hastalıklı bebek öyküleri bulunan eşler için tek çözüm olabilmektedir.

Unutmamak gerekiyor ki problemler sadece şans ile oluşmuyor. Mutlaka bir sebepten kaynaklanıyor. Bu sebebe yönelik önlemler alınarak üstesinden gelmek mümkün oluyor. Genetik testler, bu sebepleri araştırarak, ortaya koymayı hedefliyor.

Başarısız tüp bebek denemeleri olan ya da tekrarlayan gebelik kaybı yaşayan eşlerin probleminin dengeli kromozomal taşıyıcılıklar ve hatta polimorfizmlerin olabileceğine dikkat çekiyoruz.

Eşlerde yapılacak bir kromozom analizi testinin, bazen tüm soruların cevabı olabilir. İşte bu amaçla eşlerde dengeli kromozomal taşıyıcılık saptanması, hatta polimorfizm denilen zararsız varyasyonların saptanması bu eşlerin yeni denemelerinde gebelik ve sağlıklı bebek şansını elde etmelerinin kapısını açabilmektedir.

Embriyolarda genetik tarama gebelik şansını nasıl artırıyor?

Son yıllarda mikro array yönteminin kullanıldığı vakalarda FISH yöntemine göre gebelik oranlarının arttığı ve gebeliklerin düşükle sonuçlanma riskinin azaldığı ortaya konulmaktadır.

Mikro array teknolojisi embriyonun genetik materyalinin çok detaylı olarak analiz edilmesini sağlamaktadır. Mikro array teknolojisinde embriyonun tüm kromozomları hatta tüm DNA'sı oldukça yüksek çözünürlükle kontrolden geçirilebilmektedir. Bu teknoloji embriyonun genetik materyalinin yaklaşık 6000 noktadan kontrol edebilmesini sağlamaktadır.

Heterozigot tarama testinin rolü nedir?

Bu test, gebelik planlayan eşlerde çekinik (resesif) genler ile aktarılan genetik hastalıkları taşıyıp taşımadıklarını ortaya koyan tarama testidir. Testin temeli, çekinik olarak kalıtılan ve bu sayede taşıyıcı yani heterozigot bireylerde gizli ve sessiz olarak bulunan hastalıklara ait genlerin toplu halde analiz edilmesine dayanmaktadır.

Bebeklerde genetik hastalık riski önlenebilir mi?

Embriyoların genetik olarak ayıklandığı (PGD) tüp bebek yöntemi ile sağlıklı bebek sahibi olunabilmektedir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Tüp Bebek Tedavisi'nde Başarı İçin, 'Deneyim' Gerekir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement